TEŞVİKLİ YATIRIM’DA ARTIŞ YOK
Hazine Müsteşarlığı Ocak-Mayıs Aylarında Verilen Yatırım Teşvik Belgelerinin Bölgesel ve il dağılım sonuçlarını açıkladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde 55 yatırım, teşvik belgesi alırken, Erzurum’da teşvik belgeli yatırım sayısı 9’a yükseldi.
DOĞU’DA 55 YATIRIM BELGE ALDI
2007 yılının ilk beş ayında Doğu Anadolu Bölgesi’nde toplam yatırım tutarları 373 milyon 63 bin 807 YTL olan 55 yatırıma teşvik belgesi tahsis edildi. Bu yatırımlar için 97 milyon dolar döviz kullanıldı. Teşvik belgesi alan 55 yatırımla 2 bin 303 kişinin istihdamı öngörülüyor.
ERZURUM BÖLGEDE 3’ÜNCÜ SIRADA
Doğu Anadolu Bölgesinde teşvik belgesi alan yatırım sayısı Türkiye toplamının yüzde 5.08’inde kalırken, Erzurum’da teşvik belgeli yatırım sayısı bölge toplamının yüzde 16.6’sı ölçeğinde kalıyor. Bölgede en fazla teşvik belgeli yatırıma sahip il olan Malatya ise bölge toplamının yüzde 23.6’sını barındırıyor.
DOĞU ANADOLU SON SIRADA
Türkiye Toplamında en fazla teşvik belgesi alan yatırım sayısı 327 yatırımla Marmara Bölgesine ait bulunuyor. Teşvik belgesi alan yatırım sayısı çokluğu sıralaması bakımından bu bölgeyi 170’er yatırımla İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi, 160 yatırımla Ege Bölgesi, 118 yatırımla Karadeniz Bölgesi ve 76 yatırımla Güneydoğu Anadolu Bölgesi izliyor. Doğu Anadolu Bölgesi 55 teşvik belgeli yatırımla son sırada yer alıyor.
ERZURUM NİSAN’DA DA AYNI DURUMDAYDI
2007 yılının Ocak ve Mayıs aylarında Doğu Anadolu Bölgesi’nin 11 ili yatırım teşvik belgesi uygulamasından yararlandı. Hakkari, Ardahan ve Ağrı illeri dışında kalan Doğu Anadolu Bölgesi illerinden Tunceli ve Bingöl’de 2, Bitlis, Iğdır, Muş illerinden bir, Kars’tan 4, Erzincan’dan 5, Van’dan 8, Elazığ ve Erzurum’dan 9, Malatya’dan ise 13 yatırım teşvik belgesi aldı.
ERZURUM’DA İMALAT SANAYİ CANLANIYOR GİBİ
Erzurum’da teşvik belgesi alan yatırımların sektörel dağılımına göre, imalat sektöründen 4, Madencilik sektöründen 1, enerji sektöründen 2 ve hizmetler sektöründen ise 2 yatırım teşvik belgesi uygulamasından yararlandı. Erzurum’da teşvik belgesi alan 9 yatırım için 103 milyon 756 bin YTL tutarında harcama yapıldı. 26 milyon dolar dış kredinin kullanıldığı yatırımlardı 532 kişilik istihdam hacminin oluşturulması hedefleniyor.
532 KİŞİYE İŞ İMKANI
Erzurum’da teşvik belgesi alan Madencilik sektörü işleme gurubu yatırımı için 13 milyon 750 bin YTL tutarında yatırım harcaması gerçekleştirildi. 1 milyon 542 bin dolarlık dış kaynağın kullanıldığı yatırımla 50 kişiye iş alanı oluşturulacak. İmalat sektörü Gıda ve içki gurubu yatırımı için 12 milyon 541 bin YTL yatırım harcaması gerçekleştirildi. 45 kişilik istihdam hacmine sahip bu yatırımda 6 milyon dolar dış kaynağın kullanıldığı bildirildi.
