Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) Müdürlüğü, patates tohumluğunda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığı proje üzerindeki çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor. Ülkenin belirli bölgelerinin “tohumluk patates üretim bölgeleri” şeklinde tescillenmesini öngören proje kapsamında, hem tohumluk, hem yemeklik, hem de sanayinin kullanımına sunulabilecek patates üretimi gerçekleştirilecek.
ERZURUM PATATES ÜRETİMİNDE MERKEZ OLACAK
Kısa adı (TÜBİTAK) olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu ile ortaklaşa yürütülen "Ülkesel Patates Tohumluk Üretimi" adlı proje sayesinde, üretimin ayrıca yerli çeşitlerle yapılması da sağlanmış olunacak.
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Zİraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, proje kapsamında bilimsel ve teknolojik özgünlüğe sahip birçok çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Çakal, "Bu çalışmaların başarıyla sonuçlandırılması durumunda, (Ülkesel Patates Tohumlu Üretim Sistemi) oluşturularak patates tohumculuk sektörünün dışa bağımlılığı azaltılacaktır." dedi.
İTHAL TOHUM GERÇEĞİ
Patatesin insan ve hayvan beslenmesinin yanında, sanayi hammaddesi olarak da geniş bir kullanım alanının bulunduğunu anlatan Çakal, Türkiye’nin yıllık 5,5 milyon tonal dünyanın önde gelen patates üretim bölgesi olduğunu dile getirdi.
ÜRETİM SEYRİ OLUMLU
Çakal, patates üretiminin fazlalığı konusunda gelinen noktanının sevindirici olduğunu, ancak bu üretimin ithal tohum ve çeşitleriyle yapılıyor olmasının bir dezavantaj teşkil ettiğine vurgu yaparak, “Patates üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz, ancak ithal tohumluk için her yıl yüzbinlerce dolar parayı yurt dışına gönderiyoruz. Neden, çünkü bağımlıyız. İşte çalışmalarını şu anda somut olarak yürüttüğümüz bu proje, tohumluk konusunda dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıracaktır. TÜBİTAK'ın desteklediği ve Enstitümüzce yürütülen proje çerçevesinde; hastalık ve zararlılar yönünden patates tohumlukların ve ekiliş alanlarının durumu ortaya konulmuş olacak. Sertifikalı tohumluk kullanımı oranının artması sağlanarak, verim ve kalite artışı sağlanacak. Üretimin yerli çeşitlerle yapılması sağlanacak. Sanayilik patates üretiminin artması temin edilecektir. Böylece bu proje sonucunda tohum sektöründen üreticilere patates işleyen sanayiciden tüketicilere kadar tüm kesimleri etkileyecek, yaygın amacıyla etkisi çok büyük çıktılar elde edilecektir. En önemlisi de; ülkemizde her yıl milyonlarca dolar dövizin tohumluk ithalatı amacıyla yurt dışına çıkışı önlenerek ulusal ekonomiye büyük katkıda bulunulmuş olunacaktır." diye konuştu.
ERZURUM’DA UYGULANAN PROJE, TÜRKİYE İÇİN MODEL TEŞKİL EDECEK
Erzurum Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce yürütülen "Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sistemi" adlı projenin, 3 ana alt projeden oluştuğunu dile getiren Şerafettin Çakal, sözlerine şöyle devam etti: "Yürüttüğümüz proje, kendi içerisinde üç alt projeden oluşuyor. Bunlardan birincisi, Tohumluk Üretim Alanlarının Belirlenmesi; ikincisi, Yerli Patates Çeşitlerinin Islah Edilmesi; üçüncüsü de, Temel Tohumluk Üretim Programlarının Oluşturulması'dır.
Her bir proje, sistemi oluşturan temel unsurlardır. Her biri kendi içinde bilimsel özelliğe sahip olan bu projeler sayesinde, Türkiye'nin patates üretiminde dışa bağımlılığının önüne geçilecek ve milyonlarca dolar paranın, yerli üreticinin cebinde kalması sağlanacaktır"