ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Turistik Doğu Ekspresi seferleri başladı
Turistik Doğu Ekspresi seferleri başladı
Erzurum 3. çeyrek yapı izin istatistikleri açıklandı
Erzurum 3. çeyrek yapı izin istatistikleri açıklandı
Oltu’ya mevsimin ilk karı düştü
Oltu’ya mevsimin ilk karı düştü
EDT Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivalinde
EDT Kartaca Uluslararası Tiyatro Festivalinde
Erzurum ekonomisinde nitelikli işgücü gündemi
Erzurum ekonomisinde nitelikli işgücü gündemi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Haziran 2010 Cuma - 08:40

Ebedî Yatırım..

Prof. Dr. İ. Hakkı Ünal /Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi/Sevgili Peygamberimizin bu veciz anlatımı, kişinin, kendi çabasıyla elde ettiği ve üzerine titrediği malını, maddi değerine ilaveten manevi bir değer de katarak nasıl daha kıymetli hâle getireceğinin yolunu göstermektedir.

Ebedî Yatırım..

Geçici dünyada elde edilen servetin getirisi de geçicidir. Bu getiriyi kalıcı kılmanın yolu, o servetin sahibine aittir ve bu da ancak mal, vârislerin eline geçmeden yapılabilecek bir iştir. Bir kimsenin, malını mülkünü vârislerine bırakması son derece doğal ve meşrû ise de, kendi ebedî geleceğini düşünmeden bütün çabasını buna hasretmesi akıl kârı değildir.
Öldükten sonra da manevi kazancının devam etmesini isteyen mümin, hiç olmazsa malının bir kısmını “sadaka-i câriye” (sürekli sadaka) ye çevirerek (Ebû Davud, Vesâyâ, 4) insanlığın hizmetine sunabilir. Hayatta iken helalinden kazanıp, zekâtını, sadakasını vererek, ihtiyaç sahiplerine yardım ederek malının hakkını veren mümin, öldükten sonra da o malı, amel defterinin sevap hanesini takviye eden bir unsur hâline getirebilir.
Allah Rasûlü’nün ifadesiyle, ölüyü takip edip geriye dönen iki şeyden birisi olan mal (Buhârî, Rikâk, 42), ölenin yanında kalan amelini sürekli nemalandıracak bir hayru’l-halefe dönüşebilir. Açıklamaya çalıştığımız hadis, “Kendiniz için önceden ne iyilik gönderirseniz, onu Allah katında daha üstün bir iyilik ve daha büyük bir mükâfat olarak bulursunuz.” (Müzzemmil, 20) ayetiyle daha da anlaşılır hâle gelmektedir. Çünkü önden gönderdiğimiz mal; Allah için harcadığımız, sadece kendimizi değil, başkalarını da düşünerek sarf ettiğimiz ve sevabını manevi bir yatırım olarak hesabımıza aktardığımız maldır. Kadın-erkek hiç kimsenin amelini zâyi etmeyeceğini bildiren yüce Allah (Âl-i İmran, 195), servetinin hakkını verip onu kendi malı yapanları, sonsuz ikramı ve cömertliğiyle cennetinde ağırlayacaktır.
Anlatıldığına göre Hz. Ömer bir gün Medine’deki Baki mezarlığına uğramış ve kabir ehline selam verdikten sonra onlara şöyle hitap etmiş: “Size vereceğim haberler var. Hanımlarınız evlendi. Evlerinize yerleşildi. Mallarınız taksim edildi." Hâtifden bir ses şöyle karşılık vermiş: “Ey İbnü’l-Hattab! Bizden de haberler var. Önden gönderdiklerimizin karşılığını bulduk. Allah yolunda harcadıklarımızdan kazandık. Geride bıraktıklarımızdan ise zarar ettik.” (Kurtubî, el-Câmi’ li Ahkâmi’l-Kur’ân, 2 / 71)
Ebedî hayata inanan mümin, kendisini fânî hayatın dar çerçevesiyle sınırlayamaz. O, bu dünyaya sadece gününü gün etmek için gelmediğinin farkındadır. Ebedî hayatı kazanmanın yolunun bu dünyadan geçtiğini bilir ve bunun için her türlü imkanı kullanır. İnancıyla, ibadetiyle, ahlakıyla, imtihanı kazanmak için çalışırken, malıyla, servetiyle de ebedî yurda yatırım yapar. Onun için örneğin kendisini sonsuza taşıyacak vakıflar kurar.
Ecdadımızın kurduğu binlerce vakıf ve bunlar için oluşturulan hayır kurumları, bu inanç ve anlayışın ürünüdür. Hayvanların bakımından çevre düzenlemesine, öğrencilerin masrafının karşılanmasından borçlulara yardım edilmesine, fakir gençlerin evlendirilmesinden engellilere gelir teminine, han, hamam, mescid, imarethane, köprü, çeşme gibi, halkın istifadesine sunulan yüzlerce eserin tesisine kadar insanların hayır duasına vesile olabilecek her şeyi en büyük kazanç sayan atalarımız, ebedi hayata hazırlığın nasıl yapılacağını gösterdikleri gibi, kendi nesillerine de güzel bir örnek oluşturmuşlardır. Bu örneklik, bugün de çeşitli alanlarda kurulan vakıflar ve yardım dernekleriyle belli ölçüde işlevini sürdürmektedir.
