KUNDURA İMALITI DURMA NOKTASINDA
Erzurum Kunduracılar Odası Başkanı İshak Karslıoğlu, odalarına kayıtlı 450 üyeden sadece 200’ünün aktif durumda olduğunu söyledi. Hemen her sektörde iş potansiyelinin düştüğünü, kundura imalatçılarının da aynı sorunla karşı karşıya bulunduğunu anlatan Karslıoğlu, “Odamıza kayıtlı 450 üye var, ancak bu üyelerimizden sadece 200’ü imalat yapabiliyor. Geriye kalan 250 üyemiz, iş hacminin küçülmesi nedeniyle kepenklerini kapatmış vaziyette” dedi.
ÜRETİM HACMİ DARALDI
Erzurum’daki ayakkabı ihtiyacının, Gaziantep, Kayseri ve Hatay gibi illerden temin edildiğini ve yerinde üretimin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çeken Başkan Karslıoğlu, sektörün desteklenmemesi halinde, ayakta kalma mücadelesi veren diğer imalatçıların da işlerini terk edeceklerini dile getirdi.
İMALATÇILARIN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMA İMKANLARI YOK
Kunduracılar Odası Başkanı İshak Karslıoğlu, kundura üretiminin sanayi-yoğun kentlerde seri bir şekilde yapıldığını ve artan talebe bağlı olarak teknolojik atılımlar gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, Erzurum’daki imalatçının, azalan iş potansiyeli karşısında bu tür atılımlar içerisine giremeyeceğini kaydetti.
TALEPTE DÜŞÜŞ
Karslıoğlu, “Şehrimizde yaşayan insanların alım gücü düşük olduğu için talepte yok. Bu nedenle imalatçılarımızın teknolojiye ayak uydurabilecek mali güçleri de yok. Toplam üyemizin yarısından fazla bir bölümünün pasif durumda bulunması, sektörün karşı karşıya bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Bu nedenle devletin sektör farkı gözetmek suretiyle özel teşvikler vermesini istiyoruz. Kısıtlı imkanlara rağmen yine de bu sektörde onlarca insan ekmek yiyor. Onları ve ailelerin de hesaba katılarak, imalatçıların elinden tutulmasını istiyoruz” diye konuştu.