Hükümet, Meclis’e getireceği yeni yasa teklifi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve kütüphaneleri özel idarelere ve belediyelere devretmeyi hedefliyor.
HÜKÜMET, önceki yasama döneminde tartışmalara neden olduğu için sonuçlandırılamayan, müze ve kütüphaneleri özel idarelere ve belediyelere devretmeyi, il kültür ve turizm müdürlüklerini de kapatmayı öngören tasarıyı bu dönem Meclis’ten geçirmeyi hedefliyor. Tasarı yasalaşırsa, 5 bin 849 personel de İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bazı Taşra Kuruluşlarının İl Özel İdareleri ve Belediyelere Devredilmesine Dair Yasa Tasarısı, geçen ay Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Daha evvel 2006’da Meclis’e sunulan fakat yasalaşmayan tasarı, dün TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülecek.
TASARININ İÇERİĞİ
Tasarı özetle şu düzenlemeleri içeriyor: Bazıları merkezde kalacak İl, ilçe ve beldelerde bulunan müze, kütüphane, kültür merkezi, danışma bürosu, güzel sanatlar galerilerinin, etkili ve verimli biçimde sunulması amacıyla belediye sınırları içinde belediyelere, bünyesinde arkeolojik eser bulunduran müzeler ile il halk kütüphaneleri, il özel idarelerine devredilecek. Kültür ve il turizm müdürlükleri kapatılacak. Müze ve yazma eser kütüphaneleri merkeze bağlanacak. Ulusal nitelikli müze başkanlığı teşkilatı kurulacak, bakanlıkta kalması öngörülen müze müdürlükleri buraya bağlanacak.
ERZURUM MÜZESİ MÜZE BAŞKANLIĞINA BAĞLANACAK
Teşkilata bağlanacak müzeler Müze Başkanlığı Teşkilatı’na bağlanması öngörülen müzeler şunlar: Ankara Anadolu Medeniyetleri, Antalya, Aydın, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul Arkeoloji, İstanbul Ayasofya, İstanbul Topkapı Sarayı, İstanbul Türk ve İslam Eserleri, İzmir, Kapadokya, Mevlana, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van müze başkanlıkları