TEŞVİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
2004 yılında uygulamaya konulan Yatırım ve istihdamı Teşvik uygulamasındaki sorunlara çözüm arayışları son aşamaya geldi. Teşvik uygulamalarının yerel ve sektörel olmaması yüzünden Erzurum başta olmak üzere, kapsam içindeki doğu illeri yatırım alamadı. Teşvikli yatırımlara yoğunlaşmanın sağlanamaması sonucu ortaya çıkan istihdam sorunu, Başta ETSO ve DOSİAD olmak üzere, Erzurum’da pek çok STK tarafından dile getirildi. Bakan Çağlayan tepkileri algıladıklarını ve proje bazlı yeni bir sistemi devreye sokacaklarını açıkladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni bir teşvik sistemi hazırladıklarını açıkladı.
Bakan Çağlayan, sosyal sigortalar işveren primi payında 5 puanlık düşüşün bu yıl gerçekleştirileceğini ve bu konuda hükümetlerin bakanları arasında bir çelişki olmadığını söyledi. Yeni bir teşvik sistemi hazırladıklarını açıklayan Bakan Çağlayan, “Devrim niteliğinde yeni bir teşvik sistemi getiriyoruz. Şimdi artık Türkiye'de teşvik sistemi, sektörel bazda ve proje bazında bir teşvik sistemi olacak. Bunu yaparken sektörlerin bölgesel dağılımını da dikkate alan bir çalışma içinde olacağız” dedi.
Sosyal güvenlik priminden 5 puanlık düşüşün bir “özveri” olduğunu dile getiren Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Niye? Geçmiş dönemde 'kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veririm' diye 2 tane oy almak uğruna sosyal güvenlik sistemini batıranların faturasını öderken, bunları yapacağız. 38 yaşında Türkiye'yi genç emekli cennetine çevirenlerin çıkarmış olduğu faturayı öderken, bir taraftan da 5 puanlık indirim yaklaşık 4 milyar YTL'lik kaynak demek.
Bu konuda hükümete söz verdim. 'Göreceksiniz, sosyal güvenlik primlerinde vergisel yükler düşürüldüğü zaman Türkiye'nin bundan bir kaybı olmayacak. Bir taraftan kayıt dışı azalırken, bir taraftan da devletin gelirleri artacak' dedim. Eğer bunu ispatlarsanız hükümet programında belirtildiği gibi sosyal güvenlik primleri devamlı düşürülmeye devam edecek. Ama bunlar gerçekleşmedi... Arkadaşlar, hiç kimse kusura bakmasın, indiren tekrar bindirir.”
BÜYÜK MAĞAZA TASARISI
Çağlayan, görüşmede İTO Meclisi üyelerinin “büyük mağazalar” konusunu gündeme getirdiğini hatırlatarak, bu tasarıyı Başbakanlığa göndereceklerini, Bakanlar Kurulunda görüşülmesinin ardından TBMM'ye geçeceğini bildirdi. Bu konuda çeşitli istekler bulunduğunu, “haklı olarak” çeşitli menfaat grupları olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
“Serbest piyasa içinden gelmiş, bu kuralları benimsemiş bir insan olarak şunu çok net bilin ki, suyu tersine akıtmak gibi bir anlayışımız olamaz. Serbest piyasa kurallarına aykırı bir arayış içinde olmam. Serbest piyasa neyi gösteriyor, neyi ortaya koyuyorsa... Bu noktada tarafların hepsinden görüş aldık. Tekrar bir masa etrafında toplanacağız. Arkadaşlarımıza soracağız, ortaya çıkacak uzlaşmayla birlikte tasarıyı Başbakanımıza sevk edeceğiz.”
Bu yıl önlerine koydukları hedeflere ulaşma noktasında hiçbir tereddütlerinin olmadığını ifade eden Çağlayan, “Eğer 2007 yılında erken seçime gitme noktasında kalkıp da Türkiye'nin gündemine bir takım felaket tellalları felaket senaryoları getirmeseydi, inanın bugün esnafın işleri çok açık olacaktı” dedi.