ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu Erzurumspor gündemini paylaştı
Kutlu Erzurumspor gündemini paylaştı
Yazgan'ın adı Gebze'de yaşatılacak
Yazgan'ın adı Gebze'de yaşatılacak
ATAUNİV’de bilimsel üretkenlik süreci
ATAUNİV’de bilimsel üretkenlik süreci
ATAUNİV’in 15, ETÜ’nün 3 projesine destek
ATAUNİV’in 15, ETÜ’nün 3 projesine destek
14 düzensiz göçmen, 2 organizatör yakalandı
14 düzensiz göçmen, 2 organizatör yakalandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Şubat 2009 Perşembe - 02:34

Erzurum Kalesi, Tarih Hazinesi

GHA/Erzurum Kalesi’nin, bütün müştemilatıyla birlikte özelliğini 1828 yılında kaybettiği bildirildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, Erzurum Kalesi ile ilgili olarak yürüttüğü belge tespiti çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erzurum Kalesi, Tarih Hazinesi

İKLİM VE DEPREM TAHRİBİ
Tarihi belgelere göre, Erzurum Kalesi’nin iç ve dış kale olmak üzere iki kısımda göze çarptığını söyleyen Kılıç, “Erzurum Kalesi, başta depremler olmak üzere bakımsızlık ve fiziki nedenlerden dolayı tahrip olmuştur” dedi. Başbakanlık arşivlerinin, Erzurum Kalesi ile ilgili olarak günümüze kadar ulaştırdığı bilgilere göre, tarihi eserin, orijinalitesini ve özelliğini 1828 yılında kaybettiğini dile getiren Kılıç, aynı tarihi belgelerde, bu tarihten sonra Erzurum Kalesi’nin etrafında yeniden bir kale inşa edilmesi için karar alındığı, hatta bu hususta arazi incelemesi bile yapıldığının ifade edildiğini kaydetti.
İÇ KALE AYAKTA, DİĞERLERİ YOK OLDU
Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, “Erzurum Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyordu. İç Kale, şimdiki gibi en yüksek kısmı teşkil etmekte ve bunun çevresini de, camiden dolayı Esat Paşa Mahallesi kaplıyordu. Bu kısım o döneme ait literatürlerde ‘Kale-i Dahil’ ya da Ehmedek diye adlandırılıyordu” dedi.
1828 YILINDA İKİNCİ KALE İNŞA EDİLMESİ KARARI…
Erzurum Kalesi’nin dış kısmında bulunan ‘dış kale’nin bütün şehri içine aldığına dikkati çeken Kılıç, ‘Kale-i Hariç’ adı verilen bu bölümün de, başta depremler olmak üzere, bakımsızlık ve çeşitli fiziki müdahaleler nedeniyle yok olduğunu dile getirdi. Bu durum hakkında, Başbakanlık arşivlerinde de bir takım bilgiler bulunduğunu anlatan Ümit Kılıç, 1800’lü yılların başına rastlayan bu dönemin, tarihi belgelere göre, Erzurum Kalesi’nin orijinal özelliklerini kaybettiği zaman dilimi olarak geçtiğini belirtti.
ERZURUM GÖZDE KENT
1828 yılında Erzurum Kalesi’nin yanında, yeni bir kale inşa edilmesi için karar alındığı ve hatta arazi incelemesinde bile bulunulduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Gerçekten de Rusyalının sıcak denizlere inebilmek için mutlaka sahip olması gereken şehir Erzurum’du. Bir yıl sonra da Ruslar Erzurum’u ele geçirdiler. Edirne Antlaşması’na kadar, kendileri iç kaleyi tamir ve daha tahkimli hale getireceklerdir. Sözleşme nedeniyle Erzurum’u terk ederlerken, iki önemli işi gerçekleştirdiler. O da, Ermenileri beraberlerinde götürmeleri ve bu arada yeni onardıkları kaleyi tahrip etmeleridir. Kale’de sadece işi bitmiş toplar bırakılmıştır” diye konuştu.
KALE DIŞ SURLARININ KAPSADIĞI ALAN
Erzurum’un ‘Dış Kale’ diye adlandırılan surlarının içerisinde, şimdi ortadan kalkmış dini amaçlı çok sayıda binanın bulunduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, bu yapıların, 18 ve 19. yüzyıllarda sosyal hareketliliği sağlayan işlevleri olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, dış surların içerisinde kalan söz konusu yapıları ise şöyle sıraladı: “Kabe Şeyh ve Hamza Dizdar Mescitleri, Kırk Kilise Mahallesi’nde İlyas Ağa Camii, Hacı Zeynel Camii, Yukarı Mumcu’da Hacı Mehmed Camii, Lala Mustafa Paşa içinde El-Hac Ömer Ağa Medresesi, Gürcükapı yakınında İhlasiye ve Muhammediye adıyla bilinen Mehmed Efendi Medresesi, Camii Kebir yanında Demir Dede Medresesi, yine aynı yerde Temür Dede Medresesi, Bakırcı Hacı Mustafa Ağa’nın inşa ettirdiği medrese de dikkat çekmektedir”
KALE İÇERİSİNDE III. MURAD CAMİİ BULUNUYORDU
Arşiv kayıtlarına göre, şimdi ismi bile hatırlanmayan Harrekani ve III. Murad Camii’nin de Kale içerisinde olduğuna dikkati çeken Ümit Kılıç, “Burada adı geçen Harrekani, İran’da bir şehirdir. Kars’a göç etmiş evliyalardan birisidir. Bu evliyanın müritlerinden birinin de, Erzurum Kalesi içinde türbe sahibi olduğu anlaşılıyor. Bu zatın ismi ise, Şeyh Ebu’l Hasan el Harrekani’dir” şeklinde konuştu.
Kale ve diğer tarihi eserlerle ilgili olarak belge tespit çalışmalarının sistemli bir şekilde sürdürüleceğini bildiren Kılıç, bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinde zengin arşiv belgelerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dursun KAYA 19 Şubat 2009 Perşembe 12:55

Sayın Hoacam Erzurum Kalesi hakındaki tespit ve değerleriniz hakkında sizlere teşekkür ederken Sayın Büyük şehir ve şehri yönetenler acaba kalenin diş kısmi olan tapulu dahi olsa harabe çırkınlıklerden bir haber bir an önce tarihi ve kültüre ihaneti birakarak buraların düzene ve şehre yakışır bir çehreye kovuşması oyymuzun rengide bu dorultuda olacaktır. kim yapmı tahahüt ederse saygılaraımla

Yorumu oyla      6      4  
Alparslan KOTAN 12 Şubat 2009 Perşembe 15:13

Erzurum Gazetesi'nde bu ve benzeri haberleri daha sık görmek istiyoruz. Bilinçli bir kamuoyunun oluşmasında bu yayınların etkisi çok fazla olacaktır. Sayın hocamıza teşekkür ederiz.

Yorumu oyla      6      4  
AVNİ YEĞİN 12 Şubat 2009 Perşembe 08:19

Öncelikle bu değerli tarihi bilgileri gün yüzüne çıkaran Yrd.Doç. Dr. Ümit Kılıç Bey'efendiye sonrada bu bilgileri sayfalarına taşıyan Erzurumgazetesi'ne teşekkür ediyorum. Başarılı çalışmalarınızın devam etmesi dilekleriyle hoşça kalın. Eskişehir'den İspirli Avni Yeğin

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih, Bu Katliamı Unutmayacak
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü ...
Bayraktepe, Palandöken’le Yarışıyor
Dün yağan karla birlikte Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı ...
Kars, Vali Ahmet Muamer’i Anlattı
Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Kars, “Kayseri ve Sivas’ın Çağdaşlaşmasında Vali ...
 
EDT, Perdelerini Çocuklar İçin Açtı
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), perdelerini bu kez yuva çocukları için ...
Danışman Ailesi’nden Kitap Bağışı
Erzurum’un siyaset tarihinde önemli bir yeri bulunan Rıfkı Danışman’a ...
Milli Mücadelede “Dadaş” Damgası
Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında, sergilediği duruşla ...
 
945 Kursiyer Sanat Öğreniyor
Kültür ve Turizm il Müdürlüğü tarafından açılan kurslara 945 kursiyer ...
"Türk Katliamı” Kütüphanede Sergilenecek
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi'nce, 587 ...
Çin’e Bindallı Çıkarması
25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (ÜNİVERSİAD) meşalesini Atatürk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva