ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Büyükşehir ERAKUT akredite edildi
Büyükşehir ERAKUT akredite edildi
Erzurum’da Gençler İçin İşbirliği buluşması
Erzurum’da Gençler İçin İşbirliği buluşması
TDP 4 bin 871 öğrenciyi bilgilendirdi
TDP 4 bin 871 öğrenciyi bilgilendirdi
OBM’de 2025 hizmet programı başladı
OBM’de 2025 hizmet programı başladı
Erzurum’dan 2024’te 57 ülkeye ihracat
Erzurum’dan 2024’te 57 ülkeye ihracat
HABERLER>EKONOMİ
11 Aralık 2010 Cumartesi - 02:09

Zenginler Batıda, Yoksullar Doğuda

Araştırma şirketi Ipsos KMG'nin aralarında Erzurum’unda yer aldığı 34 ilde 6 bin 200 haneyi kapsayan ve 18 milyon haneye projekte edilen Hane Tüketim Paneli, Türkiye'de sosyo-ekonomik statü, hane büyüklüğü, harcama alışkanlıkları açısından ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Zenginler Batıda, Yoksullar Doğuda

ERZURUM gazetesi
Araştırma şirketi Ipsos KMG'nin 34 ilde 6 bin 200 haneyi kapsayan ve 18 milyon haneye projekte edilen Hane Tüketim Paneli, Türkiye'de sosyo-ekonomik statü, hane büyüklüğü, harcama alışkanlıkları açısından ilginç sonuçlar ortaya koydu.
//ARAŞTIRMANIN İLGİNÇ SONUÇLARI
Ekim 2009 - Eylül 2010 arasındaki bir yıllık dönemini kapsayan bulgular özellikle perakende ticaretle uğraşan şirketler için büyük önem taşıyor. IPSOS'un TÜİK ve Tüketici Paneli'nden derlenen demografik bilgileri ve tüketim verilerini içeren son "Bölge Bölge Türkiye" raporunda hızlı tüketim ürünlerinden (HTÜ) internet kullanım alışkanlıklarına kadar geniş bir yelpazede tüketiciler bölgelere göre incelendi. Şirketin raporuna göre Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olarak sıralanan bölgeler; coğrafi farklılıkları kadar bölge sınırları içinde yaşayan halkın özellikleri, diğer ülkelerle komşulukları, kaynakları işlemelerine göre farklılaşmış geçim kaynakları gibi daha pek çok farklılıkla birbirinden ayrılıyor. Rapordaki bulgulara göre Doğu ve Güneydoğulu açık ürünü, Marmara ve Karadeniz market markasını tercih ediyor. Ulusal kanalların payı Doğu ve Güneydoğu'da çok düşük. Karadeniz'de Akdeniz'den bile yüksek. Internet sahipliğinde bölgesel farklılıklar uçurum düzeyinde. Ancak internet kullanımında durum değişiyor.
HANE BAŞINA DÜŞEN NÜFUS
Hane başına nüfus Bölgelere göre çok farklı. İç Anadolu Bölgesi'nde ortalama bir hanede yaşayan birey sayısı 3.8 kişi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 4.9 kişi. Hızlı tüketim harcaması 2 bin 200 ile 2 bin 800 lira arasında değişiyor. Doğu ve Güneydoğulu evinde yiyor, Marmaralı daha çok dışarı çıkıyor. Marmara şarküteriye yüklenirken Doğu, Güneydoğulu salam sosisten uzak duruyor. Zenginler ağırlıkla batıda, yoksullar ağırlıkla Doğu ve Güneydoğu'da yaşıyor. Ancak Marmara, hem en fazla sayıda zengin hem de en fazla oranda yoksul nüfus barındırmasıyla dikkat çekiyor.
