Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Gündoğdu Odabaşıoğlu, 'AB'ye uyum sürecinde Avrupa'daki örnekleri dikkate alarak, şirketlerimizin Mali yapılarının güçlendirilmesi gerekiyor' dedi.
//SOH GELİŞMELER IŞIĞINDA TÜRKİYE EKONOMİSİ PANELİ
Odabaşıoğlu, İİBF tarafından AÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Son Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi' konulu panelde yaptığı konuşmada, finansal sektörün bir bütün olarak gelişmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Sadece bankacılık sektörünün gelişmesinin yeterli olmadığını dile getiren Odabaşıoğlu, 'Bankacılık sektörünün gelişmiş olması her ne kadar olumlu gelişmeler olsa da finansal kuruluşların sayısı artmazsa ya da Meykul Kıymetlerde çeşitlilik artmazsa kişiler de birikimlerini finansal sektör güçlü olmadığı takdirde, reel sektöre aktaramayacaklardır' diye konuştu.
//EKONOMİK İSTİKRAR
Ekonomik istikrarın da önemli olduğunu ve ekonomik istikrar şayet sağlanmazsa, finansal sektörün gelişmesinin çok önem arz etmediğine dikkati çeken Odabaşıoğlu, bu durumda eğer geleceğe yönelik bir belirsizlik söz konusu ise özellikle küçük birim sahiplerinin sadece paradan para kazanma yoluna gideceğini dile getirdi.
//REEL SEKTÖRÜN DURUMU
Finansal sektör ile reel sektör arasındaki etkileşim hızının artması gerektiğini vurgulayan Odabaşıoğlu, şöyle devam etti: 'AB'ye uyum sürecinde Avrupa'daki örnekleri dikkate alarak, şirketlerimizin Mali yapılarının güçlendirilmesi gerekiyor. Sadece bankacılık değil, hani lokomotif olarak düşündüğümüz faktoring şirketleri tüketici finasman yöneticileriyle varlıklı yönetim şirketlerinin güçlü birer Mali yapıya sahip olmaları gerekiyor. Altyapılarını teknolojik açından güçlendirilmesi gerekiyor ve mevzuattaki eksikliklerini de giderilmesi gerekiyor. Evet Türkiye'de bankacılık sektörü güzel bir örnek ama diğer kurumların da yine ayı şekilde Avrupa standartları ve uluslararası alanda rekabet edebilir bir seviyeye getirilmesi gerekiyor.'