EESOB BAŞKANI FIRAT:
SİYASİLER TOPLUMSAL UZLAŞIYA YOĞUNLAŞMALI
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Rasim Fırat, ekonominin durumunu değerlendirdi. 2000 yılında başlayan ve 2001 yılında üst noktaya çıkan ekonomik krizin ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini, ancak 2002 Kasım'ında yapılan seçim sonrası tek parti iktidarı ile önce siyasi sonra ise ekonomik istikrarın sağlandığını hazırlatan Fırat, “Erzurum da bir yılda bin esnaf iflas etti. Sağlanan istikrarla krizin etkilerini üzerimizden atmaya başladık. Güven ortamı sağlandı, üretim ve ihracat arttı. Ciddi anlamda ekonomik büyüme yakaladık. Dünyadaki gelişmelerde Türkiye'nin önemini büyük ölçüde arttırdı. Türkiye Avrasya'daki en önemli ülke haline geldi. Çünkü her iki kıta pazarlarında orta noktadaydı. Her geçen yıl ciddi oranda artan yabancı yatırım almaya başladı. Yerli yatırımcılar üretimlerini arttırdı. Türkiye açısından her şey iyi giderken 2006 yılının ortalarından itibaren yanlışlar yapılmaya başlandı. En büyük yanlış Merkez Bankası Başkanı seçimi sürecinin iyi yönetilememesiydi. Sonuçta Türkiye riskli büyümekte olan ülkeler arasına girdi.” dedi.
TÜRKİYE ARTIK ÖNÜNE BAKMALICumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananlarla da vazonun kırıldığını kaydeden Rasim Fırat, Türkiye'nin artık önüne bakması gerektiğini ve seçimler sonrasında yeni parlamentonun ülkenin geleceği, siyasi ve ekonomik istikrarın tekrar sağlanması için olmazsa olmazları harekete geçirmesi gerektiğini vurguladı. Seçimlerden sonra öncelikle yeni anayasa, seçim sistemi ve siyasi partiler kanununun çıkarılması gerektiğini ifade eden Fırat, “Ayrıca, hukuk ve yargı reformu, kamu yönetimi ve kamu personeli reformu, eğitim reformu yapılmalı. İş ve rekabet ortamı iyileştirilmeli, vergi sistemi yenilenmeli, istihdam piyasa ve çalışma mevzuatı reformuna da ihtiyaç var. Alt yapı sektörleri enerji, liman, telefon, demiryolu rekabete açılmalı. Yeni ticaret kanunu çıkarılmalı, Yatırım, teşvik sistemi revize edilmeli. Sosyal Güvenlik Reformu'na biran önce geçilmeli.” diye konuştu.
TOPLUMUN ÖNCELİKLERİ
Seçime hazırlanan partilerin seçim programlarında bu hususların yer almadığını üzülerek gördüklerini dile getiren Rasim Fırat, şöyle devam etti: “Seçim kazanmak uğruna popülist yaklaşımlarda bulunarak siyasi çekişmelere girmemek gerekir. Önemli olan toplumsal uzlaşmanın sağlanmasıdır. Kutuplaşmanın olduğu yerde reform olmaz, kavga olur. Demokrasi önemlidir ve demokrasiden taviz verilmemelidir.”.