TEŞVİK YASASINDAKİ REVİZYON RASYONEL OLMALI
Yürürlülük süresi bu yılın Temmuz ayında sona erecek olan Teşvik Yasası, yerini dolduracak olan yeni yasa hazırlıkları sürecinde iş çevreleri çeşitli öneriler de bulunuyorlar. Önerilerde teşvik yasasının sektörel ve bölgesel olması yönündeki beklentiler ön plana çıkarılıyor. 49 ilde halen yürürlükte olan yasanın, bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırma açısından verimli olmadığı her fırsatta dile getirilirken, alternatif yasanın neleri kapsaması gerektiği konusunda Ankara’ya bildiri ve raporlar yağıyor.
Yürürlülük süresi bu yılın Temmuz ayında sona erecek olan Teşvik Yasası, yerini dolduracak olan yeni yasa hazırlıkları sürecinde iş çevreleri çeşitli öneriler de bulunuyorlar. Önerilerde teşvik yasasının sektörel ve bölgesel olması yönündeki beklentiler ön plana çıkarılıyor.. 49 ilde halen yürürlükte olan yasanın, bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırma açısından verimli olmadığı her fırsatta dile getirilirken, alternatif yasanın neleri kapsaması gerektiği konusunda Ankara’ya bildiri ve raporlar yağıyor.
49 İL AYNI ŞARTLARDA FAYDANIYOR
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, halen yürürlükte olan 5350 Sayılı Teşvik Yasası’nın, bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltma noktasında istenilen sonuca ulaşamadığına işaret ederek, “Yasadan 49 il, aynı şartlarda faydalanıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerinden yola çıkılacak olunursa, Doğu Anadolu’nun ve bölge illerinin bu yasadan en az istifade eden kesimler olduğu görülecektir” dedi.
YENİ DÜZENMENİN RASYONEL OLMASINI BEKLİYORUZ
Cindilli, Doğu illerini mahrumiyet bölgeleri olmaktan çıkarmak için, çıkarılacak olan yeni yasanın bölgesel ve sektörel olması gerektiğini vurgulayarak, bugüne kadar uygulanan teşvik politikalarında hep bu hataya düşüldüğünü kaydetti. Cindilli, “Mevsimleri, yapıları, potansiyelleri ve öncelikleri birbirinden farklı 49 ile aynı imkanları sunan bir yasadan verim elde edilebileceğini düşünmek, elbette büyük bir yanılgıdır. Nitekim gelinen nokta itibariyle bu yanılgı aşikardır. Uygulama süresi bu yıl sona erecek olan Teşvik Yasası’nın yerine hazırlanacak olan yeni düzenlemenin, geçmişte yapılan hatalara düşülmeden hazırlanmasını istiyoruz. Aksi halde sosyo-ekonomik gelişmişlik makası kapanmak yerine, iyice açılacaktır. Bu yöndeki fikir ve önerilerimizi her fırsatta ifade ediyoruz” diye konuştu.