ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Ürüşan: 'Üretirsek bolluk, bereket olur’
Ürüşan: 'Üretirsek bolluk, bereket olur’
Jandarma’dan Palandöken’de EİT 2025 mesaisi
Jandarma’dan Palandöken’de EİT 2025 mesaisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Haziran 2009 Salı - 03:41

Erzurum kültürüne hizmet

Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Yazar Çomaklı’nın, Erzurum mutfağını bölge ve Türkiye vizyonuna çıkarmak yolundaki çaba ve girişimler,i geçtiğimiz hafta Bitlis’de gerçekleştirilen “Anadolu Mutfak Kültürü” sempozyumunda oldukça geniş yankılar uyandırdı.

Erzurum kültürüne hizmet

Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Yazar Çomaklı’nın, Erzurum mutfağını bölge ve Türkiye vizyonuna çıkarmak yolundaki çaba ve girişimler,i geçtiğimiz hafta Bitlis’de gerçekleştirilen “Anadolu Mutfak Kültürü” sempozyumunda oldukça geniş yankılar uyandırdı.  Doğu Anadolu Mutfak Kültürü Sempozyumunda, “Geleneksel Erzurum Mutfak Kültürü Ve Yemekleri” başlıklı bir bildiri sunan Çomaklı, “Erzurum yaşadığı uygarlıkları bir mozaik olarak bu güne taşıyan muazzam bir kültürün mirasçısı olan bir şehirdir.” dedi.
Çomaklı bildirisinin giriş bölümünde şunları kaydetti: “Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir köprü olarak Anadolu’nun İpek Yolu üzerinde ki en önemli kavşaklarından biri olan Erzurum yaşadığı uygarlıkları bir mozaik olarak bu güne taşıyan muazzam bir kültürün mirasçısı olan bir şehirdir. Özellikle mutfak kültürümüzü diğer kültürlerle birlikte geleceğe taşıyarak bizden sonra ki nesle karşı oluşan sorumluluktan dolayı hepimizin elbirliği yaparak bu kültürel servetlerimizi sonsuza kadar yaşatmak ve bekçisi olmaya çalışmak bir görevdir.
Erzurum mutfağını farklı kılan özelliklerin başında coğrafi yönden İpek Yolu üzerinde bir kavşak oluşunun çok büyük bir önemi vardır. Erzurum Avrupa’ya, Karadeniz’e, İran’a Rusya’ya uzanan yolların kesişme noktasında bulunmaktadır. Bu yüzden etrafında ki Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illerinin yanı sıra Kafkaslardan, Rusya’dan ve İran mutfak kültüründen de etkilenmiştir.Ne kadar çok tat, koku ve rayiha birbiriyle kaynaşırsa, ortaya çıkan yemek o kadar lezzetlidir. Soğanı, domatesi, sarımsağı cesurca ve özgürce kullanarak orijinal, yaratıcı ve vazgeçilmez lezzetler yaratmak Erzurum mutfağında önemlidir. Fakat yine de çok acılı ya da çok baharatlı yemeklerin Erzurum damak tadına uymadığını da belirtmek gerekir.
Erzurum’da iklimin oldukça sert oluşu ve kar örtüsünün en az 9 ay kalkmadığı düşünülünce geleneksel mutfak kültüründe et, bakliyat, tahıl, hayvansal yağlar, kurutulmuş sebze ve meyveler önem kazanmıştır. Hatta Ramazan ayında dadaşların sofrasının üçlü bir değişmezi vardır; “çorba, kıyma, kadayıf”. En garibanın sofrasında bile ramazan da bu üçlüyü bulursunuz. Bu durumu Erzurum’da kış aylarının uzun geçerek fazlaca sebze ve meyve kültürüne yakın olmamasına bağlamakta mümkündür.
Erzurum dışından gelenler kış yemeklerini biraz yağlı bulurlar. Hâlbuki yemek yağlı olmazsa kırk dereceye varan soğukla baş etmenin bünye için kolay olmayacağı düşünülür. Kış akşamlarında bile bu yemekler sobanın üzerinde veya tandırın kenarında sıcaklığını muhafaza ederek ev halkını beklerler.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazar Şiir Akşamları sona erdi
Elazığ'da bu yıl Şair Necip Fazıl Kısakürek anısına düzenlenen 17. Uluslararası ...
G.Ahmet Muhtar Paşa’nın Torunları Doğu'da
1877 yılı ilkbaharında Kafkasları geçip Doğu Anadolu Bölgesine saldıran ...
Pasinler’de sünnet şöleni
Pasinler İlçe Emniyet Müdürlüğü, Pasinler Belediye Başkanlığı ve Pasinler ...
 
Doğu'da 2. Orhun Abidesi
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Belli, Ahlat Mezar Taşları'nın ...
Hazar Şiir Akşamları başladı
17'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, şairler yürüyüşü ile başladı.
Onlar yapıyor, biz bakıyoruz
Doğu Anadolu Bölgesinde fuarcılık ve kültür festivali etkinliğinde bölgenin ...
 
Tarihi Evler’de ilk adım
GHA/Yüzlerce tarihi evini kaybeden Erzurum’da ayakta kalan tarihi mekanlar ...
Çay kültürümüzü de yitirdik
Değerlerini koruyamayan, tanıtımını yapamayan Erzurum, kültürel özelliklerini ...
GSF, Heykelciliğe damga vurdu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Doç. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva