Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen 5 kazı çalışması ile 1 yüzey araştırması, resim sergisiyle anlatılacak. Yaklaşık 120 adet resimden oluşan sergisinin açılışı 8 Mart Pazartesi günü yapılacak.
//ARKEOLOJİK ATILIM
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 8 Mart Pazartesi günü açacakları resim sergisiyle, Erzurum’a görsel bir ziyafet çekeceklerini söyledi. Bölümde görevli öğretim üyeleri tarafından yürütülen birbirinden ayrı 5 kazı çalışması ve 1 yüzey araştırmasını, 120 resimden oluşan bir sergiyle anlatacaklarını belirten Karaosmanoğlu, arkeolojiye ilgi duyan duymayan herkesi, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Sanat Galerisi’ne davet etti. Serginin, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılan tarihi bulgu ve bilgilerin paylaşılması anlamında önemli bir adım olacağını kaydeden Karaosmanoğlu, Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1975 yılından beri hizmet veren Arkeoloji Bölümü hakkında bilgiler de aktardı.
//ARKEOLOJİ EĞİTİMİNDE BAŞARI
Arkeoloji Bölümü’nün, 1975 yılında ilk öğrencilerini aldığını ve ilk mezunlarını da 4 yıl sonra verdiğini hatırlatan Karaosmanoğlu, “Bugüne dek kesintisiz her yıl bu mezunlara yenileri katılmaktadır. İkili öğretimin sürdürüldüğü bölümümüzden mezun olan birçok öğrencimiz, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda ve özellikle ülkemizin değişik illerindeki müzelerinde görev yapmaktadırlar.” dedi.
Eskinin Bilimi anlamına gelen Arkeoloji’nin, bütün bilimlerin kökenini araştıran ve insanlığın kültürel gelişimini ortaya koyan ve yaptığı kazılarla ortaya çıkan kültür varlıklarını müzelerde sergileyerek insanlığın bilgisine sunan bir alan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Bölümümüzün laboratuarı ise, kazılardır. Ancak bu laboratuar üniversitelere bağlı değil. Ülkemizdeki kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili birimler Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir ve buradan izin almak gerekmektedir. Bu ikilemden dolayı bölümümüzün geçmişi uzun yıllara dayansa da, uzun yıllar kazı izni alınamamıştır.” şeklinde konuştu.
//ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ İLK KAZI İZNİNİ 1988 YILINDA ALDI…
1988 yılında ilk kez Patara antik kenti kazıları ve yine aynı yıl Kyzikos kentinin kazılması için izin verildiğine dikkati çeken Karaosmanoğlu, “2002 yılında Erzincan Altıntepe, 2004 yılında Parion, 2006 Kyzikos, ardından Kyzikos Zeytinli Ada ile Çattepe kazıları ile Bozcaada /Tenedos yüzey araştırmaları alındı. Böylece öğrencilerimizin yetişmesi için teorik bilgilerinin yanı sıra uygulamalarda başlatılmış oldu. Bu kazı yerleri ülkemizin doğusundan batısına, Anadolu Uygarlıklarından Urartu, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans kültürleri konusunda bilgiler vermektedir.” dedi.
//YÜKSEK LİSANS
Bölümdeki öğretim üyeleri veya elemanlarının, kendisinin veya bir başkasının yürüttüğü kazıya katılmıyorsa yayın yapmasının da zorlaştığını kaydeden Karaosmanoğlu, doktora veya yüksek lisans yapan öğrencilere bu nedenle konu bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade etti. Karaosmanoğlu, “Üniversitemizde öğretim bittiğinde yaz aylarında kazı alanlarımıza giderek, bu kez de oradaki çalışmaları yürütüyoruz. Biz Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü olarak 2 profesör 8 Yrd. Doç. Dr. ve Arş. Görevlisi arkadaşlarımızla 5 kazı ve bir yüzey araştırmasıyla uluslararası alanda ismimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yaptığımız kazılarda ortaya çıkan taşınmaz ve taşınır kültür varlıklar; her yıl düzenlenen uluslararası sempozyumda bildiri olarak sunulmakta, değişik bilimsel dergilerde yayınlar yapılmakta ve kitaplar yazılmaktadır.” diye konuştu.