Türkiye'de iyi eğitimli olmak, mesleki açıdan birikimli olmak zengin olmaya yetmiyor. AB grubunda yer alan nüfusun yüzde 3.7'si, en alt, yüzde 7.8'i alt gelir grubunda. Bunlar eğitimli ama yoksullar! Eğitim ve mesleki bilgi açısından en düşük grubu ifade eden DE grubunun yüzde 22'si en üst ve üst gelir grubunda. Bu da iyi eğitimli olmayanların da (hem de yüksek bir oranla) varlıklı olabildiğini, Türkiye'nin ticari fırsatlarla dolu ortamını yansıtıyor.
//HANE HALKI BÜYÜKLÜĞÜ VE BÖLGELER
Tüketim ve harcama seviyesini doğrudan etkileyen bir faktör olan hane büyüklüğü açısından bölge ortalamaları arasında belirgin farklar var. İç Anadolu Bölgesi'nde ortalama bir hanede yaşayan birey sayısı 3.8 kişi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 4.9 kişi. Türkiye topraklarının yüzölçümü olarak yaklaşık yüzde 11'lik bölümünü kaplayan Marmara Bölgesi'nde yaşayan nüfus Türkiye nüfusunun yüzde 30'unu oluşturuyor. Buna karşılık toprakların yaklaşık yüzde 29'unu kaplayan Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde nüfusun yüzde 18'i yaşıyor. Hem coğrafi özellikleri bakımından yerleşime daha elverişli olması hem de iş gücüne katılım açısından kaynakların daha fazla olduğu Marmara Bölgesi sonuç olarak nüfustan yüzölçümüne kıyasla kaldırabileceğinden fazla bir pay alıyor.
//ÜRÜN TİPLERİNE GÖRE DAĞILIM
Doğu ve Güneydoğulu açık ürünü, Marmara ve Karadeniz market markasını tercih ediyor
Bölgeler arasındaki en ayırt edici özelliklerden birisi hızlı tüketim ürünleri harcamasının ürün tiplerine göre dağılımı: Akdeniz'de ve Doğu ve Güneydoğu'da açık ürünler harcamadan oldukça yüksek bir pay elde ediyor. Buna karşın özellikle BİM'in yaygınlığı ile ilintili olarak Marmara'da ve Karadeniz'de market markalı ürünlerin payı Türkiye geneline kıyasla daha yüksek. Üretici firma markalı ürünlerin en yüksek paya sahip olduğu bölge ise İç Anadolu Bölgesi.Perakende ticarette bakkal ve yerel market gibi geleneksel kanalların en yüksek paya sahip olduğu bölge Doğu ve Güneydoğu. Ulusal kanalların bu bölgelerdeki payı yüzde 8'de kalıyor.
//HIZLI TÜKETİM HARCAMASI
Hane başına hızlı tüketim ürünü yıllık harcaması tüketim miktarına, tüketilen ürünlerin fiyat seviyelerine, nüfus ve alışkanlıklara göre değişebiliyor.
HTÜ harcaması yıllık olarak bölgelerde görülen değerler 2 bin 200 lira ile 2 bin 800 lira arasında farklılık gösteriyor. Güneydoğu 2 bin 800 lira ile en yüksek harcamayı yapıyor. Buna göre Doğu ve Güneydoğulu aileler, dışarda yemek yerine daha çok hane içinde tüketimi tercih ediyor. Bu durum 'hane içi' harcamayı yükseltiyor. Bir başka faktör de Doğu ve Güneydoğu'da haneler daha kalabalık. Hanelerde ortalama 5 kişi yaşıyor. Esas itibariyle bu iki faktöre bağlı olarak bu iki bölgede hane için hızlı tüketim harcaması yüksek. Marmara bölgesinin hane başına harcaması da 2 bin 797 lira ile Doğu ve Güneydoğu'ya yakın. Ancak Marmara'da hane başına nüfus 3.9 kişi olduğu için kişi başına haracama Marmara'da Doğu ve Güneydoğu'dan yüksek.
//ULUSAL KANAL PAYI DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA DÜŞÜK
Perakendecilerin harcamada edindiği pay anlamında da bölgeler arasında belirgin farklılıklar görülüyor: Ulusal kanalların en düşük paya sahip olduğu bölge Doğu ve Güneydoğu: Bu bölgede yaygınlıklarının düşük olmasına bağlı olarak ulusal kanallar sadece yüzde 8 oranında paya sahip, harcamanın geriye kalan bölümü büyük ölçüde bakkalların oluşturduğu geleneksel kanallar ve de yerel marketlerden geliyor. Marmara, Karadeniz ve Ege ulusal kanal payının en yüksek olduğu bölgeler.
Ulusal kanalların en yüksek pay aldığı bölge yüzde 29 ile Marmara, yüzde 26 ile Ege. Ulusal kanalların payı bakımından Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz'i bilge geride bırakmasıyla dikkat çekiyor. Buna göre Karadenizli'nin ayağı, ulusal market zincirlerine, Akdenizli'den daha fazla alışık.
//INTERNET SAHİPLİĞİNDE FARK UÇURUM GİBİ
Hanede internet bağlantısı bulunması açısından da bölgeler arasında neredeyse bir uçurum var. Marmara Bölgesi'nde yüzde 40 olan internet sahipliği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde sadece yüzde 13 seviyesinde. Ancak internet kullanan birey oranı olarak bakıldığında bölgeler arasında sahiplik açısından görülen derecede bir farklılık yok. Bir başka deyişle, internet sahibi olup olmama durumu bölgeler arasında son derece ayırt edici olurken internet kullanımı açısından bölgeler birbirinden o denli kopuk değil.
MARMARA'DA İLGİNÇ TABLO: ZENGİNLE YOKSULU BULUŞTURUYOR
Gelirden bağımsız olarak hanedeki reis ve eşinin eğitim ve meslek bilgilerine ek olarak bir önceki kuşak, yani anne ve babalarının eğitim ve mesleğini dikkate alarak yapılan SES grupları sınıflaması da çarpıcı bulgular içeriyor. Yüksek eğitimli ve mesleki bilgi olarak en yüksek niteliklere sahip grubu kapsayan AB grubunun bölgesel dağılımına göre, bu grubun yüzde 38'i Marmara'da yaşıyor. Olasılıkla bölgeye göç nedeniyle en düşük eğitimli grubu kapsayan DE grubu da en yüksek oranla (yüzde 23) yine Marmara'da. Yani Marmara hem en yüksek eğitimli hem de en düşük eğitimli nüfusu en yüksek oranda buluşturan bölge durumunda.
Bir başka önemli bulgu, İç Anadolu, Ege'den daha fazla sayıda AB grubu nüfus barındırıyor. AB grubu nüfusun yüzde 14'ü Ege'de, yüzde 18'i İç Anadolu'da. Yine, Doğu ve Güneydoğu'nun da Akdeniz ve Karadeniz'den daha fazla sayıda AB grubu nüfus barındırması dikkat çekiyor.
//EĞİTİMLİLER DAHA ÇOK KAZANIYOR
Yüksek eğitim ve mesleki bilgiyle AB grubunda yer alan nüfusun yüzde 3.7'si, en alt gelir grubunda, yüzde 7.8'i alt gelir grubunda, yüzde 14.7'si orta gelir grubunda, yüzde 73.9'u ise üst ve en üst gelir grubunda yer alıyor. Bu rakamlara göre eğitimli olanlar büyük bir çoğunlukla üst ve en üst gelir grubunda. Ancak yüzde 11.5'i de en alt ve alt gelir grubunda.
