Tarihi kayıtlar, Erzurum’daki beşeri sermayeye, bugün olduğu gibi, geçmişte de önemli görevler yüklendiğini gözler önüne seriyor. Erzurum’da çıkardığı ‘Albayrak Gazetesi’ ile Milli Mücadele sürecine önemli katkılar sunan Süleyman Necati Bey, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tanındığı ilk kongre olan Londra Konferansı’nda, hem Erzurum’u, hem de Türkiye’yi temsil etti.
//MUSTAFA NECATİ’NİN TÜRK BASININA KATKISI
Askerliğini yaptıktan sonra 1912’de Erzurum İl Genel Meclisi’ne aza seçilen Süleyman Necati Bey, 6 dostu ile “İhlas-ı Vatan Cemiyetini” kurdu. Sonra bu cemiyet Vilayet-i Şarkiye Müdafa-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti’nin Erzurum Şubesi’ne dahil etti. Erzurum Kongresi’ne Karaköse mümessili olarak katılan Süleyman Necati Bey, Erzurum vilayeti adına da, Divan Katibi seçildi.
Aralık 1919’da son Osmanlı meclisine Erzurum mebusu olarak seçilen Süleyman Necati Bey, Misak-ı Milli’nin hazırlanmasında büyük çabalar gösterdi. 16 Mart 1920’de İstanbul’un resmen işgali üzerine Hüseyin Rauf Bey ve küçük kardeşi Necip Bey ile birlikte Anadolu’ya geçerek 1. Meclise katıldı ve yeni hükümetin ilk Matbuat Müdürü oldu. Kars, yeni hükümetin ilk askeri zaferi ile kurtulunca, Ermenistan ile yapılan Gümrü antlaşmasını imzalayan murahhas heyette de yer alan Süleyman Necati Bey, 21 Şubat ile 12 Mart tarihleri arasında toplanan Londra Konferansı’nda, hem Türkiye’yi, hem de Erzurum’u temsil etti.
//LONDRA KONFERANSI’NDA ÜLKEYİ TEMSİL ETTİ
Erzurum’da Meclis-i Mebusan-ı Osmani için seçimler yapılırken, M. Kemal’le birlikte Erzurum Milletvekili seçilen Süleyman Necati Bey, 1920’nin Mart ayında meclisin işlerliğini kaybetmesiyle birlikte Adapazarı yolu ile Ankara’ya geçerek, yeni kurulan TBMM’de Erzurum’u temsil etti. Yürüttüğü başarı çalışmalarla M. Kemal’in de dikkatini çeken Süleyman Necati Bey’in, Londra Konferansı’na katılmaları amacıyla oluşturulan heyette, özellikle Atatürk’ün talimatıyla yer aldığı belirlendi. Söz konusu konferansa, Ruşen Eşref Bey, Bekir Sami Bey, Hüsrev Bey ve Süreyya Bey’le birlikte katılan Süleyman Necati Bey, sahibi olduğu Albayrak Gazetesi ile katkı sunduğu Milli Mücadele’nin, İngiltere’nin başkenti Londra’da da, yankılanan sesi oldu. İngiliz basının büyük ilgi gösterdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) heyeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin batılı devlet tarafından tanınması sürecinde atılan en önemli adımlardan birisi olurken, İngiltere’deki yayın organları, Türk heyetten; “Milliyetçiler”, “Kemaliler” ve “Kemalistler” olarak bahsetti.
Tarihi arşivlerde rastlanan ve Londra’daki gazetecilerce çekildiği öğrenilen fotoğrafta, Ankara ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmen tanınmasına katkı sunan heyet ve Süleyman Necati Bey görülüyor.