ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TCMB, PPK toplantı özetini yayımladı
TCMB, PPK toplantı özetini yayımladı
Ekonomi güven endeksi 97,1 oldu
Ekonomi güven endeksi 97,1 oldu
Bolat kooperatifleşme verilerini paylaştı
Bolat kooperatifleşme verilerini paylaştı
Bolat: 'Ekonomi programının meyvelerini alıyoruz'
Bolat: 'Ekonomi programının meyvelerini alıyoruz'
Işıkhan’dan İslami Değerler vurgusu
Işıkhan’dan İslami Değerler vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Mayıs 2009 Çarşamba - 03:58

Kahvehane kültürümüzü de kaybettik

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum’daki kahvehane kültürü ve kahvehanelerin, bugünkü olduğu gibi sadece “çay içme” mekanları olarak tarif edilemeyeceği belirtildi. Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezen, Erzurum’da kahvehane kültürünün çok eski bir geçmişi bulunduğunu söyledi.

Kahvehane kültürümüzü de kaybettik

Erzurum’daki kahvehane kültürü ve kahvehanelerin, bugünkü olduğu gibi sadece “çay içme” mekanları olarak tarif edilemeyeceği belirtildi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Erzurum’da kahvehane kültürünün çok eski bir geçmişi bulunduğunu söyledi. Kahvehanelerin, bugün olduğu gibi sadece çay içilen mekanlar olmadığına dikkati çeken Sezen, “Eski Erzurum’da kahvehaneler, fonksiyonu olan kurumlardı. Büyüklerin nasihat ettikleri, dostların karşılıklı görüştükleri, belli zamanlarda meddah hikayeleri anlatılan, saz şairlerinin şiirler söyledikleri yerlerdi. Aynı zamanda buralarda edep ve erkân öğrenilir, haberleşme sağlanırdı.” dedi.
6 ÇEŞİT KAHVEHANE
Erzurum’daki eskiden 6 ayrı amaca hizmet eden kahvehanelerin bulunduğunu vurgulayan Sezen, bu kahvehaneleri şöyle sıraladı: Sıradan Halk Kahvehaneleri, Kıraathane Mahiyetinde Kahvehaneler, Aşıkların Atıştıkları ve Hikaye Anlatılan Kahvehaneler, Çalgılı Kahvehaneler, Dini Eserler Okunan Kahvehaneler ve Han Kahvehaneleri.”
HALK KAHVEHANELERİ VE KIRAATHANELER…
Sıradan Halk Kahvehaneleri’nin, halkın çay içip dinlendiği mekanlar olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, bu mekanlarda karşılıklı sohbetlerin edildiğini, sorunların gündeme getirildiğini ve çözüm yollarının arandığını kaydetti. Sezen, bu kahvehanelere Yenikapı’da Temel’in Kahvesi, Tebrizkapı’da Dadaş’ın Kahvesi, Gölbaşı’nda Komposto’nun Kahvesi ve Erzincankapı’da da Laçin’in Kahvesi’nin örnek olarak gösterilebileceğini belirterek, günümüzdeki kahvehanelerin bu sınıflandırma girdiğini dile getirdi.
KIRAATHANELER OKUMA VE SOHBET MEKANIYDI
Kıraathane Mahiyetindeki Kahvehaneler’in ise, daha çok okumuş, aydın ve memur kesimini konuk ettiklerine işaret eden Sezen, kitaplığı ve okuma salonu bulunan bu kahvehanelerde, kitap, gazete, dergi ve her türlü matbuat eserlerinin okunduğunu anlattı. Lalapaşa Mahallesi’ndeki İstanbul Kıraathanesi ile Cumhuriyet Caddesi’ndeki Sakarya ve Safa kıraathanelerinin, bu sınıfa verilebilecek en güzel örnekler olduğunu vurgulayan Sezen, günümüzde kıraathane kültürünün neredeyse yok olduğunu bildirdi.
AŞIK KAHVEHANELERİ
Erzurum’da sayı itibariyle en çok bulunan ve en büyük ilgiyi gören kahvehanelerin başında, Aşıkların Atıştıkları ve Hikaye Anlatılan Kahvehaneler’in geldiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, bu kahvehanelerden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da, övgüyle bahsettiğini aktardı. Sezen, bu kahvehanelerde, şehrin tanınmış halk ozanlarının buluştuğunu belirterek, aşıklık geleneği ve halk edebiyatının en diri tutulduğu mekanların, buralar olduğunu ifade etti. Sezen, “Bu kahvehanelerde bazen söz ve saz sahibi aşıkların da atıştıkları olurdu. En büyük ilgiyi Erzurumlu Emrah ve Aşık Sümmani’nin deyişleri görürdü. Tebrizkapı’da Temel’in Kahvesi, Gez Mahallesi’nde Hafi Emi’nin Kahvesi, Kuloğlu Mahallesi’nde Huzur Kahvesi ve Lalapaşa Mahallesi Arapgirler Çarşısındaki Aşıklar Kahvesi, halk edebiyatına hizmet etmiş müesseselerdir” diye konuştu.
ÇALGILI KAHVEHANE KÜLTÜRÜ
Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Erzurum’da çalgılı kahvehane kültürünün de, uzunca bir zaman canlı kaldığını kaydetti. Çalgılı Kahvehaneler’in, Erzurum’da genellikle gençler tarafından tercih edildiğini dile getiren Sezen, bu kahvehanelerde toplanan gençlerin, davul-zurna eşliğinde bar oynadıklarını söyledi. Erzincankapı’daki Merdivenli Kahve, Gölbaşı’ndaki Kürdoğru Husso’nun Kahvesi, Hacılar Hanı’ndaki Pervaneli Kahve ve DAbakhane Çeşmesi yanındaki bazı kahvehanelerin, Erzurum’daki kahvehane kültürünün birer parçası olduklarına dikkati çeken Sezen, Dini Eserlerin Okunduğu Kahvehaneleri ise, şöyle aktardı: “Siyer-i Nebi, Ahmediye, Muhammediye, Battalname, Mahzaname gibi eserler bu kahvehanelerde okunup, dinlenilirdi. Müşterileri daha çok yaşlılar olurdu. Okur yazar olan ve dili dönen yaşlılar, dini hikayeler okur ya da anlatır, diğerleri de izlerdi. Bu kahvelerde oyun oynanmazdı. En tanınmışları ise, Erzincankapı’daki Ağa ve Madırelli Mustafa’nın kahveleridir.”
HAN KAHVEHANELERİ
Erzurum’da kahvehaneler zincirinin en son halkasını ise, Han Kahvehaneleri’nin oluşturduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, bu mekanların genellikle yolcular tarafından kullanıldığını belirtti. Hanların önünde kurulan bu kahvehanelerde, tabure yerine peyke adı verilen kanepelerin bulunduğunu anlatan Sezen, “Halk bu peykelerde oturur, ehlikeyf olanlar, nargile, diğerleri de çay içerlerdi. Bu kahvehanelerde en büyük ilgiyi, yolcuların hatıraları toplardı. Gölbaşı’ndaki Kamburoğlu Hanı Kahvesi, Kasımpaşa’da Kasımpaşa Hanı Kahvesi ve Gürcükapı’da Hacılar Hanı Kahvesi’nin, han kahvehaneleri arasında en önemlileridir.” şeklinde konuştu.
KIRAATHANELER YERLERİNİ OYUNLU KAHVEHANELERE TERK ETTİ
Sezen, kahvehanelerin günümüzde çay, kahve, meşrubat içilen, tavla, domino, taş ve kağıt oynanan mekanlar haline geldiklerine dikkati çekerek, artan işsizliğin de etkisiyle, kahvehanelerin sayısında da önemli artışlar olduğunu belirtti. Bu mekanların ıslah edilerek topluma verimli hale getirilmeleri gerektiğini anlatan Sezen, “Kültürümüzü kahvehanelerde yaşatmak zorundayız.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25dadaş25 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:04

Yorumcu Semra hanım yöneticiler niçin seçiliyor o zaman seçilmesin bak seçim olur vekiller seçilir seçilenler kurum yöneticilerini atar tabi genelde kendi adamlarını bunlarda üretici bi şekilde çalışmasa bizde eleştiririz öz eleştiriden niye korkuyoruz cumhuriyet tarihini incele erzurumun seçileni yöneteni ne yapmış göçümü durdurmuşlar erzuruma bi kayseri gibi sanayimi getirmişler işsizligimi çözmüşler erzurum sporu birinci ligemi çıkarmışlar olimpiyat tesislerine çivi çakılmamış suyu içilmeye mega köy şehir diger büyük illerle kıyaslayın görürsünüz 7-0 tulum çıkardık diyip eller cepte böbürlenerek gezmeyle olmuyor işçiler kapıya atılmış feryadı figan ediyor kimsenin gıkı çıkmıyor vallahi bi garip olduk 3 aydır maaş almıyormuşlar o evde huzur olurmu ekmek yok çocuk okula gidiyor kira adamların belkide saglıgı bile bozulmuştur görevini yapanı takdir edecegiz yapmayanı sitemle acımasız eleştirecegiz selam saygılar

Yorumu oyla      6      4  
semra DİNDAROĞLU 13 Mayıs 2009 Çarşamba 11:42

Türkiye Cumhuriyeti BİZİM bu Vatan BİZİM Erzurum BİZİM bizler halk olarak koruyamadığımız daha doğrusu korumayı beceremediğimiz değerlerimize sahip çıkamazsak bunun suçlusu Erzurumlu halk mıdır Ankaralı,İstanbullu yoksa Rizeli siyasetçiler mi bizler üzerimize düşen görevlerimizi layıkıyla yaparsak zaten ortada şuçlayacak kimse kalmaz herşeyi devletten beklemek acizliğin en büyük göstergesidir gerçi sizlerde haklısınız biz Erzurumlu olarak bakan beyin yaptıklarına o kadar laf sayıyoruz kaldı ki kaybettiğimiz değerlerimiz için siyasileri suçlamamak....???

Yorumu oyla      6      4  
25dadaş25 13 Mayıs 2009 Çarşamba 08:53

Hocam güzel yazmışsında kültürümüzmü kaldı ne hale geldik erzurumu bu hale getiren siyasiler ve atadıkları yöneticilerdir selam

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum rekora gidiyor
İl Kültür ve Turizm Müdürü Öztürk, Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nde 65 ...
Kapılarımızı koruyamadık…
Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ...
Baharı Bindallı’yla karşıladılar
Atatürk Üniversitesi Bindallı Halk Dansları ve Hareket Tiyatrosu Topluluğu ...
 
Şair Ece ‘yazgı’yı anlattı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Erzurumlu şair ...
Vakıflar’dan tarih turu
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Türker, “Vakıflar Haftası kapsamında tarihi ...
Koç Fest Erzurum etabı başlıyor
Koç Holding’in gençler için 2006 yılında başlattığı Koç Fest’in bu yılki ...
 
Taşlara figürlerle hayat veriyor
GHA/Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Yukarı Kızılköy’de yaşayan Yusuf Bektaş ...
Korkut’tan el sanatlarına destek
Kazım Karabekir Belediyesi’nin kapatılmasıyla birlikte, bu belediyeye ...
2011 Erzurum’a ilgiyi artırdı
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunlarının yapılacağı Erzurum, turist akınına ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva