Palandöken ilçesindeki Yıldızkent semtinde 6 ay önce Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, Polis Meslek Yüksek Okulu Polis Araştırmaları Merkezi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından yürütülen proje kapsamında hizmete açılan ÇODEM'de verilen eğitimlerin ardından, ortaöğretimden sonra liseye devam etmeyerek sokakta çalıştırılan 20 çocuktan 5'i lise eğitim almak için açıköğretim lisesine kaydoldu.
//BAŞARILARI ARTTI
Ortaöğretimde okuduğu halde devamsızlık yaparak sokakta çalışan 80 öğrenci de ÇODEM'de verilen eğitimin ardından, okuluna düzenli olarak gittiği, derslerinde de öncesine göre çok daha başarılı olduğu tespit edildi.
ÇODEM'in sokakta çalışan çocukların topluma entegrasyonu projesi olduğunu belirten Proje Koordinatörü Erdal Şenetiler, tamamen gönüllük esasına dayalı olan projede Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından 200 çocuğa ve ailelerine anket uyguladıklarını belirtti. Ankette sokakta mendil, sakız, simit satan, hurda toplayan, çocukların ailelerinin eğitim seviyelerinin düşük, ekonomik durumlarının kötü olduğu tespit edildi.
//SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN ORTAK DRAMI
Çocukların evlerine giden ÇODEM sosyal hizmet uzmanı ve beraberindekilerin ailelerle görüştüğünü aktaran Şenetiler, “Sokakta çalışan çocukların çoğunun babası terk etmiş ve annesi ile zor şartlar altında yaşamlarını sürdürüyor. Kimisinin de babası ve annesi var ancak ailenin nüfusu fazla olduğu için bu çocuklara ulaşılamamış. Bir de bu ailelerin çocuklarından bir beklentisi yok. Sokakta çalıştıkları zaman uyuşturucu bağımlığı, tiner gibi olumsuzluklarla karşılaşacaklarının bilincinde değiller. Çocukların da gelecekten bir beklentisi yok. Çocuklar merkeze ilk geldiği zaman okumanın bir yararı olmadığını düşünüyorlardı. Ancakeğitimden sonra çocukların düşünceleri değiştiği, geleceğe ümitle bakmaya başlayarak meslek sahibi olmaları gerektiğini düşünmeye başladılar” diye konuştu.