Meralar göçerlere yasaklanacak
Erzurum’un geniş bir mera alanına sahip olmasına rağmen meraların kalitesi konusunda ciddi sıkıntıların varolduğunu belirten İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Şahset Karaman, ıslah yapılmış bir meradan dekar başına 500 kilogram ot alınması mümkün iken, Erzurum’da meraların ot veriminin 25-45 kilogram olduğunu açıkladı. Karaman, “Durum böyleyken meraların il dışından gelen göçerlere kiralanması doğru değildir.” dedi.
Erzurum’un geniş bir mera alanına sahip olmasına rağmen meraların kalitesi konusunda ciddi sıkıntıların varolduğunu belirten İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Şahset Karaman, ıslah yapılmış bir meradan dekar başına 500 kilogram ot alınması mümkün iken, Erzurum’da meraların ot veriminin 25-45 kilogram olduğunu açıkladı. Karaman, “Durum böyleyken meraların il dışından gelen göçerlere kiralanması doğru değildir.” dedi.
TARIM KOMİSYONU İL MERALARININ DURUMUNU ELE ALDI
İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu, Erzurum mezralarından yararlanan ve göçer hayvancılık yapan çiftçilere ilişkin geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Tarım Komisyonu Başkanı Şahset Karaman tarafından açıklanan raporda, Erzurum’da meraların durumu ve kiraya verilmesine ilişkin hususlar yer aldı. Türkiye’de 13,5 milyon hektar mera arazisi bulunduğunu ve bunun yüzde 12’sine Erzurum’un sahip olduğunu belirten Karaman, Erzurum’un mera alanının 1,6 milyon hektar olduğunu vurguladı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla meraların tespit edilmesi, sınırlandırılması ve ihtiyaç sahiplerine tahsis edilip ıslah edilerek verimin artırılmasının düşünüldüğünü anlatan Karaman, meraların kullanımı ‘Valilik Genel Emri’ hükümleri doğrultusunda yapıldığını söyledi.
GENEL EMİRLERE UYULMUYOR
Erzurum’da geçmişten günümüze kadar meraların değişik usullerde kiraya verildiğini hatırlatan Şahset Karaman, “İlimizde meraların kiraya verilmesinde ne kadar dikkat edilmekte ise de özel mera sahipleri keyfi uygulamalarda bulunmaya devam etmekte ve Valilik Genel Emrinde belirtilen hususlara riayet etmemektedir. Aşkale, Ilıca, Çat, Tekman ve Narman ilçelerinde meraların yerli ve yabancılara kiralandığı görülmektedir. Göçerlerle ilgili en sorunlu ilçemiz Çat’tır. Çat ilçesinde kiralama yapılmadan, müracaat dahi edilmeden çevre illerinden bol miktarda küçükbaş hayvan getirilmiş, takip, tarama ve ceza uygulamalarına rağmen hayvanlar bir türlü çıkarılamamıştır. Ilıca ilçesinde de mera kiralanmadan küçükbaş hayvan girişinin olduğu tespit edilmiş, ilgili mercilerce takip edilerek gerekli işlemlerin yapıldığı görülmüştür.” dedi.
MERALAR BÜYÜK ZARAR GÖRÜYOR
Şahset Karaman, meraların kiraya verilmesinde yaşanan olumsuzlukları da şu şekilde sıraladı: “Mera kiralayan sürü sahipleri meranın otlatma kapasitesine dikkat etmeden gereğinden fazla hayvan getirmekte, meranın aşırı tahrip edilmesine yol açtığı gibi yetersiz kalan meranın çevresinde bulunan özel ve kamu meralarına tecavüz etmektedir. Valilik Genel Emrinde belirtilmiş olmasına rağmen hayvanlar meraların bulunduğu yere kadar araçla nakledilmeyip, belli bir noktadan sonra otlatılarak kiralanan meraya götürülmekte, oldukça kalabalık olan sürü geçtiği yerlerde ekili ve dikili alanlara zarar vermektedir. Meraların korunmasında göçerler gerekli hassasiyeti göstermediği gibi meraların aşırı otlatılarak tahrip olmasına yok açmaktadırlar. Köylerde bazı art niyetli kişiler bu konuda aracılık yaparak haksız kazanç sağlamakta ve kötü örnek olmaktadır. Sınırlı olan ağaç ve çalılıklarımız tahrip edilmekte ve böylece erozyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır. En önemlisi sosyal barışı zedeleyici eylemler yapılmaktadır.”.
MERALARIMIZI KİRALAMAMALIYIZ
Günümüzde köylülerin üretimden kaçarak arazilerini kiraya verme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Şahset Karaman, sözlerini şu şekilde noktaladı: “İlimiz geniş mera alanına sahip olmasına rağmen meralarının kalitesi konusunda ciddi sıkıntılar vardır. Yeni kanuna göre tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları belinlenmiş olup, ıslah edilen meraların oranı da oldukça düşüktür. Hal böyle iken meraların il dışından gelen göçerlere kiralanması doğru değildir. Kiralanan alanlarda da kaçak olarak hayvan sokulan yerlerde hayvan mevcudu açısından ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İlgililer hayvan mevcudu konusunda gereken hassasiyete göstermelidir. Meraların kiralanması halinde, üreticilerin kendi hayvanlarını otlatacak yerleri kalmayacaktır. Bu konu göz önünde bulundurularak sıkı denetimler getirilmeli, kiralama şartlarına caydırıcı yeni düzenlemeler eklenmelidir.”.
HASTANELERDEKİ GÜVENLİKÇİLER DİLE GETİRİLDİ
İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumunda gündem dışı söz alan AK Parti Karayazı İl Genel Meclis üyesi Abdurrahim Kaya, da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hastaneler hakkında görüşlerini dile getiren Kaya, hastanede güvenlik denen bir şeyin olmadığını, her gün hırsızlık vakası yaşandığını savundu. Hastanedeki güvenlik görevlilerinin uyuduğunu ileri süren Kaya, hasta ve hasta yakınlarının can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğunu ifade etti.
HASTANELER OTEL GİBİ KULLANILIYOR
Abdurrahim Kaya, hastanelerin otel gibi kullanıldığını, güvenlik görevlilerinin bu uygulamaya da göz yumduğunu dile getirdi. Hastaneleri otel gibi kullananların hasta ve hasta yakını olmadığına dikkat çeken Kaya, “Bu kişiler hastaneleri mesken tutmuşlar. Hasta ve hasta yakınını göz hapsine alıp, odasından dışarı çıkmasını bekliyorlar. Hasta ve yakını odasından dışarı çıktığında hemen odasına girip soygunu gerçekleştiriyorlar. Bunun yanı sıra bazıları da, annesinin hasta olduğunu bahane edip hasta yakınına, ‘Ben dışarı bir şeyler almaya çıkıyorum. Sizinde bir ihtiyacınız var ise alayım’ diyip parayı alıp kaçıyorlar. Halkımızın da bu duruma karşı uyanık olması gereklidir.” diye konuştu.
SAĞLIK KOMİSYONU ARAŞTIRMA YAPMALI
Ak Parti’li meclis üyesi Abdurrahim Kaya, bu tür olumsuz tutumlara karşı İl Genel Meclisi Sağlık Komisyonunun kapsamlı bir rapor hazırlaması gerektiğini vurguladı. Vatandaşın mağdur edilmemesi için bunun gerekli olduğunu kaydeden Kaya’nın önergesi kabul edildi.