2007 yılında 904 işyeri kapısına kilit vurdu
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin 2007 yılında açılan ve kapanan işyerlerine ilişkin verileri açıklandı. EESOB Başkanı Rasim Fırat, 2003 yılında 900, 2004 yılında bin 95, 2005 yılında ise bin 200 2006 yılında bin 500 esnafın kepenk indirdiğini hatırlatarak, 2007 yılında kapanan işyeri sayısının 904 olduğunu ifade etti.
EESOB Başkanı Rasim Fırat, 2003 yılında 900, 2004 yılında bin 95, 2005 yılında ise bin 200 2006 yılında bin 500 esnafın kepenk indirdiğini hatırlatarak, 2007 yılında kapanan işyeri sayısının 904 olduğunu ifade etti.
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği verilerine göre, 2007 yılında bin 231 işyeri açılırken, 904 işyeride kapısına kilit vurdu.
ESNAF KIŞ MEVSİMİNDE İSTEDİĞİNİ BULAMADI
Esnafın önemli sıkıntıları olduğunu belirten Fırat, “2007 yılında Erzurum da 904 işyeri kapanırken, bin231 işyeri açıldı. Açılan işyeri sayısı istikrardan değil iş bulmak isteyen işsizlerin esnaflığa yönelmesinden kaynaklanıyor.. Esnaflık sanıldığı kadar kolay bir meslek değil ve çekirdekten yetiştirilmeyi esas alınması gerekiyor. İyi bir esnaf halkla ilişkiler prensibine önem vererek, bu işi satış aşamasından itibaren tüm yönleriyle öğrenmeli daha sonra işyeri açmalıdır. Bu işi baba mesleği olarak öğrenenlerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı, Erzurum’da açılan ve kapanan işyeri sayısı, ekonomik göstergelerle ilgili tam bir belirleyici olamıyor, esnaflık son dönemlerde işsizlerin yöneldiği bir meslek haline geldi” dedi.
İŞ BULAMAYAN VATANDAIN YÖNELİMİ
İş bulamayan vatandaşların işyeri kurmaya yönelmesinin de olumsuzluk olduğunu anlatan Fırat, “Kapanan işyerlerinin büyük durgunluktan dolayı kapanıyor. Alım gücü düşüklüğü bu konuda önemli bir faktör. Halkın alım gücünün düşük olması doğrudan esnafa olumsuzluk olarak yansıyor. Hükümetin ayrıca alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar almasını istiyoruz. Piyasalardaki durgunluk kredi taleplerini önemli ölçüde artırmış, piyasalarda tahsilât sorunu oluşmasına neden olmuştur Esnaf desteklenmelidir, vergi yükü azaltılarak kredi imkânları artırılmalıdır” dedi.
PRİM BORCU BULUNUNA ESNAFA KOLAYLIK GETİRİLMELİDİR
Prim borcu bulunan esnafa kolaylık getirilmesini isteyen Fırat, “Sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılmalıdır. Prim borcu bulunan esnaf ve sanatkârlar sağlık hizmetinden yararlandırılmalıdır. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için katılım payı alınmamalıdır. Prim Ödeme Gün Sayısı 9000 günden 7000 güne indirilmelidir. İşverenlerin prim yükü azaltılmalıdır. Eğitim sistemimizin iş piyasasının talep ettiği insan gücünü karşılar hale gelebilmesi için mutlaka eğitim ile istihdam arasında köprüler kurulmalı ve işler hale getirilmelidir.” dedi.
DOLAYLI VERGİ ORANLARI İNDİRİLMELİ
Esnaf ve sanatkarlara finansman açısından devlet desteği arttırılarak sürdürülmesini isteyen Fırat, “ Avrupa Birliği ülke uygulamaları dikkate alınarak, yeni kredi ve teşvik sistemlerinin yürürlüğe konularak uygulanması sağlanmalıdır. Esnaf kredileri, şahıs limitlerinin yükseltilmesi, vade uzatımı ve faiz indirimi gibi desteklerle daha cazip hale getirilmelidir. Dolaylı vergiler başta olmak üzere vergi oranları indirilmelidir. Küçük esnaf için esnaf muafiyeti getirilmeli ve basit usul uygulamasına devam edilmelidir. 1 Ocak 2008’den itibaren ücretliler için getirilen asgari geçim indirimi uygulaması esnaf ve sanatkarları da kapsamalıdır.5362 sayılı Kanunda, sicile kayıt olabilmek için öncelikle esnafın, vergi mükellefi olması şartı öngörülmesiyle esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışan ve vergi mükellefi konumunda bulunmayan kalfa ve ustalar ile başta şoför esnafı olmak üzere, çok sayıda esnaf ve sanatkar meslek odalarına kayıt olabilme hakkından mahrum bırakılmışlardır. Gıda Mevzuatında, Ustalık Belgesine sahip esnaf ve sanatkarların küçük işletmelerde sorumlu müdür olmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.
DEVLET TİCARETTEN ELİNİ ÇEKMELİ
Devletin ticaretten elini çekmesini isteyen Fırat, “Devlet ticaretten el çekmeli, bunu özel kesime bırakmalıdır. Haksız rekabetin önlenmesi açısından kamu kurum ve kuruluşlarına ait kantin, kamp, misafirhane, kuaför gibi yerlerin kendi çalışanları dışındaki kişilere hizmet vermesi önlenmelidir. KOSGEB, esnaf ve sanatkarlar teşkilatları ile daha sıkı bir hizmet işbirliğine gitmeli, KOSGEB’in hizmetlerinden esnaf ve sanatkarların etkin bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır. Bu amaçla KOSGEB’in hedef kitlesi içine hizmet sektörü de dahil edilmelidir.2918 sayılı Kanunla Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna verilen trafik şube ve bürolarında ve motorlu taşıt sürücü kurslarında kullanılan basılı kağıtlar ile araç tescil plakalarının basım ve dağıtım yetkisinin iptalini öngören yasal düzenlemeler geri çekilmelidir.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği uygulamaları sonucu talep edilen yüksek yetki ve yeterlilik belgesi ücretleri ve istiap hadleri nedeniyle mağdur edilen şoför ve araç sahibi esnafın mağduriyeti, daha uygulanabilir düzenlemeler getirilerek giderilmelidir” dedi.