ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Mayıs 2009 Çarşamba - 04:13

Enkaz altından tarih çıktı

A.TÜRKEZ/A.AKBUĞA/Tarihi İpek Yolu üzerindeki Erzurum'un tarih kitaplarında adına sıkça rastlanılan ve en fazla ticari anlamda kullanıldığı değerlendirilen Harputkapı yıllar sonra gün yüzüne çıktı. İl Genel Sekreterliği kampüsünde yapılan onarım ve bina yenileme çalışmaları sırasında ortaya çıkan kapının restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Enkaz altından tarih çıktı

Tarihi İpek Yolu üzerindeki Erzurum'un tarih kitaplarında adına sıkça rastlanılan ve en fazla ticari anlamda kullanıldığı değerlendirilen Harputkapı yıllar sonra gün yüzüne çıktı.
Erzurum-Bingöl karayolu üzerindeki İl Genel Sekreterliği kampüsünde yapılan onarım ve bina yenileme çalışmaları sırasında tek katlı bir kaynak atölyesi yıkıldı.
KAPI ENKAZ ALTINDAN ÇIKTI
Enkaz kaldırma çalışmaları sonrasında yer altına doğru bir geçit bulundu. Kemerli yapısıyla dikkat çeken taş yapının ortaya çıkmasıyla çalışmayı durduran İl Genel Sekreteri Selami Altınok, durumu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na bildirdi.
Yapılan incelemenin ardından yaklaşık 800 yıllık geçmişiyle bilinen mekanın tarihi Harputkapı olduğu belirlendi. Kampüs alanına yaklaşık 60 yıl önce Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü binasının dikildiğini anımsatan İl Genel Sekreteri Selami Altınok, atölye binasının tarihi mekan üzerine ne zaman kurulduğunu tespit edemediklerini söyledi.
HARPUTKAPI, ZARAR GÖRMEMİŞ
Uzun yıllar Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü hizmet binası olarak da kullanılan alandaki Harputkapı'yı restore ettireceklerini dile getiren Genel Sekreter Altınok, "Harputkapı, yıllarca toprak altında kalmış olmasına rağmen zarar görmemiş. Böylesine önemli bir tarihi mekanı hazırlayacağımız bir projeyle turizme kazandıracağız. Bir galeri salonu ya da bir kafeterya olarak kullanabiliriz" diye konuştu.
EN AZ 800 YILLIK TARİHİ BİR MEKAN
Tarihi İpek yolu üzerindeki Erzurum'da yerleşim alanlarının tarihi Erzurum Kalesi içinde yeraldığını anımsatan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, İstanbul kapı'nın kalıntıları dışında diğer tüm kapılardan günümüze hiçbir eser kalmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kılıç, "Erzurum'da Tebrizkapı, İstanbulkapı, Karskapı, Erzincankapı, Kavakkapı, Gürcükapı ve Yenikapı isimleriyle mahalleler var. Kaynaklarda Gezkapı, Uğurnukapı ve Harputkapı da yer alıyor. Bundan 40-50 yıl öncesine kadar varlığına dair bir takım söylentiler olan Harputkapı'nın ortaya çıkması çok sevindirici. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilginin olmadığı ancak Osmanlı öncesinde varlığı kabul edilen Harputkapı, en az 800 yıllık tarihi bir mekan" şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kayıp dadaş 14 Mayıs 2009 Perşembe 03:16

YORUMCU ARKADAŞLAR ONU BUNU BIRAKINDA, KARUNUN HAZİNESİ BULUNMUŞ GİBİ NEDEN SEVİNİLİYOR ONU ANLAMADIM. HARPUTKAPISINI BULMuŞLAR DİYE SEVİNİYORLAR AMA SARHOŞLARIN MEKANI OLAN VE HELA OLARAK KULLANILAN İSTANBULKAPISINI GÖREN YOK. ARDAHAN KAPI DA ÖYLE. BUNLAR YERİN ÜSTÜNDEKİNE SAHİP ÇIKMADILARKİ, ALTINDAKİNE DE SAHİP ÇIKALAR. SAYGILAR

Yorumu oyla      6      4  
Semra DİNDAROĞLU 13 Mayıs 2009 Çarşamba 11:52

Bu yapı üzerine bina yapılması gerçekten düşündürücü,gerçi olur olmadık yerlere öyle şeyler yapıyor ki Alparslan KOTAN beyefendiye katılmamak mümkün değil. Erzurumda yönetici zihniyeti değişmediği sürece daha neler görürüz kim bilir ama bizler Erzurumluyuz sahip çıkmak,korumak bizlere düşer.Sayın Erzurumlu yöneticiler...

Yorumu oyla      6      4  
TURGUT 13 Mayıs 2009 Çarşamba 09:14

TELSİZLER MAHALLESİNDE YIKILAN GECEKONDULARIN YENİ HASTANEYE BAKAN TARAFINDA GİRİŞİ VAR...

Yorumu oyla      6      4  
Alparslan KOTAN 13 Mayıs 2009 Çarşamba 08:53

Bu tarihi yapı üzerine bina yapılmasına müsade edenler hakkında ( eger hayatta iseler ) kanuni yaptırımlar yapılması düşünülmelidir. Çifte minareli medresenin önüne umumi tuvalet yapan zihniyetle, tarihi yapının üzerine bina diken zihniyetin temel olarak farkı yok. Erzurum tarihine hoyratça ve kabadayıca sallanan bu hançerleri tutan ellerin sahipleri KİM OLURSA OLSUNLAR Erzurumlulara bildirilmeli ve Erzurumlunun kara kitabına büyük harfle kaydedilmelidir. Şehrin hafızasını canlı tutma görevi de gazetecilere ve aydınlara düşmektedir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahvehane kültürümüzü de kaybettik
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum’daki kahvehane kültürü ve kahvehanelerin, bugünkü ...
Erzurum rekora gidiyor
İl Kültür ve Turizm Müdürü Öztürk, Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nde 65 ...
Kapılarımızı koruyamadık…
Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ...
 
Baharı Bindallı’yla karşıladılar
Atatürk Üniversitesi Bindallı Halk Dansları ve Hareket Tiyatrosu Topluluğu ...
Şair Ece ‘yazgı’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Erzurumlu şair ...
Vakıflar’dan tarih turu
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Türker, “Vakıflar Haftası kapsamında tarihi ...
 
Koç Fest Erzurum etabı başlıyor
Koç Holding’in gençler için 2006 yılında başlattığı Koç Fest’in bu yılki ...
Taşlara figürlerle hayat veriyor
GHA/Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Yukarı Kızılköy’de yaşayan Yusuf Bektaş ...
Korkut’tan el sanatlarına destek
Kazım Karabekir Belediyesi’nin kapatılmasıyla birlikte, bu belediyeye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva