SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’da son yıllarda büyük ilgi gören sertifikalı tohumluklar, çiftçinin ‘don’ kâbusuna da son verdi. Her yıl Ekim ve Kasım aylarında yapılan güz ekimlerinde kışın ‘don’ mağduriyeti yaşayan çiftçiler, artık soğuklara dayanıklı sertifikalı tohum kullandıkları için kış mevsimini pekte umursamıyor.
//HARMANDAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, sertifikalı buğday ve çavdar tohumları sayesinde kış mevsimlerinde yaşanan ‘don’ olaylarının artık korkulu rüya olmaktan çıktığını söyledi. Erzurum’da her yıl Ekim ve Kasım aylarında bir sonraki yıl için buğday ve çavdar ekimi yapıldığını anlatan Harmandar, “Ekim ayından başlayarak Kasım ayında da birçok çiftçimiz güzlük ekimini yapar. Normal şartlarda çavdar zaten soğuktan pek fazla etkilenmez. Ama buğday, aşırı soğuk kış günlerinden olumsuz yönde etkilenebiliyor.” diye konuştu. Erzurum’da Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescillenen sertifikalı buğday tohumlukları sayesinde en sert kış mevsimlerinden bile çiftçinin artık çekinmediğini dile getiren Harmandar, “Ne kadar soğuk olursa olsun, artık kış mevsimlerinden çekinmiyoruz. Çünkü çiftçilerimizin neredeyse tamamına yakını sertifikalı buğday tohumluğu kullanıyor. Ekim ayından başlayarak toprağa bırakılan tohumlar, kışa doğru yeşerdikleri halde bile aylarca kaldıkları karın altında en ufak bir zarar görmüyorlar. Kısacası sertifikalı tohumluklar, çiftçiyi büyük bir sıkıntıdan kurtardı.” diye konuştu.
//AFETLERDEN AĞZI YANAN ÇİFTÇİNİN DURUMU
Öte yandan çiftçilerin karşı karşıya kaldığı en büyük risk gruplarının başında gelen don ve kuraklık olaylarının, önceleri devlet garantisi altında olduğunu hatırlatan EZO Başkanı Mücahit Harmandar, geçen yıllarda yapılan düzenlemeyle artık bu gibi durumlarda tarım sigortasının devreye girdiğini kaydetti. Mahsulünü sigortalatmamış olan çiftçilerin, don, kuraklık, sel ve daha birçok doğal afet karşısında zararlarını tazmin edemeyeceklerine vurgu yapan Harmandar, yıllık olarak yapılan sigortaların kesinlikle ihmal edilmemesi çağrısında bulundu. Söz konusu sigorta sisteminden haberdar olmadığı için geçen yıllarda kuraklık ve selden zarar gören çok sayıda çiftçinin mağdur olduğunu belirten Harmandar, “Çiftçimiz artık olayın farkına vardı. Tarım sigortasına vasat olsa bile ilgi gösterilmeye başlandı. Biz de üreticilerimize mutlaka tarım sigortası yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.