Rakamlar iki bulguyu ortaya koyuyor: İyi eğitimli ve mesleki bilgili olanlar genellikle iyi gelir sağlıyor, ancak, iyi eğitim ve mesleki bilgi her zaman zengin olmayı getirmiyor. Tersinden bakıldığında, eğitim ve mesleki bilgi açısından en düşük grubu ifade eden DE grubunun yüzde 22'si en üst ve üst gelir grubunda. Bu kesim iyi eğitimli olmadığı halde yüksek gelir sahibi. Bu rakam da Türkiye'nin ticari fırsatlarla dolu ortamını yansıtıyor.
ZENGİNLER BATI'DA, YOKSULLAR DOĞU'DA
AB grubunun çoğunlukla en yüksek ve yüksek gelir grubunda yer aldığı ve bu grubun yüzde 52'sinin Marmara ve Ege'de yaşadığı dikkat alındığında, varlıklı hanelerin ağırlıkla batı bölgelerinde yaşadığı; DE grubunun da düşük eğitimli grubu oluşturduğu (göç alarak en yüksek oranda DE grubu nüfus barındıran Marmara hariç tutulduğunda) ve bu grubun en yüksek oranda Doğu ve Güneydoğu'da yaşadığı dikkate alındığında yoksul kesimlerinde Doğu'da yaşadığı anlaşılıyor.
//EGE VE İÇ ANADOLU 'ORTADİREK' BÖLGE
IPSOS'un endekslerine göre Ege ve İç Anadolu'da 'ortadirek' diyebileceğimiz C1 ve C2 grubu, Türkiye ortalamasının üzerinde bir yoğunluk gösteriyor. Marmara'da AB grubu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu - Güneydoğu'da DE grubunun endeks değeri, Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalamasından en büyük sapma, Doğu ve Güneydoğu'daki DE grubunda görülüyor. Türkiye ortalaması 100 kabul edildiğinde, bu grubun Doğu ve Güneydoğu'daki endeks değeri 146.
MARMARA ŞARKÜTERİYE YÜKLENİYOR DOĞU, GÜNEYDOĞU ET YİYOR
Kırmızı et, beyaz et ve şarküteri tüketimi açısından bölgesel farklılıklar ilginç bir tablo ortaya koyuyor. Rakamlara göre doğu ve güneydoğu, kişi başına kırmızı ve beyaz et tüketimi harcamasında Türkiye ortalamasını ikiye, Marmara bölgesini 2.5'a katlıyor. Şarküteri harcamasında ise Marmara ilk sırayı alıyor ve Akdeniz, Karadeniz ve Doğu, Güneydoğu'yu 3 - 4'e katlıyor. Kırmızı ette kişi başına yıllık harcamada Türkiye ortalaması 263 lira. Marmara'da 220, Doğu ve Güneydoğu'da 528 lira. En düşük harcama 139 lirayla Karadeniz'de. Şarküteri harcamalarında Türkiye ortalaması 80 lira. Marmara harcaması 103 lira. Doğu ve Güneydoğu harcaması 36 lira. Bu rakamlara göre Doğu ve Güneydoğu doğrudan doğruya beyaz ve kırmızı et tüketimini tercih ederken, salam sosisten uzak duruyor

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çoruh havzasında meyvecilik atılımı
Erzurum Valiliği tarafından koordine edilen “Erzurum İli Çoruh Havzası ...
Prof. Dr. Öndeş Borsa’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ...
ERZURUMGİAD resmen kuruldu
Erzurum Genç Girişimciler Derneği (ERZURUMGİAD), resmen kuruldu. Erzurumlu ...
 
TESK’ten akaryakıt zammına sert tepki
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Vergi Dairesi KUDAKA’yı ağırladı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ...
Ekmek fiyatlarına tandır ayarı
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde mahalle fırınlarının açılması ile birlikte ...
 
Esnaf sorunları Çankaya’ya taşındı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir süre önce yapılan genel kurulla yeniden ...
'Endişeye mahal yok'
Erzurum’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ...
Kuyumcular da, vatandaş da şaşırdı
2010 yılının ikinci yarısında sergilediği inişli-çıkışlı seyirle bir türlü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva