Dünyaca ünlü 'Erzurum Barı'na ilgi gösterenlerin azalması yüzünden bar çeşitleri unutulmaya yüz tuttu. Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği Başkanı Cahit Alparmak, erkek ve kadın barlarından koreografisi zor olanların yarışmalarda ve kültürel etkinliklerde sergilenmediğini söyledi.
1940'lardan 1970'lerin sonuna kadar yetişkin erkek ve kadınların bara büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Alparmak, bunların da zor olan oyunları tercih ettiğini kaydetti.
//YENİ NESİL VE BAR
Alparmak, Erzurum'un 16 tane erkek barının bulunduğunu ve bunlardan 'hançerbarı', 'başbar' gibi 6 oyunun yarışmalarda, festivallerde ve özel programlarda kolay olduğu için sergilendiğine dikkat çekti. Alparmak, 'köroğlu', 'delloy', 'tanzana' gibi zor olan oyunların yanı sıra 'tavukbarı' gibi büyük bir ritim gerektiren barı gören ve bilenlerin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğine vurgu yaptı.
//BAR UNUTULUYOR
Cahit Alparmak, şöyle konuştu: "Çok güzel ve değerli halk oyunlarımızdan olan barın birçok çeşidini maalesef toplum olarak, halk oyuncuları olarak unutmaya başladık. Kültürel miraslarımızdan olan barın risksiz, puan kaybettirmeyen birkaç çeşidini yarışmalarda sergiliyoruz. Diğer bar çeşitlerimizin ise koreografisiyle birlikte ismini dahi unutmaya başladık.""Eskiden yetişkinler zor olan Tanzana, Köroğlu, Delloy, Tavukbarı gibi oyunlarımızı oynar ve yaşatırlardı." diyen Alparmak, "Şimdi ise görsellik açısından kolay ve risksiz oyunlar tercih edilmeye başlandı. Ecdat yadigârı olan halk oyunlarımızın yaygınlaştırılması ve unutturulmaması için yarışmalarda unutulmaya yüz tutan oyunlarımızın oynanması zorunluluk haline getirilirse bu oyunlarımızı günümüze ve geleceğe taşıyabiliriz." açıklamasında bulundu.