ERZURUM’DA KOBİ GELİŞİM PROGRAMI UYGULANACAK
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, rekabette sorun yaşayan KOBİ'lerin sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla çok yıllık "KOBİ Geliştirme Programı" kapsamında çalışmalara başladı. Pilot uygulaması OSTİM OSB'de yapılan kümelenme konusu ile ilgili modelleme çalışmaları içinde Erzurum’un da yer aldığı 36 ile de yayılması düşünülüyor. Proje Doğu Anadolu Bölgesinin diğer illeri Kars, Van, Iğdır, Malatya, Ardahan, Hakkari, Bingöl, Bitlis, Erzincan ve Ağrı illerinde de uygulanacak.
36 MİLYON AVROLUK BÜTÇE
AB fonları aracılığıyla yürütülecek olan programın toplam bütçesi 36 milyon Euro'ya mal olacak.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile birlikte çalıştığı projenin ana yöneticisi ise DTM olacak. Resmi açılışı 2007 yılının mart ayında yapılan projenin 2009 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
YEREL SANAYİ GÜÇLENDİRİLECEK
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni dönemdeki en önemli projelerinden birisi olarak nitelendirilen ve yeni sanayi politikasının temelini oluşturacak kümelenme projesi ağırlıklı olarak OSB'lerde uygulanacak. Kümelenme konusunda KOSGEB'in belirleyeceği modelleme çalışmalarının yanı sıra OSB yönetimlerinin bu alanda etkin olması için pilot uygulamalara da başlayan bakanlık, girişim sermayesi, kredi garantisi gibi desteklerle kümelenmeye katılmak isteyen KOBİ'lerin finansman imkanlarını çeşitlendirmeyi de amaçlıyor. Proje sonuçlandırıldığında her ilin üretim ve imkanlarına uygun bir kümelenme çalışması gerçekleştirilmiş olacak. Böylelikle KOBİ'ler rekabet konusunda hem avantaj kazanacak hem de o ilin sanayisi düzene girmiş olacak.
36 İLE YAYILACAK
Pilot uygulaması OSTİM OSB'de yapılan kümelenme konusu ile ilgili modelleme çalışmalarının 36 ile de yayılması düşünülüyor. Kümelenme çalışmalarının yaygınlaştırılması için çalışmalara başlanması beklenen iller ise şöyle:
"Kırşehir, Osmaniye, Adıyaman, Sinop, Düzce, Kars, Giresun, Çankırı, Van, Amasya, Siirt, Iğdır, Uşak, Gümüşhane, Yozgat, Malatya, Ordu, Ardahan, Sivas, Erzurum, Hakkari, Tokat, Bartın, Bingöl, Diyarbakır, Bayburt, Bitlis, Şırnak, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Batman, Mardin, Muş, Erzincan, Aksaray ve Ağrı."
İKİ YILDA TAMAMLANACAK
KOBİ Geliştirme Programı üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşama olan "Ulusal Küme Politikası Geliştirilmesi Projesi" 6 milyon Euro, ikinci ve üçüncü aşaması "Oluşturulacak kümeler için gerekli makine ve teçhizat temini ile teknik yardımın sağlanması" ise 30 milyon Euro bütçeye sahip. "Ulusal Küme Politikası Geliştirilmesi Projesi" de 3 bileşenden oluşuyor. Bu bileşenler ise ulusal kümeleme politikasının oluşturulması ve uygulanması için kapasite geliştirilmesi, ulusal kümeleme politikasının oluşturulması ve küme haritası ve analizinin yapılması olarak belirlendi. DTM, proje kapsamında, uluslararası çalışma turları, DTM elemanlarının eğitilmesi, uluslararası konferansların düzenlenmesi, küme gruplarının detaylı olarak incelenmesi ve kümelere online portalların oluşturulması gibi çalışmalarda da bulunacak. Tüm bu çalışmaların 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
AB'DEN KOBİ'LERE 3.6 MİLYAR EURO
Avrupa Birliği (AB), 2007-2013 yıllarını kapsayan, KOBİ'ler ve işletmelere yönelik "Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı" hazırladı. Program çerçevesinde KOBİ'lere, Girişimcilik ve Yenilik Özel Programı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politikaları Destek Programı, Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı olarak üç alanda 3,6 milyar Euro dağıtılacak. İngilizce tanımı CIP-Competitiveness And Innovation Framework Programme olan programın yurtiçindeki koordinasyonunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yürütecek.
CIP BİLEŞENLERİ
CIP'in birinci bileşeni olan Girişimcilik ve Yenilik Programı; Ekim 2002 tarihinde, Komisyonla imzalanan Mutabakat Zaptıyla katılım sağlanan ve Sanayi Bakanlığı ve KOSGEB tarafından yürütülen "AB İşletme, Girişimcilik ve Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Çok Yıllı Programın", yenilik ve çevre konularını da içeren daha geniş ve kapsamlı bir versiyonu olacak.
2007-2013 döneminde, Girişimcilik ve Yenilik Özel Programı kapsamında, başlangıç ve büyüme aşamasında, özellikle yenilikçi KOBİ'lere finansman desteği sağlanırken, KOBİ Teminat Desteğine yeni bir araç olan Menkul Kıymetleştirmenin de ekleneceği belirtildi.
CIP'in ikinci bileşeni olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politikaları Destek Programı; Daha önce Türkiye'nin çok az katıldığı "e-TEN, Modinis ve e-Content Programları"nın devamı olduğu ve 2010 Avrupa Bilgi Toplumu Stratejisi çerçevesinde yürütülecek.
CIP'in üçüncü bileşeni olan Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı; Daha önce Türkiye'nin katılmadığı SAVE (Enerjinin Rasyonel Kullanımı ve Talep Yönetimi), Altener (Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları) ve STEER (Ulaştırmada Enerji) programlarının devamı niteliğinde olacak.