Geçmiş yıllarda “5 dönem” şeklinde uygulanan programa, 2008 yılında 10 dönem şartı getirilmesine tepki gösteren Erzurum Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mücahit Harmandar, “Çiftçiye destek verileceği söyleniyor, ama verilen destekler çiftçinin burnundan getiriliyor” dedi.
DÖNÜM MİKTARI ARTIRILINCA..
Yem bitkisi teşviklerinden faydalanmak isteyen çiftçilere daha önce en az 5 dönüm şartı uygulandığını anlatan Harmandar, çiftçilerin bu yılda aynı sisteme göre ekim yaptığını, ancak yapılan son dakika değişikliğiyle çiftçilerin mağdur edildiğini öne sürdü.
“Madem dönü şartında artırıma gidilecekti, çiftçiyi daha önce neden haberdar etmediler?” diye soran EZO Başkanı Harmandar, “Çiftçilerimiz arasında en az 10 dönüm olacak şekilde yem bitkisi ekenlerin sayısı çok azdır. Kimi çiftçimiz en az 5 dönüm şartından yola çıkarak, ya 6 dönüm ekti, ya 8 dönüm ekti. Bir sürü masraf etti, emek verdi. Fakat son anda yapılan değişiklikle, 10 dönümden az yem bitkisi eken çiftçiler, teşviklerin dışında bırakıldı. Madem böyle bir uygulama yapılacaktı, çiftçi ve meslek odaları çok önceden haberdar edilmeliydi” diye konuştu.
HARMANDAR: ÇİFTÇİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, aynı değişikliğin “sulu” ve “kuru” şeklinde de yapıldığını dile getirerek: “Çiftçiye yem bitkisini kuru araziye ekmişse, mağdur oluyor. Niye, çünkü uygulama şartı olarak olarak sulu arazi deniliyor. Bunda çiftçinin kabahati nedir? Eğer çiftçi yem bitkisini kuru araziye ekmişse ne yapacak? Bunun zararını, bundan doğan mağduriyeti kim telafi edecek?” şeklinde konuştu.
DÜZENLEMENİN EDĞİŞTİRİLMESİ İSTENİYOR
Söz konusu düzenlemelerle ilgili olarak acilen harekete geçilmesi ve çiftçinin içinde bulunduğu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini dile getiren Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, “Şu anda Erzurum’daki çiftçilerimizin yüzde 35’i yem bitkisi ekimi de yapmış durumda. Ancak teşvik ödemeleri uygulamasında yapılan değişiklikle, bu çiftçiler mağdur edilmiş oldu. Bu yanlışın telafisi yapılmalıdır” dedi.