Her şeyin maddi getirisinin önem kazandığı ve hesapların buna göre yapıldığı günümüz dünyasında, Allah rızasını en büyük kazanç sayan müminin evlâdına bırakacağı en büyük miras, bu inanç ve anlayış olacaktır.
Sadece kendisi için değil, başkaları için de yaşama felsefesinin yaygınlaşması, bu konuda gösterilecek gayret ve verilecek güzel örneklere bağlıdır.
Az da olsa vermenin, başkalarıyla paylaşmanın, yetimi, yoksulu sevindirmenin manevi zevki ancak aile yuvalarından başlayan bir eğitimle elde edilebilir. Çocuklarımıza, bu dünyada kazanmanın ve başarılı olmanın yollarını gösterir ve bu konuda bütün imkanlarımızı seferber ederken, ebedî âlemi kazanmanın ipuçlarını vermeyi de ihmal etmeyelim. Onları çok sevdiğimizi, sadece, biriktirdiğimiz maddi serveti miras bırakarak değil, sevgili Peygamberimizin ifadesiyle, en hayırlı bağış olan güzel ahlakı (Tirmizi, Birr, 33) benimseterek de gösterelim. Allah’ın rızası ve ödülünün her şeyden değerli olduğunu öğretelim.
Yüce Allah, mallarını kendi rızası için harcayanları, yedi başak bitiren ve her başağında yüz dane bulunan bir tohuma benzetmiş ve bunlara büyük mükâfat vaad etmiştir. (Bakara, 261-261) Mülkün gerçek sahibi olan Cenab-ı Hak bize bahşettiği sonsuz nimetlerinden bir kısmını kendi yolunda harcamamızı isterken, aslında bize emanet ettiği kendi malından tasarruf etmemizi istemiş olmaktadır. Bu gerçeği unuttuğu için bencilleşen ve her şeyi kendine mâl etmeye çalışan insanoğlu, toplayıp dökümünü çıkarttığı malın kendisini ebedileştireceğini zannederek (Hümeze, 2-3) ihtiyacından çok fazlasını biriktirmekte, bazen ömür boyu topladığı serveti harcamaya fırsat bulamadan göçüp gitmektedir.
Hangi sadakanın daha faziletli olduğunu soran birisine, “Sağlıklı, mala karşı hırslı, fakirlikten korkup zenginlik ümidi içindeyken verdiğin sadakadır.” buyuran Allah Rasûlü, “Bunu can boğaza gelinceye ve falancaya bu kadar, filancaya şu kadar deyinceye kadar ihmal etme. Çünkü bu durumda o, zaten falancanın olmuştur.” (Müslim, Zekât, 31) diyerek, sorumluluklarımızı iş işten geçmeden yerine getirmemizi istemiştir. Çünkü yine onun ifadesiyle, geride bıraktığımız değil, önden gönderdiğimiz mal bizimdir ve doğal olarak herkes kendi malını başkasınınkinden daha çok sevecektir. Sevdiğimiz maldan Allah yolunda harcamadıkça asla iyiliğe ulaşamayacağımızı bildiren de Yüce Allahtır. (Âl-i İmran, 92)
NOT: Makale, 2010 Kuran yılı dolayısıyla DİB sitesinden alınmıştır.
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Allah’ın Ayetlerine İman Edenler, Mümin ve Müslümandır
Doç. Dr. İsmail Karagöz-Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi/Allah’a ...
Ermeni Yalanları ve Emperyalizm
AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma ...
Özlemle Beklenen Rahmet İklimi: Üç Aylar
Prof. Dr. Mehmet Soysaldı/Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim ...
 
Kutlu Geceler: Kandillerimiz
Kandiller, yıldızların semayı aydınlattığı gibi yüreklerimizi aydınlatan ...
Elektrik Çağının Mucidi: Edison
Oğuzhan Saygılı/‘Thomas Alva Edison kimdir?’ sorusuna, ansiklopedilere ...
Dadaşlar polise güveniyor
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencileri tarafından ...
 
Mustafa Kemal Paşa’nın Can Yoldaşı: Ali Çavuş
Oğuzhan Saygılı/ Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan eserin yazarı -gazeteci ...
“Bizim Kültürümüz, Sevgi Kültürü”
FARUK YAVUZ (İHA) - Ağrı'nın Patnos Kültür ve Eğitim Vakfı (PAKEV) tarafından ...
Aydınlar Ocağı’ndan misyonerlik uyarısı
BURHAN KARADUMAN (İHA) - Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva