ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ Ekoloji ve İklim Topluluğu’ndan örnek proje
ETÜ Ekoloji ve İklim Topluluğu’ndan örnek proje
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Sarıkamış Şehitlerine vefa
Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu projesinde kamulaştırma
Kars-Iğdır-Nahçıvan Demiryolu projesinde kamulaştırma
KAAN'ın ikinci prototipi ilk kez görüldü
KAAN'ın ikinci prototipi ilk kez görüldü
Tekin'den köy okullarına sürpriz ziyaret
Tekin'den köy okullarına sürpriz ziyaret
HABERLER>EĞİTİM
1 Kasım 2010 Pazartesi - 06:27

Felsefe’de 'A.Ü Okulu'

Türk düşünürü Ziya Gökalp'in kayıp eseri 'Felsefe Dersleri'ni gün yüzüne çıkararak gündeme gelen 'Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi', şimdi de 'ilk Descartes mütercimi' İbrahim Edhem Mesut Dirvana'ya ait iki kayıp eserini okuyucularıyla buluşturdu.

Felsefe’de  A.Ü Okulu

//OSMANLI FELSEFE ÇALIŞMALARI ATÖLYESİ
Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Ali Utku, “Paris Sergi-i Umûmîsi' adlı fotoğraf albümünü ile 'Dinler ve Felsefeler' adlı eserini yayına hazırladık. Descartes çevirisiyle, 19. yüzyıldaki felsefeyi yeniden inşa sürecimizde dönüm noktası olan İbrahim Ethem Bey, albüm ve kitabında, Avrupa'daki değişimi göstererek, yapılması gerekenleri anlatıyor" dedi.
Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine ait bir çok felsefi metin günümüz okuyucusuyla buluşturmak amacıyla yola çıkan Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi, İbrahim Edhem Mesut Bey'in Paris Uluslararası Sergisi'ndeki gözlemlerini aktardığı 'Paris Sergi-i Umûmîsi' adlı fotoğraf albümünü ile 'Dinler ve Felsefeler' adlı eserini yayımladı.
//İKİ KAYIP ESERİ YAYIMLADILAR
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Ali Utku, daha önce de yazarın 'Semerât-ı Akl' risalesini ve 'Usul Hakkında Nutuk' adlı çevirisini yayınladıklarını bildirdi. İbrahim Edhem Bey'in Descartes'ı çevirme kararı almasında önemli rol oynayan Paris Sergi-i Umûmîsi, yazarın 1889'da Paris Uluslararası Sergisi'ne tanıklığının ürünü olduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. Utku, "Osmanlı'nın son döneminde birçok önemli görevlerde bulunan İbrahim Edhem Mesut Bey, 17. yüzyıl Fransız filozofu René Descartes'ın modern felsefe açısından çığır açıcı eseri 'Discourse de la Méthode'u 'Hüsn-i İdare-i Akl' ve 'Taharrî-i Hakikate Dair Usûl Hakkında Nutuk' adıyla 1895 yılında Türkçeye çevirmiştir. Bu çeviriler, 19. yüzyılda felsefeyi yeniden inşa etmeye çalışan Osmanlı aydını için bir dönüm noktasıdır. Dünyayı etkisi altına alan modernlik deneyimimizin bu erken evresinde temel referans durumundaki 'Fransız rasyonalizmi' ile epistemolojik düzlemde ilk ciddi yüzleşmedir" diye konuştu.
//İBRAHİM EDHEM ÇALIŞMASI
İbrahim Edhem Mesut'un endüstri devriminin sembolü Eyfel Kulesi'nin ve Paris Uluslararası Sergisi'nde görerek hayran kaldığı bilim ve sanat eserlerinin fotoğraflarından oluşan bir albüm hazırlattığını ifade eden Yard. Doç. Dr. Utku, "Dönemin meşhur sanatçılarından birine hazırlatılan albüm, önüne Avrupa bilim ve sanatlarının dayandığı temelleri bildiren bir 'Mukaddime' koyularak II. Abdülhamid'e gönderildi. İbrahim Edhem Mesut, albümün 'Mukaddime'sinde, bilimsel ve teknik eserlerin yabancıların eliyle üretilip işletilmesinin yanlışlığına ve yerli eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Avrupa ülkelerinin bunu başardıklarını ve ilerlemiş olmalarının nedeninin bu olduğunu anlatıyor. Ayrıca albümde fotoğrafları yer alan eserler hakkında ayrıntılı bilgi de veriyor. Albümün 'Sanayi Mektepleri' başlıklı son bölümünde ise, Fransa endüstrisinin can damarları niteliğindeki devlete bağlı sanayi mekteplerinin bir listesini ve müfredatlarını veriyor" dedi.
İdari görevlerinden dolayı felsefi çalışmalarına ara vermek zorunda kalan İbrahim Edhem Mesut Bey'in Beyrut Valiliği'nden azledildiği 1909 yılında yazmaya başladığını hatırlatan Yard. Doç. Ali Utku, "Tekrar görevine dönmesiyle eserini tamamlayamadı. Ancak ömrünün sonlarında tamamladığı 'Dinler ve Felsefeler'i tamamladı. Eser, tarihin büyük dinî ve felsefî öğretilerinin zahirî ve batınî yönünü gösteriyor. Böylece 19. yüzyıldaki bilim-felsefe-din çatışmasını aşma yönünde bir eğilimi izliyor. Ölümünden sonra terekesinde kalan, bilinmeyen bu eser atölyemizin çalışmaları sayesinde gün yüzüne çıktı" diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazaryolu’nda Mehterli Cumhuriyet Şöleni
Erzurum'un Pazaryolu ilçesinde Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğrencilerinin ...
Dost El öğrencileri başarıya taşıdı
Ücretsiz okuma salonları açarak dar gelirli ailelerin çocuklarına eğitim ...
Gülpınarlı çocuklar çifte bayram yaşadı
Gülpınar Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri, Kongre binası, Atatürk Evi, ...
 
Kültür Merkezi’nden öğrencilere kurs desteği
Erzurum’da üniversitelerin güzel sanatlar alanında öğretim veren bölümleri, ...
Eğitim dayanışması başarı getirdi
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi’nin, kamu personeli olmak isteyen ...
Artık onlar da öğrenci
Sokakta çalışan okul çağındaki çocukların eğitimlerine devam etmesi için ...
 
Çiftçisiz tarım semineri
Narman’da yem bitkileri ve yem bitkilerinde tohumluk üretimi konulu seminere ...
KOBİ gerçeğine panelli yaklaşım
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ...
MMO’dan bilişim teknolojisi atılımı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği’ne mensup mühendislere, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva