Erzurumlu halk ozanları, çevre il ve ilçelerde düzenlenen festivallerin aranan isimleri oldu. Erzurumlu halk ozanları, Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı kasabasında Erzurum rüzgarları estirdi. Salyazı kasabasında düzenlenen yayla şenliğine katılan Erzurumlu halk ozanları Rahim Sağlam ve İhsan Yavuzer, seslendirdikleri birbirinden güzel türküler ve deyişlerle, Gümüşhanelilere adeta müzik ziyafeti çektiler.
Gümüşhane İli Salyazı Kasabası Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen festivale, Türkiye’nin dört bir yanındaki Salyazılılar katılırken, bölgedeki festivallerin vazgeçilmezi haline gelen Erzurumlu halk ozanları da, yayla şenliklerinde konuklara unutamayacakları bir gün yaşattılar. Türküler, deyişler, koşmalar ve atışmalarla devam eden şenliklere, sazlarıyla renk katan Erzurumlu ozanlar, aşıklık geleneği ve halk edebiyatına gösterilen ilgiden hayli memnun kaldılar.
Salyazı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Vahit Olgun, Gümüşhane’nin Köse ilçesinde geleneksel hale getirilen şenliklerin, Salyazılıları bir araya getirme, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlama amacı taşıdığını belirterek, Erzurumlu halk ozanlarını da, Salyazı’ya özellikle davet ettiklerini dile getirdi. Erzurum’un, Türk Halk Edebiyatı’na sayısız şahsiyet ve eser kazandırdığına dikkati çeken Olgun, “Erzurumlu halk ozanları Rahim Sağlam ve İhsan Yavuzer’i de bu şenliklerde aramızda görmeyi özellikle istedik. Erzurum’un çalan sazları olan bu aşıkları, televizyonlarda yaptıkları programlardan tanıyoruz. Her biri usta aşıklar olan Sağlam ve Yavuzer’in, şenliğimize katılmış olmaları bizleri çok sevindirdi. Sağolsunlar, Salyazı’ya Erzurum’un ve Palandöken’in esintisini ulaştırdılar.” diye konuştu.
//ERZURUMLU HALK OZANLARI: BÖLGE İNSANIMIZ AŞIKLIK GELENEĞİNE SAYGI GÖSTERİYOR
Şenliğe katılan konukların hoşça vakit geçirebilmeleri için tüm hünerlerini sergileyen Erzurumlu halk ozanları İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam, Erzurum dışında da bu tür şenliklere davet ediliyor olmalarının, bölge insanının aşıklık geleneğine gösterdiği saygının bir ifadesi olduğunu belirterek, “Bizim bölgemizin insanı değerlerine, kültürüne ve halk edebiyatına bağlılığını hiçbir zaman kaybetmiyor. Bu tür şenliklerde halk ozanlarının akıllara getiriliyor oluşu, bunun bir göstergesidir. Katıldığımız Bahçeli Yayla Şenlikleri’nde, bol bol Erzurum rüzgarı estirdik. Seslendirdiğimiz türküler ve atışmalar, Gümüşhane’nin misafirperver halkı tarafından büyük ilgi gördü.” şeklinde konuştular.