MİLLİ MÜCADELEYE BAĞIŞ KATKISI
Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden olan Süleyman Bey’in, “Ben 60 yaşını geçmiş bir adamım. Bu saatten sonra benim Allah’ın rızasından ve milletimin selametinden başka bir dileğim yok” diyerek, hayatı boyunca biriktirdiği 900 lirayı, Erzurum’da yürütülecek Milli Mücadele faaliyetleri için bağışladığı bildirildi.
YARDIMI KARŞILIKSIZ YAPTI
Cemiyet Başkanı Cevat Dursunoğlu ve ayrıca Mazhar Müfit Kansu’nun hatıralarında da yer verilen yardım olayı, Milli Mücadele’nin hangi şartlar altında yapıldığını gözler önüne sererken, Süleyman Bey’in, bu yardımı yaparken “M. Kemal’in bu yardımdan haberi olmasın” dediği de, kayda değer bir ayrıntı olarak arşivlerdeki yerini aldı.
MONDOROS MÜTAREKESİNE KARŞI EN CESUR ADIMLAR ERZURUM’DA ATILDI
Mondros Mütarekesinin ağır hükümlerini asla kabullenemeyen Erzurum halkının, kendi hak ve hukukunu korumak için direniş ve örgütlenme çabalarına başladığı 1919’lu yıllar, Erzurum’ da da oldukça hareketli geçti. Albayrak Gazetesi’nin Sahibi ve Yazarı Süleyman Necati Bey’in kurduğu “İstihlas-ı Vatan’’ isimli ilk direniş örgütü, uzun ömürlü olmasa da, Milli Mücadele’nin fitilini ateşleyen en önemli adımlardan birisi oldu.
VATAN SANA CANIM FEDA
Bu topluluğun ardından kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasına, Erzurum’da hazırlanan en önemli zemin olurken, Erzurumlu Emekli Binbaşı Süleyman Bey’in fedakarlığı ise, vatanın bekası için nelerin feda edildiğini gözler önüne serdi.
Cemiyetin kuruluşunun ardından hat safhaya çıkan mali sorunlar, Erzurum’da yürütülmesi planlanan Milli Mücadele faaliyetlerini sekteye uğratırken, mali sorunların aşılması için Süleyman Bey’in bulduğu çare, Dadaş’a yakışır bir davranışın adeta sembolü oldu.
SÜLEYMAN BEY: MİLLETİN SELAMETİ İÇİN BÜTÜN PARAM FEDA OLSUN
Cemiyet üyelerinin harıl-harıl para bulmaya çalıştığı bir dönemde, “Ben 60 yaşını geçmiş bir adamım. Bu saatten sonra benim Allah’ın rızasından ve milletimin selametinden başka bir dileğim yok” diyerek, hayatı boyunca biriktirdiği 900 lirayı ortaya koyan Emekli Binbaşı Süleyman Bey, M. Kemal Atatürk’e ulaştırılacak olan bu paranın, kimden temin edildiğiyle ilgili olarak Gazi’ye bile bilgi verilmemesini istediği kaydedildi. Süleyman Bey’in bağışladığı 900 liranın üzerine, toplanan paralarla 100 lira daha eklendiğine, Cevat Dursunoğlu ile Mazhar Müfit Kansu’ya ait hatıratlarda yer verilirken, toplamda bin lirayı bulan para yardımının, Kazım Yurdalan tarafından Atatürk’e ulaştırıldığı ifade edildi.
BİNBAŞI SÜLEYMAN BEY UNUTULMAMALI
Atatürk’ün, Erzurum’a gelerek büyük kongreyi toplamasında ve Milli Mücadele faaliyetlerinin ivme kazanmasında büyük rolü bulunan Emekli Binbaşı Süleyman Bey, bütün birikimini uğruna feda ettiği vatanının, ‘manda ve himaye’den kurtarılmasında da pay sahibi oldu.
Tarihçiler, Büyük Kongre’nin 90’ıncı yılı dolayısıyla yapılması planlanan etkinliklerde, Emekli Binbaşı Süleyman Bey’in de unutulmaması çağrısında bulunarak, “Bu yıl yapılacak olan etkinliklerin, diğer etkinliklerden farklı olması planlanıyor. Bu nedenle Milli Mücadele’ye büyük katkısı bulunan Emekli Binbaşı Süleyman Bey’in kesinlikle unutulmaması gerekmektedir” dediler.