//İLÇENİN ÖNEMİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Görevlisi Yavuz Günaşdı, Şenkaya ilçesinin tarihi açıdan önemini anlattı. Şenkaya’nın çevresinin, çok eski tarihlerden itibaren farklı devlet ve uygarlıklar tarafından iskan gördüğünü anlatan Günaşdı, ilçenin bu nedenle tarihi seyir içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Şenkaya’nın,
M.Ö. I. binli yıllarda Urartuların etki sahası içerisinde kaldığını anlatan Günaşdı, “Şenkaya daha sonra Sakaların bir kolu olan Taolar'ın yurdu olmuş, 5. yüzyılda Kartlı istilası ile Gürcistan sülalelerinin eline geçmiştir. Ayrıca ilçe, Kimmerler, Medler, Selefküsler ve Arsaklı hâkimiyeti altında kalan ilçe Roma, Sasani, Gürcü-Bizans çatışmaları sırasında da sık sık el değiştirmiştir.” dedi.
//ŞENKAYA TARİHİNİN GÖRKEMİ
1071 yılına gelindiğinde doğudan gelen Türk akınlarına sahne olan Şenkaya’nın, Anadolu Selçuklu Döneminde Saltuklu Beyliği topraklan içerisinde yer aldığını kaydeden 12. yüzyıldan itibaren İlhanlılar, Timur, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletleri idaresi altında kalmıştır. 1536-37 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren Erzurum ve çevresi için tam olarak bir Türk Hâkimiyeti başlamıştır. 1. Dünya Savaşı içerisinde açılan Kafkas Cephesi, Sarıkamış Harekâtı esnasında Şenkaya ve köyleri, askeri harekât ve savaş alanı olarak kullanılmış ve tarihin ender gördüğü bir acıya da şahitlik etmiştir. Yaşanan bu felaketin ardından Şenkaya ve çevresinde bir Rus işgalinin başlamasına ve ermeni çetelerinin katliamlarına sahne olmuştur. Ancak daha sonraları bölge halkı kendi aralarında bir birlik oluşturarak bu ermeni çetelerine karşı olağanüstü bir gayretle karşı koymuşlardır ve 7 Nisan 1918' e gelindiğinde Şenkaya ve köyleri düşman işgalinden kurtarılmıştır.” diye konuştu.
//İLÇE TARİH HAZİNESİ
İlkçağlardan itibaren uygarlıkların gözdesi olan Şenkaya’nın, aynı zamanda Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi arasında geçiş bölgesinde bulunması nedeniyle de stratejik olarak çok önemli olduğunu vurgulayan Öğretim Görevlisi Yavuz Günaşdı, “İlçe, Şenkaya Kalesi, Bardız Kalesi, Zakim, Kop Kaya Odaları, Köroğlu Kalesi ve Gözetleme Kuleleri gibi birçok uygarlıktan günümüze kadar gelen önemli tarihi kalıntıları içinde barındırmaktadır.” dedi.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında bölgede yapılan araştırmalar sırasında İlk Tunç, Urartu, Bizans, Saltuklu, Osmanlı ve daha birçok medeniyetin izine rastlandığını hatırlatan Günaşdı, “Bölgenin birçok medeniyete beşiklik etmesi, bölgenin tarihi ve arkeolojik bakımdan zengin olmasına neden olmuştur. Bölgede yapılan araştırmalar bölge tarihinin aydınlatılması açısından oldukça azdır. Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında Doğu Anadolu Bölgesinde yürütülen ve Türk tarihinin aydınlatılması açısından oldukça önemli olan bu çalışmalar kapsamında Şenkaya tarihi de incelenmeye başlanmış olup, ilerleyen yıllarda bu çalışmalara hızla devam edilecektir. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, bölgenin M.Ö. 1. binden itibaren bir Türk yerleşimine sahne olduğunu göstermektedir. Yapılan bu çalışmalar bundan dolayı bölgemiz ve Türkiye açısından oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.