ORMAN ÜRÜNLERİ YATIRIMINDA 100 KİŞİLİK İSTİHDAM HACMI
Teşvik belgesi alan bir diğer imalat sektörü yatırımı da orman ürünleri alanında faaliyet veriyor. Bu yatırım için 5 milyon YTL tutarında yatırım harcaması yapıldı, 2 milyon 500 bin dolar dış kaynak kullanıldı. Yatırımla 100 kişilik istihdam alanı oluşturulması hedefleniyor.
İSTİHDAM HACMİNDE ENERJİ YATIRIMI ÖNDE
Erzurum’da teşvik belgesi alan yatırımlar içinde en fazla istihdam imkanına sahip olan yatırım gurubu imalat sektörü Enerji gurubuna ait bulunuyor. Enerji yatırımı için 59 milyon 529 bin YTL’lik harcama gerçekleştirildi. 260 kişiye iş imkanının sağlanacağı yatırımda 16 milyon dolar döviz kullanıldı.
İNŞAAT GURUSUNDA 2 YATIRIM BELGE ALDI
İmalat sektörü inşaat gurubuna ait iki teşvik belgeli yatırımında 45 kişinin istihdam ettirilmesi planlanıyor. Bu yatırıma 4 milyon YTL harcama yapıldığı açıklandı. Hizmetler sektöründe gerçekleştirilen ve teşvik belgesi alan diğer 2 yatırım için 8 milyon 915 bin YTL tutarında yatırım harcaması gerçekleştirildi. Hizmetler sektörüne ait iki yatırıla 32 kişi iş imkanına kavuşturulacak.
TEŞVİK BELGESİ ALAN KOBİ SAYISI DA AÇIKLANDI
2007 Yılı Ocak-Mayıs Aylarında Verilen KOBİ Yatırım Teşvik Belgelerinin Bölgesel ve İl dağılım sonuçları da belli oldu. Türkiye’de Toplam 375 KOBİ Yatırım Teşvik belgesi alırken, doğu Anadolu Bölgesinden 8, Erzurum’dan da 1 KOBİ teşvik belgesi uygulamasından yararlandı.
TEŞVİKLİ KOBİ’LERDE DOĞU SON SIRADA
140 KOBİ’yle Marmara Bölgesi en fazla yatırım teşvik belgeli Küçük ve orta boy işletmeye sahip bulunuyor. Bu bölgeyi 69’ar KOBİ’yle İç Anadolu ve Ege Bölgesi izliyor. Yılın ilk beş ayında Akdeniz Bölgesinden 46, Karardeniz Bölgesi’nden 28, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 15 KOBİ yatırım teşvik belgesi aldı. Doğu Anadolu 8 KOBİ’yle son sırada bulunuyor.
ERZURUM BİR KOBİ’DE KALDI
Doğu Anadolu Bölgesinde 2007 yılının Ocak ve Mayıs aylarında yatırım teşvik belgesi alan 8 yatırım için 4 milyon 798 bin YTL harcama yapıldı. Bu yatırımlar için 23 bin dolar kullanıldı. Yatırım teşvik belgesi alan 8 yatırımla 163 kişilik istihdam alanı oluşturulması planlanıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yatırım teşvik belgesi alan KOBİ sayısı ülke toplamının yüzde 2.1’ini ancak buluyor. Erzurum’da belge alan KOBİ sayısı, bölge toplamının yüzde 12’si ölçeğinde kalıyor.
MALATYA BÖLGENİN YÜZAKI
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2007 yılının ilk beş aylık diliminde yatırım teşvik belgesi alan KOBİ’lerin il dağılımı sonuçlarına göre Malatya 2 KOBİ’yle birinci sırada yer alıyor. Ağrı, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Tunceli ve Van’da ise yatırım teşvik belgeli 1’er KOBİ bulunuyor.