ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Mayıs 2009 Salı - 03:41

Kapılarımızı koruyamadık…

Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ün kazanan Erzurum, bu surlardan şehrin dışına açılan kapılarıyla da, tarihi bir öneme sahip bulunuyor. İçeriden Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Tebriz Kapı; dışarıdan da, İstanbul Kapı, Kars Kapı, Kavak Kapı ve Harput Kapı ile çevrelenen Erzurum’da, bu kapılardan sadece 3’ü günümüze ulaşabildi.

Kapılarımızı koruyamadık…

KAPILAR ŞEHRİ ERZURUM
Kapılardan Erzincan, Gürcü ve Tebriz diye adlandırılanları, ‘Erzurum Kapıları’ diye adlandırılırken, İstanbul, Kars, Kavak ve Harput ise, ‘Devre-i Muttasıla Kapıları’ şeklinde ifade ediliyor. Bu kapıların dışında, Şair Nefi İlköğretim Okulu civarında Yeni Kapı, Kale civarında da, Gez ve Uğrun isimli iki kapıyı daha barındıran Erzurum, çarpık yapılaşma ve tarih bilinçsizliği yüzünden bu kapılarını da koruyamadı.
KARS KAPI KORUMA ALTINDA
Erzurum’un kapılarından en şanslısı, Kars Kapı oldu. Askeri bölge içerisinde bulunuyor olması nedeniyle devamlı koruma altında tutulan Kars Kapı, şehri çevreleyen surları göstermesi açısından büyük bir öneme sahipken, Atatürk’ün Erzurum’a girdiği kapı olan İstanbul Kapı ise, alemcilerin mekanı olmuş durumda.
TARİHİ KAPILARIN ÖNEMİ
Kale’ye en yakın girişlerden olan Tebriz Kapı’nın, Ebu İshak Kazeruni’nin türbesi, Ulu Camii ve Çifte Minareli Medrese üçgeninde bulunduğu öğrenilirken, 19. yüzyıl belgelerine göre, bir köprüden geçilerek dış sura ulaşılmakta ve az sonra da, halk arasındaki adıyla ‘Tevrüz’ Kapı’sına varılmakta idi. Şehrin batı tarafına düşen Erzincan Kapı’nın ise, Çaykarye suyunun hemen arkasında bulunduğu belirtilirken, burada yine Çaykarye adlı bir köprü ve Ilıca’yı bile görüş alanında bulunduran sur ve kulenin bulunduğu kaydedildi.
Şehir içerisindeki kapılarından farklı olarak, ‘Devre-i Muttasıla’ adı verilen batıda İstanbul Kapı, Doğu’da Kars Kapı, güneyde Harput Kapı ve kuzeyde ise Kavak Kapı’dan giriş çıkışın yapıldığı Erzurum’da, söz konusu kapılardan sadece 3’ü günümüze ulaşabildi.
ALEMCİLERE MEKAN OLAN KAPILAR
Kars Kapı, askeri bölge içerisinde bulunuyor olması nedeniyle günümüze kadar ulaşmayı başarırken, İstanbul Kapı da, çevresinde park alanı yapılmış olmasına rağmen, sarhoşların mekanı olmaktan kurtarılamadı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 3 Temmuz 1919 tarihinde geldiği Erzurum’a İstanbul Kapı’dan giriş yapması, bu kapıya ayrı bir anlam kazandırırken, bu özellik, kapının bakımsızlıktan kurtarılmasına bile yetmedi. Geceleri alemcilerin adresi olan İstanbul Kapı, zaman zaman çevre sakinleri tarafından da şikayet konusu edildi. Kapının hem içler acısı hali, hem de alemcilerin buluşma adresi olmasından yakınan vatandaşlar, ilgilileri bu konuda defalarca ikaz etmişti. Devre-i Muttasıla’nın üçüncü kapısı olan Harput’tan, günümüze kalan herhangi bir iz bulunmazken, şehrin kuzeyine kalan Kavak Kapı ise, şu anda iki mahalleyi birbirine bağlayan bir tünel vazifesi yapıyor.
VATANDAŞLAR KAPILARIN KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTİYOR
Vatandaşlar, Erzurum’un geçmişiyle adeta özdeşleşmiş olan kapıların, düşmana karşı geliştirilen savunma taktiğinin önemli bir parçası olduğuna vurgu yaparak, kapılardan çok azının günümüze ulaşmış olmasının büyük bir talihsizlik olduğunu dile getirdiler. Erzurumlular, hiç olmazsa İstanbul Kapı, Kars Kapı ve Kavak Kapı’nın koruma altına alınması ve gelecek nesillere ulaşmasının sağlanması çağrısında bulunarak, “Biz bugün nasıl ki, söz konusu kapıların ortadan kalkmasına sebep olanlara öfke duyuyorsak, bizden sonraki nesil de, aynı öfkeyi bize duyacaktır. Bu nedenle tarihi mirasımızdan gelecek nesli mahrum bırakmayalım” diye konuştular.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alparslan KOTAN 13 Mayıs 2009 Çarşamba 08:47

Sayın ilgili... Yorumumun devamını niçin yayınlamadıgınızı açıklarsanız sevinirim... Yoksa sizinde mi içinizden eski evlerin yerine toplu konut yapılması geçiyor?

Yorumu oyla      6      4  
Bırak kapıyı 12 Mayıs 2009 Salı 17:00

İnsanları koruyamıyoruz memleketten kaçan kaçana,iki tane kapımı derdiniz.

Yorumu oyla      6      4  
selo 12 Mayıs 2009 Salı 16:54

Hatta Dikkatinizi çekerim İstanbulkapının TAM ÜSTÜNE ağaçlar diktik:)

Yorumu oyla      6      4  
Alparslan KOTAN 12 Mayıs 2009 Salı 15:40

Erzurum Gazetesi'nin Erzurum'un tarihi eserleri konusunda yapmış olduğu ısrarlı yayını iştahla destekliyoruz. Sayın yetkililer lütfen aynen bu şekilde devam ediniz. Biliyoruz ki sizlerde Erzurum için çalmakta olan tarihi ve kültürel felaketin çanlarının sesini duymaktasınız. Insaat Mühendisleri odasının tarihi yapıların korunmasıyla ilgili bir çalıştay yaptıgını duyduk. Çok sevindik. Güzel Sanatlar fakültesinden hocaların Erzurum Tarihi Sokağı çalışmasına çok sevindik. Bugün ulusal haberlere yansıyan kavak kapısı kaberide bizi heyecanlandırdı. Lütfen bu konuda yayın politikanızı bozmayınız. Evet işsizlik ve göç büyük problemler ancak bir şehrin tarihi dokusu gözler önünde can çekişiyor. Artık belediyelerinde ellerini taşın altına sokmaları zamanıdır. Kastamonu, Amasya, kısmen Kayseri, kısmen Nevşehir tarihi dokularını korumayı başardılar. Biz niçin başaramıyacakmışız. Sayın yetkililer lütfen gidin Kastamonuyu görün. Örnek alın. İlham alın.

Yorumu oyla      6      4  
nadir kaptan 12 Mayıs 2009 Salı 10:27

Gidiş bırakın kapıyı bacayı da kaybetmeye gidiştir.

Yorumu oyla      6      4  
25dadaş25 12 Mayıs 2009 Salı 10:13

Bir ilin tarihi mirasını koruyamıyorsa o ilin yöneticilerin milli duyguları körermiştir tarihten uzaklaştırarak halkın duygularınıda körertiyorlar şimdi erzurum bakın eski manevi milli duyarlılık yok usul usul dejenere ediyorlar dadaşım uyanık olup tarihi mirasa sahip çıkması lazım gazeteci kardeşlerim böle önemli konuları dile getirmeleri lazım erzurunda sessizlerin sesi olması lazım günümüz dünyasında iletişim olarak basın çok önemli basın birlik olsun erzurumda her şeyi yaptırır sanayi şehri bile olur erzurum selamlar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baharı Bindallı’yla karşıladılar
Atatürk Üniversitesi Bindallı Halk Dansları ve Hareket Tiyatrosu Topluluğu ...
Şair Ece ‘yazgı’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Erzurumlu şair ...
Vakıflar’dan tarih turu
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Türker, “Vakıflar Haftası kapsamında tarihi ...
 
Koç Fest Erzurum etabı başlıyor
Koç Holding’in gençler için 2006 yılında başlattığı Koç Fest’in bu yılki ...
Taşlara figürlerle hayat veriyor
GHA/Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Yukarı Kızılköy’de yaşayan Yusuf Bektaş ...
Korkut’tan el sanatlarına destek
Kazım Karabekir Belediyesi’nin kapatılmasıyla birlikte, bu belediyeye ...
 
2011 Erzurum’a ilgiyi artırdı
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunlarının yapılacağı Erzurum, turist akınına ...
Kankalar, Oltuluların yüzünü güldürdü
Oltu Belediyesi Şehir Tiyatrosu Gırgırına Kankalar Gurubu’nun sahnelediği ...
‘Çoruh Vadisi’ sergiyle tanıtılıyor
Erzurum Turizm Elçileri Derneği ve Turizm Otelcilik öğrencilerinin ortaklaşa ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva