Cumhuriyet devri edebiyatının önemli temsilcilerinden olan Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 55’inci yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Sait Faik Abasıyanık’ın, Türk Edebiyatı'nın ve özellikle de Cumhuriyet devri edebiyatın önemli temsilcilerinden birisi olduğunu söyledi.
YENİ TÜRK EDEBİYATI’NDA ABASIYANIK’IN YERİ
Abasıyanık’ın sanat ve edebiyat merakının, diğer büyük sanatkârlarda olduğu gibi lise yıllarında başladığını anlatan Erbay, yazarın, şiir ve roman gibi edebî türleri denemiş olsa da, asıl şöhretini hikâyecilikte yakaladığını bildirdi. Hikâyelerini Milliyet Gazetesi, Servet-i Fünûn, Ağaç Yaprak, Yenilik gibi dergilerde yayınlayan Abasıyanık’ın, birçok hikâye kitabına da imzasını attığını ifade eden Erbay, Medar-ı Maişet Motoru isimli romanının yanında, yazarın, Şimdi Sevişmek Vakti isimli şiir kitabı ve ayrıca Semaver, Sarnıç, Havada Bulut, Son Kuşlar, Alemdağda Var Bir Yılan gibi hikâye kitaplarının bulunduğunu dile getirdi.
“REALİST BİR YAZAR OLAN ABASIYANIK, HAYATI VE TABİATI ANLATMIŞTIR”
Çok kısa bir süre de gazetecilikle uğraşan Sait Faik Abasıyanık’ın, hikâyelerinde çocukluk hatıraları ve yaşadığı çevrelerdeki gözlemlerini anlattığını belirten Doç. Dr. Erdoğan Erbay, “Gözleme dayanan hikâyeciliği esas alan Abasıyanık, yaşadığı adanın sakinlerini, balıkçıları, kenar mahalle karakterlerini özellikle eserlerine taşıyarak, süratli akış, karmaşa ve kaygının yok ediciliği arasında kaybolan, küçük ama hayatın birebir kendisi olana teferruatı göstermek ister. Realist bir yazar olan Sait Faik, hayat ve tabiata dair ne varsa, hayatın görünür kılınmasını sağlayan bütün unsurları gerçekçi bir bakışla metne taşıyarak anlatır.” diye konuştu.
ABASIYANIK’IN ESERLERİNDE İNSAN
“İnsan, değerler manzumesi içinde, bu değerleri idrâk eden bir varlıksa eğer, Sait Faik de bu yüksek değerleri taşıyarak yaşayan insanların oluşturduğu dünya özlemini dile getirir.” diyen Erbay, yazarın, durum hikayecisi olarak, birey ve toplum çatışması bağlamında, bireyin kırılganlıklarını, aynı şekilde içinde yaşadığı toplumun dayattıklarına razı olamayan karakterleri tercih ettiğini dile getirdi. Erbay, “Sait Faik Abasıyanık, gökdelenler arasında kaybolmamak için direnen tek katlı evleri yukarıya çıkarmaya uğraşırken, bütün hayatını aç kalmamak için çalışarak harcayan küçük insanın hayatını anlatır. Kendisini, ölümünün 55’inci yıldönümünde rahmet ve edebiyatımıza bulunduğu katkılardan dolayı da, minnetle anıyoruz.” şeklinde konuştu.