ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Büyükşehir ERAKUT akredite edildi
Büyükşehir ERAKUT akredite edildi
Erzurum’da Gençler İçin İşbirliği buluşması
Erzurum’da Gençler İçin İşbirliği buluşması
TDP 4 bin 871 öğrenciyi bilgilendirdi
TDP 4 bin 871 öğrenciyi bilgilendirdi
OBM’de 2025 hizmet programı başladı
OBM’de 2025 hizmet programı başladı
Erzurum’dan 2024’te 57 ülkeye ihracat
Erzurum’dan 2024’te 57 ülkeye ihracat
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2010 Pazar - 02:58

Yerli Malı Haftası’nı unuttuk…

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Yerli Malı Haftası'nın yalnızca yiyecek ve içecekten ibaret olmadığını söyledi. Avcı, "Her 6 bin dolarlık ithal ürün bir işsiz demek. Yerli Malı Haftası güçlü Türkiye demektir" dedi.

Yerli Malı Haftası’nı unuttuk…

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Yerli Malı Haftası'nın yalnızca yiyecek ve içecekten ibaret olmadığını söyledi. Avcı, "Her 6 bin dolarlık ithal ürün bir işsiz demek. Yerli Malı Haftası güçlü Türkiye demektir" dedi.
//DES’TEN DEĞERLENDİRME
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı, Atatürk zamanında başlayan ve bu yıl 12-18 Aralık tarihlerinde 60 bin ilköğretim ve ana okulundaki 550 bin öğretmen ve 12 milyon öğrencinin katılımıyla gerçekleşecek olan "Yerli Malı Haftası" kutlamalarının artık basit ve sığ bir beslenme etkinliğinin ötesine geçmesi gerektiğini söyledi.
//YERLİ MALI HAFTASI ÖZÜNE DÖNDÜRÜ LMELİ
Yerli Malı Haftası kutlamaları için başta Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu olmak üzere herkesi göreve çağıran Avcı, "Yerli Malı Haftası yıllardır pasta, börek, kola, cips ve hamburgerli beslenme etkinliğine dönüşmüş durumdadır. Oysaki bu hafta, kültürel, tarihi değerlerin yaşatılması, doğal zenginlik kaynaklarımızın, ordumuzun ve sanayimizin tanıtılması, mutfak ve müzik zenginliğimizden örneklerin sunulması, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi gibi etkinliklerin bir bayram havasında yapıldığı bir hafta olmalıdır. Kaldı ki çocuklarımızın bunları bilmelerine ne kadarda ihtiyacımız bulunmaktadır. Yerli Malı Haftası göz göre göre göstermelik bir şekilde ve haftanın ruhunu katlederek gerçekleştiriliyor" dedi.
//HAFTA FARKINDALIK İÇİNDE KUTLANMALI
Yalnızca çocukların değil 75 milyon vatandaşın bu özel ve önemli haftayı bilmesi ve farkındalık içinde kutlaması gerektiğini kaydeden Avcı, "Tutum, Yatırım ve Yerli Malı Haftası kutlamalarından çoğu vatandaşımızın haberi dahi olmuyor. Televizyonlar ne de gazeteler bu önemli etkinliğe yeterince yer vermiyor. Yıllar önce tasarrufu ve yerli malı kullanımını teşvik amacıyla öngörülen bu kutlamaların şimdilerde hiçbir anlamı kalmadı. Yediğimiz ekmekten, içtiğimiz sudan, soluduğumuz havadan gayri her şey
yabancı ve ithal. Elma ithal. Muz ithal. Peynir ithal. Tereyağı ithal. Hatta kuru üzüm ve erik dahi ithal. Lüks marketlerde ithal sütler satılıyor. Fransız malı maden sodasından geçilmiyor. Çikolatalar yabancı. Yemekleri, hamburgerleri yapanlar yabancı. Meyve suları yabancı. Bisküviler, çikolatalar Avrupa'dan. Okula götürmesi için çocuğunuza verecek yerli malı bulmak mümkün değil" dedi.
Hal böyleyken, hala hiçbir anlamı kalmayan Yerli Malları Haftası'nı sıkılmadan ve kendimizi hesaba çekmeden kutlamaya çalışıldığını hatırlatan Avcı, "Ortada adam gibi ne kutlanan ne de hatırlanan bir etkinlik var. Hem ithalatı teşvik edeceksin, hem de "Yerli malı yurdun malı" marşları söyleteceksin. Kim ciddiye alır. Kimse almaz. Zaten almıyor da. Belki de artık bu haftayı öğrencilere değil sanayici ve işadamlarına kutlatmalıyız" dedi.
//"BAĞLAYICI YASAL KARARLAR ALINMALI"
Yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından daha geçen yıl Resmi Gazete'de tarihi önemde bir genelge yayımlandığını ve ekonomiye sağlayacağı faydalar göz önünde tutularak, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Türkiye`de üretilen mal ve hizmetlerin tercih edilmesi, temel tüketim maddelerinin yerli ürünlerden karşılanmasının, ekonomi açısından önem taşıdığı vurgulandığını hatırlatan Avcı, Türkiye`deki tüm partilere, meslek kuruluşlarına, sivil toplum
örgütlerine ve özellikle TBMM'ye çağrıda bulunuyorum. Türkiye`de üretilen malları kullanma kampanyası konusunda bağlayıcı yasal kararlar alsınlar. Aksi takdirde yerli ürün kullanılmasına ilişkin genelge göstermelik bir adım olarak anılacaktır. Devletin resmi ihalelerinde de yerli ürünlere öncelik verilmesi gerekir" dedi.
Öte yandan Türkiye`ye ithal edilen ve kullanılan her tüketim malı, aynı ürünü üreten yerli sanayinin zor durumda kalmasına, işçi çıkarmasına, istihdamın azalmasına ve yoksulluğun artmasına yol açacağını belirten Avcı, Batı ülkeleri kendi malı için önlem alıyor. Türkiye`de ithal ürün tüketiminde adeta çılgınlık yaşanırken Amerika Birleşik Devletleri,Çin ve Hindistan`dan gelen ithal mallar karşısında `Made in USA` kullan kampanyaları düzenliyor. Üstelik ABD işverenlerinin reklamlarla başlattığı yerli malı
kullan kampanyası, federal yasa ile güvence altına alındı. Biz sütümüzü, meyvemizi bile marketlerden yabancı markalı alıyoruz. Tüketim malları ithalatına giden her 6 bin doların Türkiye`de bir kişiyi işsiz bıraktığını unutmamalıyız" şeklinde konuştu.
//"İTHAL TÜKETİM HER YIL ARTIYOR"
"Küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olsak da dünya ekonomisinde istikrarsızlığın arttığını ve bunun Türkiye için yeni riskler getirdiğini unutmamalıyız. Bu sürecin ekonomi üzerindeki olumsuzluklarını azaltmanın bir yolunun da yerli malı kullanmaktan geçtiğini sürekli hatırlamalıyız. İthal edilen her tüketim malının, Türkiye`de işsizliği ve yoksulluğu artırdığının farkına varmalıyız" diyen Avcı, "Vatandaşlarımız, Türkiye`de üretilen malı kullanarak işsizliği ve yoksulluğu
yenmelidir. Geçen yıl ithal edilen tüketim mallarında önceki yıllara göre büyük bir artış yaşandığını ve ithal edilen her tüketim malının ülkede işsizliği ve yoksulluğu arttırdığı ekonomik parametrelerde ifade edilmektedir. Hem işsizlere iş sağlanması hem ülke kaynaklarının daha iyi kullanılarak üretimin artması için yerli malı kullanmanın bir vatandaşlık borcu haline geldiğini ve Yerli Malları Haftasını yediden yetmişe herkesle birlikte, amacına uygun bir şekilde kutlamaya ve herkesi yerli malı kullanmaya
dönük bir bilinç yaratılmasına ne kadar ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekir" dedi.
Avcı, "Kimliğini, dilini, tarih bilincini, binlerce yıllık geleneğini kaybetmeyen, başkasını taklit etmeyen, kendi yolunu çizip azimle yürüyen bir nesille Türkiye'nin şerefli, refahlı, itibarlı ve bağımsız geleceği için Başöğretmen Atatürk'ün başlattığı özü içinde barındıran Yerli Malı Haftalarına ihtiyaç vardır" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Angus doğumları başladı
Narman ilçesinde bu yılın başlarında ilçede tohumlanması gereken sığırların ...
Sertifikalı tohum ekimi tamamlandı
Erzurum’da son yıllarda büyük ilgi gören sertifikalı tohumluklar, çiftçinin ...
Yoksulluk sınırı bin 508 TL
Türkiye Kamu-Sen'in 2010 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi araştırmasına ...
 
Hizmet Götürme Birliği seçime gitti
Pasinler Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) Olağan Toplantısını Pasinler ...
DASİDEF’ten Maliye tepkisi
DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, maliyenin iş dünyasının korkulu ...
Zenginler Batıda, Yoksullar Doğuda
Araştırma şirketi Ipsos KMG'nin aralarında Erzurum’unda yer aldığı 34 ...
 
Çoruh havzasında meyvecilik atılımı
Erzurum Valiliği tarafından koordine edilen “Erzurum İli Çoruh Havzası ...
Prof. Dr. Öndeş Borsa’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ...
ERZURUMGİAD resmen kuruldu
Erzurum Genç Girişimciler Derneği (ERZURUMGİAD), resmen kuruldu. Erzurumlu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva