Erzurum’un, tarihi Erzurum Evleri ile meşhur mahallesi Yeğen Ağa’da, tarih adeta göçüyor. Tarihi evlerin koruma altına alınması yönündeki girişimlerini bıkıp usanmadan devam eden Mahalle Muhtarı Sebahattin Gözeler ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bile kapısını çalmasına rağmen bir sonuç alamadı. Gözeler, “Burada göçüp giden kendi tarihimiz ama bu durum kimsenin umurunda bile değil.” dedi.
Erzurum’un tarihi evleriyle meşhur olan Yeğen Ağa Mahallesi’nden yükselen feryat bir türlü karşılık bulmuyor. Tescillilerle birlikte yaklaşık 20 tarihi evin bulunduğu Yeğen Ağa Mahallesi’nde, çok sayıda eski Erzurum Evi, her geçen gün biraz daha göçüyor. Mahalle Muhtarı Sebahattin Gözeler, eski Erzurum Evleri’nin bulunduğu sokakların, Erzurum’un tarihine tutulan bir ayna olduğuna dikkati çekerek, “Herkes zannediyor ki burada taş binalar yıkılıyor. Hâlbuki bu sokaklarda asıl Erzurum göçüyor, tarihimiz göçüyor, kültürümüz göçüyor. Ama bu manzara nedense hiç kimsenin umurunda bile değil.” diye konuştu. Tarih Erzurum Evleri’nin kurtarılabilmesi için yıllardır mücadele verdiğini ve bu doğrultuda çalmadık kapı bırakmadığını vurgulayan Muhtar Gözeler, en son Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapısını çaldığını belirtti. Gözeler, “Mahalle sakinlerinden topladığım imzalı dilekçelerle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bile gittim. Bize ‘tamam, ilgileneceğiz’ dediler, o kadar. Ne gelen oldu, ne de bu evlerin halini, hatırını soran.” dedi.
//YEĞEN AĞA MAHALLESİ, NEREDEN NEREYE…
Yeğen Ağa Mahallesi’nin, Erzurum’un aynası olduğunu ve her bir sokağının tarih koktuğunu vurgulayan Muhtar Sebahattin Gözeler, “Bugünkü Paşalar Caddesi nasıl ki tüm yöneticilerin ikametleriyse, Yeğen Ağa Mahallesi de, Osmanlı dönemi Erzurum’unun yöneticilerinin ikametleriyle d oluymuş. Bu sokaklarda Osmanlı Valisi’nin evi vardı, yıkıldı. Milli Mücadele kahramanlarından birçoğunun konağı vardı, hepsi yıkıldı. Erzurum’da İran Konsolosu bile bir dönemler Yeğen Ağa Mahallesi’nde otururmuş. Şehrin ileri gelenleri de öyle. Ama gelin görün ki, o dönemin ihtişamlı Yeğen Ağa Mahallesi’nden günümüze yıkık_dökük ve kaderlerine terk edilmiş tarihi evler kaldı.” şeklinde konuştu.
//BELEDİYELERLE DE TEMASA GEÇİLDİ, AMA…
Tarihi Erzurum evlerine yönelik olarak girişimde bulunulması için belediyelerle de temasa geçtiklerini vurgulayan Yeğen Ağa Mahallesi Muhtarı Sebahattin Gözeler, “Her seferinde bize, ‘restore edeceğiz’ dediler. Ama bugüne kadar atılmış tek bir adım dahi yok.” dedi.
Öte yandan her geçen gün biraz daha göçen evlerin, muhtemel kazalara da davetiye çıkarabileceğini dile getiren Muhtar Gözeler, “Göçen bu evler yüzünden ileride birinin başına herhangi bir kaza gelirse, işte asıl ona yanarım. Çünkü evlerin üzerinden her gün bir parça kayıyor, her gün bir taş düşüyor. Çocuklar bu evlerin önünde oyun oynuyorlar. Burada birçok insan, başına taş düşmekten son anda kurtuldu. Bu da bu evlerle ilgili olarak yaşadığımız bir başka sorun.” ifadelerini kullandı.