Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Habib-i Neccar Camii'ni örnek vererek Anadolu insanının barışı ve dostluğu sağladığı için bir hıristiyanın adını camiye verdiğini söyledi.
Tarihi Kentler Birliği (TKB)'nin Erzurum Semineri devam etti. 3 gün sürecek seminerin konusu ise 'Tarihi Kentlerde Planlama: Eski-Yeni Buluşması.
//LOBO SUNUM YAPTI
Lisbon Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Manuel Costa Lobo'nın da bir sunumda bulunduğu programda TKB Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, Anadolu tarihindeki şehir planlamasını anlattı. Anadolu insanının bir hıristiyanın adını camiye verdiğini kaydeden Ekinci, Antakya'daki Habib-i Neccar Camisi'nin tarihine değindi. Habib-i Neccar Camii'nin Anadolu'da yapılan ilk camilerden olduğunu anlatan Ekinci, Habib-i Neccar'ın ise hıristiyan olduğunu söyledi. Habib Neccar'ın Hz. İsa'ya inananlardan olduğunu, hemşeriliği, dostluğu, kardeşliği gerçekleştirdiği için Müslümanlar tarafından inşa ettirilen camiye adının verildiğini dile getirdi.
//EKİNCİ’NİN HOŞGÖRÜ VURGUSU
Ekinci, şöyle konuştu: "Siz hiç Müslüman adına bir kilise duydunuz mu? Habib-i Neccar türbesi de var. Ayrıca Uçhisar Çardak köyünde Anadolu insanının cami ile kiliseyi birlikte inşa ettiği ibadethane var. Yarısı müslüman yarısı hıristiyan olan köyde bir tane bina yapılarak bir bölümü kilise bir bölümü de cami olarak kullanılmış."
Anadolu tarihinin 'yaşamak' anlamına geldiğini kaydeden Ekinci, "Batı kenti bireyci Anadolu kenti toplumcu bir yapıya sahiptir. Halk pazarı, kadınlar pazarı gibi yerlerimiz dünyada ender rastlanır. Feminizmi icad edenlerin ülkesinde kadınlar pazarı var mı? Bizde birçok ilde yer almaktadır. Kadınlar ürettikleri ürünü satabilecekleri ortam vardır. Birçok kentimizde havuzlardaki sular alt yoldaki evlere tertemiz geçer, böyle bir şey dünyada yok. Muğla'da 32'ye kadar saydık ve 32. evde su içilebiliyordu." diye konuştu.
Anadolu evlerinin kentlerin kurgusu olduğunu belirten Ekinci, 'Anadolu evleri, kentlerin alaşımıdır. Anadolu evleri, iç içedir, yan yana yaslanmıştır. Birçok kentimizde havuzlardaki sular, bir evden alt kattaki diğer eve geçer. Bu sular tertemizdir. Böyle bir şey dünyada yoktur' diye konuştu.
TARİHİ KENTLER KENETLENİYOR
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki ise 50 kişiyle başladıklarını, şu an ise 300 civarında üyeye sahip olduklarını belirtti. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de Erzurum'da tarihi yapılara doğru projeler üreterek daha iyi bakmaya çalıştıklarını belirtti.
Özhaseki, toplantıda yaptığı konuşmada, şehircilik tarihinde son 80 yıllık süreçte yapılan birçok hata bulunduğunu söyledi. Şehircilikle ilgili yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti: 'Yaşadığımız şehirlerde sadece tarihi dokumuzu kaybetmekle kalmadık, yüzyılların getirmiş olduğu birikimi, yaşam kültürümüzü, kendimize ait o iç dünyamızın zenginliğini de beraberinde yitirdik. Sadece konutlarımızda değil, mahallelerimizde değil çarşılarımızda da aynı sonuca gittik. Geçmişe ağıt yakarak vakit geçirmek yerine bundan sonra neler yapabileceğimizi tartışmak bizim için en doğru olanı gibi geliyor. Bunların başında kent kimliği var.'
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de Erzurum'daki tarihi eserler ve belediye çalışmalarıyla ilgili slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı.Palandöken Dağı'nda bir otelde yapılan toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, çok sayıda belediye görevlisi ve uzman katıldı.