SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Engellilere yönelik olarak açılan mesleki eğitim kursları, istihdama önemli katkılar sağlıyor. Erzurum’da 240 görme engellinin mesleki eğitim aldığı Gören El Bilgi Bahçesi’nde, 24 kişi çeşitli kamu kuruluşlarında, bir o kadar engelli de, özel sektörde istihdam edildi.
//24 ENGELLİ İŞ SAHİBİ OLDU
Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Erzurum Şube Başkanı Abdurrahim Kocaoğlu, mesleki eğitim kurslarının, engellilerin istihdam olanaklarını genişlettiğini söyledi. Erzurum’da 16 bin 300 engellinin bulunduğunu ve bunlardan 3 bin 112’sini görme engellilerinin oluşturduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “Bu rakam hafife alınarak geçiştirilebilecek bir rakam değildir. Erzurum’daki görme engelli nüfusu, birçok beldenin nüfusundan bile fazladır.” dedi. Engellilerin, toplumun bir gerçeği olduğunu ve bu gerçeğin ister istemez o topluma sorumluluklar yüklediğini dile getiren Kocaoğlu, bu sorumluluk çerçevesinde 3 yıl önce hayata geçirdikleri Gören El Bilgi Bahçesi projesinin, çok önemli bir misyon yüklendiğini kaydetti. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yürütülen projeyle 3 yıl içerisinde 240 görme engelliye bilgisayar alanında mesleki eğitim verdiklerini anlatan Kocaoğlu, kurslara katılan kursiyerlerden 24’ünün çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına, bir o kadarının da, özel sektörde istihdam edilme imkanı bulduğunu bildirdi.
//NİTELİKLİ İŞGÜCÜNE ENGELLİ DESTEĞİ
Türkiye İş Kurumu ve Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla engellilere yönelik olarak mesleki eğitim kursları açmaya devam edeceklerini anlatan Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Başkanı Kocaoğlu, “Bundan önce engellilerin istihdam olanağı yok denecek kadar azdı. Çünkü engelliler, bırakın meslek eğitimini, hakları olan normal eğitimi bile alamıyorlardı. Engellilere yönelik olarak eğitim veren kurumların açılmasının yanında, engelli dernekleri tarafından açılan meslek kursları, görme engelliler başta olmak üzere bedensel engelli birçok insanın nitelikli işgücü haline gelmelerine imkan tanıdı. Bu tür kurslarda eğitilen engelliler, ister kamu, isterse özel sektörde artık rahatlıkla iş bulabilmeye başladı.” ifadelerini kullandı.
Günümüzde çok sayıda engellinin bilgisayar ve santral operatörü, bilgisayarlı muhasebe, çağrı merkezleri ve güzel sanatlar alanında faaliyet gösteren çeşitli iş kollarında çalışma şansını yakaladığını dile getiren Kocaoğlu, “Geldiğimiz nokta mesleki eğitimlerin önemini açıkça ortaya koyuyor. Bu nedenle yeni kurslar açarak, engellilerin istihdam edilmeleri sürecine katkı sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.