Teşkilatın 'İllerde öne çıkan sanayi sektörleri' araştırması sonuçlarına göre Erzurum'da tarıma dayalı sanayi, mobilya ve kimyasal madde ürünleri imalatı öne çıktı.
TARIM SEKTÖRÜ ÖNCELİKLİ
Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında alt sıralarda yer alan Erzurum'un gelişebilmesi için yapılacak çalışmalar belirlendi. DPT tarafından yapılan araştırmaya göre, Erzurum'da gıda ürünleri ve içecek imalatı, ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı, mobilya imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar ile kimyasal madde ve ürünlerinin imalatı sektörlerinin yatırıma uygun olduğu belirlendi.
AĞIRLIKLI SEKTÖRLER
DPT'nin resmi internet sitesinde 'İllerde Öne Çıkan Sektörler' bölümünde yer alan sonuçlara göre Erzurum'da öne çıkan sektörler şöyle:
"Gıda ürünleri ve içecek imalat sektörü: Türkiye İstatistik Kurumu Genel Sanayi İşyerleri Sayımı (GSİS) göstergeleri, özel sektör işgücü verimliliği, sanayi ve ticaret odalarının tercihleri ve ihracat il içi yüzde göstergelerinde öne çıkmıştır. GSİS ve verimlilik grafikleri incelendiğinde sektör il içinde öne çıkarken, il sektörel payının ülke içindeki payından düşük olduğu görülmektedir. Alt sektörler itibariyle ele alındığında ise unlu mamuller ve öğütülmüş tahıl ürünleri sektörlerinin dışında
hayvancılığa bağlı olarak süthane işletmeciliği ve peynir üretimi, çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı sektörleri de önemli bir konuma sahiptir.
Ağaç ve ağaç mantarı imalatı: GSİS göstergelerinde öne çıkmıştır. GSİS grafiğine göre ilde Türkiye ortalamasının üstünde olan tek sektör ağaç sektörüdür. İnşaat kerestesi ve doğrama imalatı önemli bir sektör olarak gelişmiştir.
Mobilya imalatı: GSİS göstergelerinde öne çıkan bir diğer sektör olmuştur. Diğer mobilya imalatı ile başka yerde sınıflandırılmamış ilgili eşyaların imalatı sektörleri de bu sektörü öne çıkaran alt sektörlerdir.
Kimyasal madde ve ürünleri imalatı: GSİS verilerine göre ilde bu sektör oldukça alt sıralarda yer alırken, ihracatta birinci sıraya yerleşmiştir. Sektörde diğer inorganik ana kimyasal maddelerin imalatı ve sabun, deterjan ile temizlik cilalama maddeleri imalatı önemli alt sektörlerdir.
Madencilik sektörü: Değerlendirmeler sonunda ilk sıralarda yer almamakla birlikte ilde özel sektör iş gücü verimliliğinde birinci sırada, Türkiye ortalamasının ise oldukça üstündedir."
TARIMA DAYALI SANAYİ TAVSİYESİ
DPT'nin araştırma sonuçlarında, bölgede tercihlerin, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi yönünde olduğu ifade edilerek, "Ticaret ve sanayi odalarının tercihlerinde, hayvancılık, balık ve su ürünleri, gıda ürünleri ve içecek imalatı, tarım öne çıkmıştır. Tercihler tarıma dayalı bir sanayinin geliştirilmesi yönündedir" denildi.