ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
ETÜ’de teknoloji gündemi
ETÜ’de teknoloji gündemi
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Şubat 2010 Pazartesi - 03:05

Erzurum’da Moğol izleri

GHA/Moğollara ait Çin kaynaklarında, Erzurum’dan; “Ai-Erh-Hsi-Leng” adıyla bahsedildiği ortaya çıktı. Tarihçi Ch’i-T’ang’ın kaleme aldığı “Moğol Sülalesi Devrinde Türk ve İslam Dünyası ile Temasta Bulunan Şahsiyetler” isimli kitapta, Çin kültür alanında Erzurum’dan bahsedilirken, “Ai-Erh-Hsi-Leng” adının kullanıldığı göze çarpıyor.

Erzurum’da Moğol  izleri

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’un isim geçmişiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Erzurum’un; tarihi süreç içerisinde genellikle ‘Erzen’ür Rum’, ‘Erzen-i Rum’ ve ‘Erz-i Rum’ şeklindeki isimlerle anıldığını anlatan Konukçu, Çin kültüründe, Erzurum’dan çok daha farklı bir adla bahsedildiğinin anlaşıldığını kaydetti. Moğollara ait Çin kaynaklarında, “Ai-Erh-Hsi-Leng” adıyla bahsedilen yerleşim biriminin, tarihi kayıtlar ve kalıntılar incelendiğinde Erzurum olduğunun anlaşıldığını dile getiren Konukçu, bu bilgiye, Tarihçi Ch’i-T’ang’ın kaleme aldığı bir eserde de rastlandığını kaydetti.
//KONUKÇU MOĞOLLARIN ERZURUM’A BAKIŞINI ANLATTI
Erzurum’un oldukça eski bir geçmişe sahip olduğunu, Batılı tarihçilere göre de, klasik doğu ve batı dengelerinin zaman zaman bu sınır şehrinde belirlendiğinin ortaya konulduğunu aktaran Konukçu, “İran’dan Anadolu’ya önemli bir geçiş noktası da olduğu için birçok millet Erzurum’a hakim olmuş ve kendi geçmişlerini ve kültürlerini bırakmışlardır. Arkeolojik verilere göre, Erzurum’da yerleşim alanı olarak ilk kayıt Karin’dir. Burası muhtemelen şimdiki Erzurum değil, büyükçe bir gölün kenarındaydı. Bu isim pek uzun ömürlü olmadı ve Romalılar, Theodosiopolis’in temellerini şimdiki tepede atmışlardır. Bir Latin kenti olarak ortaya çıkan ve ordunun daimi doğuyu ve İran’ı gözetlediği Theodosiopolis, Araplar tarafından ele geçirildiğinde Kali adında bir bayanın adını aldı. Buna, ‘kale’ eklenerek, Erzurum bu kez de Kalikala diye anılmaya başlandı.” diye konuştu.
//ERZURUM’UN İSİM SERÜVENİ
11. Yüzyıl başlarına kadar bu ismi taşıyan Erzurum’un, Rum hakimiyetine girişiyle birlikte eski adını aldığını ve o dönemin Erzurum’unun, Güzelova, Pulur ve Karaz gibi merkezlerden ibaret olduğunu anlatan Konukçu, “Erzurum, Türkler ve diğer siyasi kuruluşlar zamanında ise, Erzen er Rum, Erz-i Rum ve Erzenetü Rum gibi isimlerle ifade edilmiştir. Türk döneminde ilk akınları İbrahim Yinal, Kutalmış ve Tuğrul Bey yapmıştır. 1071 sonrası, Rum hakimiyeti sona ermiş, kısa süreli Gürcü-Ermeni hükümranlığına da, Saltuklular son vermiştir. Yukarıdaki her üç adı kullananlar da, bunlar olmuştur.” ifadelerini kullandı.
//MOĞOLLAR, HALKIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ KILIÇTAN GEÇİRDİLER
1230 yılında, Erzurum’daki Selçukluların bölgede büyük rol oynadığını ve bu sırada Harezmlilerle beraber Moğolların önünden çekilen Türkmenlerin Erzurum’dan geçtiğini kaydeden Konukçu, “1242’de ise, Celaleddin meselesinin ortadan kalkmasıyla, Azerbaycan’da Mugan’dan harekete geçen Moğollar, Erzurum’u bir kuşatma sonucunda ele geçirdiler ve halkının çoğunu kılıçtan geçirdiler. Baycu Noyan’ın bir yıl sonra Selçuklular üzerine yürüyüşü; Erzurum ve Erzincan’dan batıya ilerleyerek Akşehir, Sivas ve Amasya yolu üzerindeki Kösedağ’da galip geldiğini bütün tarih eserleri yazmaktadır. O dönemde Cüveyni, İbni Bibi ve Reşid ed-Din’e ait kaynaklarda, Erzurum için Erzurun-i Rum ve Erzen er Rum gibi isimler kullanılırken, aynı döneme ait Moğol kaynaklarında ise, şehrin adının doğu dünyasına ve Çin kültür alanına; “Ai-Erh-Hsi-Leng” adıyla kazandırıldığı görülüyor. “Moğol Sülalesi Devrinde Türk ve İslam Dünyası ile Temasta Bulunan Şahsiyetler” adlı eseriyle Tarihçi Ch’i-T’ang, böylece tarihi süreç içerisinde Erzurum için kullanılan farklı bir ismin daha günümüze kadar ulaştırılmasını sağlamıştır.” diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atalay yerel basını dinledi
İHA/Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Erzurum’da yerel gazete ...
Kar için kurban kestiler
Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Tesisleri'ne kar yağmayınca, tesisleri işleten ...
Bar tarih mi oluyor?
CİHAN/ Dünyaca ünlü 'Erzurum Barı'na ilgi gösterenlerin azalması yüzünden ...
 
Şenkaya, tarih beldesi
GHA/İlkçağlardan itibaren çeşitli uygarlıkların gözdesi olan Şenkaya ...
Doğu'da insanlık ölmedi..
Bitlis'in Ahlat ilçesi Seyrantepe köylüleri, dar gelirli ailelerin yakacağı ...
HEM Udi yetiştiriyor
Türk musikisinin vazgeçilmez enstrümanlarından birisi olan Ud, Erzurum’da ...
 
Bir sanat daha yok oluyor
Unutulmaya yüz tutmuş keçecilik sanatının son ustaları bir yandan teknolojiye ...
TUİK’ten Otel Büyük Doğu’ya Teşekkür Belgesi
Erzurum’da bir konaklama işletmesi, bir ilki başararak Türkiye İstatistik ...
Onlarla övünüyoruz..
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Tarihi kayıtlar, Erzurum’daki beşeri sermayeye, bugün ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva