Van'da, kültür araştırmacısı ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci danışmanlığında 17 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan "Yaşamın Çeyiz Sandığı" adlı kültür programının ilk bölümü Merkür TV'de yayınlandı. "Yaşamın Çeyiz Sandığı" adlı programın gelecek bölümünde mutfak kültürü ve doğru beslenmenin konu edileceği, programda değişik yörelere ait yemek çeşitlerinin yanı sıra sofra alışkanlıkları, sağlıklı beslenme yolları, Mardin'de ekmek yapımı, Erzurum kadayıf dolmasının yapımı, otlu peynir yapımı gibi magazinlere yer verileceği açıklandı.
//ERZURUM’un KADAYIF DOLMASI
Kültürün geleneksel unsurlarını genç kuşaklara aktarmak ve kültürel değerleri korumak amacıyla hazırlanan ve içinde halk türkülerinden hikayelere, yöresel yemeklerden geleneksel giysilere değişik kültür öğelerinin konu edildiği programın ilk bölümünde "geleneksel Van kültürü"nün tema olarak işlendiği, programda gazeteci ve kültür araştırmacısı İkram Kali'nin konuk olarak yer aldığı bildirildi.
//YUKARI DENİZİN KIYISINDA
"Yukarı Deniz'in Kıyısında" adlı klipte Van'ın fotoğraflarla tanıtıldığı ilk bölümde, Vanlı şair Abbas Güven'le yapılan görüşme, Van çöreğinin yapılışı gibi görüntüler ve Segah Müzik Derneği üyesi müzisyenlerin çalıp söylediği Van türkülerinin bulunduğu belirtildi. Konuk İkram Kali'ye geleneksel Van kültürünün temel öğeleri, Van kültüründe üzerliğin anlamı, Van mutfağının en önemli yemekleri, Van kültürünün tanıtım çalışmalarıyla ilgi sorular sorulduğu, Van'ın tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıkların söyleşi konusu yapıldığı açıklandı.
Kitap tanıtımı bölümünde Vani Mehmed Efendi'nin yazdığı Vankulu Lügati'nin anlatıldığı programda, müzisyenlerin çalıp söylediği Ali Paşa Ağıdı sırasında Ali Paşa'nın kişiliği ve yaşadığı siyasi geçmiş dile getirildi. Van türküleri seslendirilirken stüdyoda bulunan konukların tümünün türkülere eşlik ettiği, program sona ermeden izleyicilerden kutlama telefonları geldiği bildirildi.
//İZLEYİCİ TEPKİSİ
Program sırasında ve sonrasında izleyicilerden gelen tepkilerde, programın geçmişe özlem duygularıyla izlendiği, geleneksel kültüre duyulan özlemin dile getirildiği, kitle iletişim araçlarında kültür içerikli yapımların sayısının artırılmasının istendiği dile getirilirken, izleyicilerin içinde kendilerini buldukları bir program izlemenin keyfini yaşadıkları vurgulandı. Van Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin hikaye anlatımları ve fıkra canlandırmalarıyla, İpekyolu Gazetesi'nden bir gazetecinin kültür
haberi yorumlarıyla katıldığı "Yaşamın Çeyiz Sandığı" adlı programda, kültürün tüm unsurlarının yer almasının amaçlandığı, bu kapsamda Anadolu'da az bilinen veya hiç bilinmeyen kültürel konuların da dile getireceği belirtildi.
İpekyolu Gazetesi'nden Emin Toktaş'ın, Van'ın Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Gümrük ve Tekel binalarının işlevleri ve haklarındaki tasarruflarla ilgili görüş açıkladığı programda, geçen haftanın kültürel haberlerinin de yer aldığı bildirildi. Erzurum kültürü ve Maldiv Adaları'yla ilgi bölümlerin de bulunduğu kültür programının sonraki bölümlerinde de farklı yöreler ve ülkelerin kültürleriyle ilgili bölümlerin yer alacağı vurgulandı. İki haftada bir yayınlanacak olan programın gelecek bölümlerinde mutfak
kültürü, giysi kültürü, müzik kültürü, kültür ve teknoloji, basın ve kültür gibi konuların ele alınacağı açıklandı.
Program danışmanı Prof. Dr. Sedat Cereci, kültür programlarının, televizyon izleyicilerinin, haber bültenlerinden sonra en çok izledikleri program türü olduğunu, izleyicilerin özellikle farklı kültürlere büyük ilgi duyduklarını belirtirken, yapımı zor olsa da içtenlikle hazırlanmış bir kültür programının kalıcılığının diğer program türlerine oranla çok daha uzun süreli olduğunu bildirdi.
"Yaşamın Çeyiz Sandığı" adlı programın gelecek bölümünde mutfak kültürü ve doğru beslenmenin konu edileceği, programda değişik yörelere ait yemek çeşitlerinin yanı sıra sofra alışkanlıkları, sağlıklı beslenme yolları, Mardin'de ekmek yapımı, Erzurum kadayıf dolmasının yapımı, otlu peynir yapımı gibi magazinlere yer verileceği açıklandı.