Türkiye İş Bankası ülke ekonomisine destek olmak amacıyla Erzurum ABİGEM ile kredi kullandırmaya ilişkin protokol imzaladı. İş Bankası ile Erzurum ABİGEM arasında imzalanan protokol ile Erzurum ABİGEM'den hizmet alan firmalara özel koşullarla kredi kullanma imkanı sağlanacak.
Türkiye İş Bankası ile Erzurum Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) arasında kredi protokolü imzalandı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, ETSO Toplantı Salonunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kredilerin neredeyse geri çağrıldığı bir ortamda Türkiye İş Bankasının tüccara, sanayiciye ve esnaf ile tarımsal işletmelere yardım elinin uzattığını söyledi.
FAİZLER ORTALAMANIN ALTINDA TUTULACAK
Söz konusu kredi protokolü kapsamında kullandırılacak kredilerin faiz oranlarının ortalamaların altında olduğuna dikkati çeken Cindilli,''Bankacılar her zaman elinde şemsiye ile dolaşırlar ancak yağmur yağdığında hariç. Firmalara, işletmelere şemsiye yağmur yağdığında lazım ama yağmur yağdığında bankacı dostlarımız şemsiyeyi kapatırlar. Bugün en azından amel olarak niyet olarak tersi bir durum söz konusu'' dedi.
CİNDİLLİ’DEN KRİZ DEĞERLENDİRMESİ
Uluslararası piyasalarda yaşanan krizi de değinen Cindilli, şunları kaydetti: ''Bu krizin öngörülenden daha uzun süreceği söyleniyor. Gelişmiş ekonomiler şu anda dibe vurmuş görünüyor. Çok şükür cari açığa rağmen, dışa ticaret açığına rağmen Türkiye henüz dimdik ayakta. Umuyoruz ki dimdik ayakta kalmaya da devam edecek. Eğer bu krizden yüzümüzün akıyla çıkarsak Batı karşısındaki 200-250 yıllık düellocu tavrımızı yeniden kazanacağız.''
İŞBANKASI VE ULUSAL KİMLİK
Türkiye İş Bankası Bankacılık Satış Direktörü Cafer Yıldırım ise İş Bankasının ulusal kimliğini koruyarak ülke ekonomisinin büyümesine önderlik ettiğini ifade etti.
İş Bankası'nın kuruluşundan bugüne, ticaretin ve sanayinin gelişimine kaynak sağladığını, ulusal kimliğini koruyan hissedar yapısı ile ülke ekonomisinin büyümesine önderlik ettiğini anlatan Cafer Yıldırım, bu çerçevede kredi ve nakit yönetimi alanında atılmakta olan yeni adımların, Erzurum ekonomisinin ve Erzurum ABİGEM'den hizmet alan firmaların gelişimini destekleyeceğini belirtti.
İMZA TÖRENİ
Yıldırım, Erzurum ABİGEM'den hizmet alan firmaların yüzde 2.10 ile yüzde 2.20 arasında değişen oranlarda işletme kredisi, yatırım kredisi, ihracat kredisi, teknoloji kredisi, işyeri kredisi, ticari taşıt kredisi, eğitim kredisi, inovasyon kredisi, traktör kredisi, tarım ekipman kredisi, küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler kredisi, süt besiciliği ve et besiciliği gibi krediler kullanabileceğini açıkladı.
Konuşmaların ardından Cindilli ve Yıldırım tarafından kredi protokolü imzalandı.
ANLAŞMA NEYİ İÇERİYOR
ABİGEM İşletme Kredisi
Firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için, 36 aya varan vade seçenekleri ve özel faiz oranları ile kullanılabiliyor.Bu kapsamdaki kredilerin faiz oranları;
1-12 ay vade için aylık %2,10, 13-24 ay vade için aylık %2,15, 25-36 ay vade için aylık %2,20olarak belirlendi.
ABİGEM YATIRIM KREDİSİ
Firmaların yatırımlarının finansmanı için, ilk 1 yılı anapara ödemesiz dönem olmak üzere, azami toplam 5 yıl vadeli ve özel faiz oranları ile kullanılabiliyor.Bu kapsamdaki kredilerin faiz oranları;Döviz kredilerinde Libor+%8 YTL kredilerde Trlibor+%5,5olarak belirlendi.
ABİGEM İHRACAT KREDİSİ
İmalatçı-ihracatı ve ihracatçı firmaların, ihracat faaliyetleri için ihtiyaç duyacakları işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı amacıyla, 3 ayda bir faiz ödemeli olarak 3, 6 veya 12 aylık vadelerle ya da aylık eşit taksit ödemeli olarak 12 aya varan vade seçenekleri ile kullanılabiliyor.
Bu kapsamdaki kredilerin faiz oranları;USD Kullandırımlar İçin; Yıllık %12,00
Aylık geri ödemeli kredilerde aylık %0,95, EUR Kullandırımlar İçin; Yıllık %13,00
Aylık geri ödemeli kredilerde aylık %1,00olarak belirlendi.
FATURALI TEKNOLOJİ KREDİSİ
Firmaların fatura ile belgelendirecekleri, işyerlerinde kullanacakları büro ekipmanı, bilgisayar, dayanıklı tüketim malları vb. gereksinimlerinin finansmanına yönelik, 36 aya varan vade seçenekleri ve özel faiz oranları ile kullanılabiliyor.
Bu kapsamdaki kredilerin faiz oranları;1-12 ay vade için aylık %2,10, 13-24 ay vade için aylık %2,15, 25-36 ay vade için aylık %2,20 olarak belirlendi.
İŞYERİ KREDİSİ
Tüzel kişi firmaların arsa hariç her türlü gayrimenkul alımları ile gerçek kişi firmaların dükkan, fabrika vb. işyeri olarak kullanılacak taşınmaz alımlarının finansmanı amacıyla kullanılabiliyor.Söz konusu kredilere, işbu Protokolün imza tarihi itibariyle 1-60 ay arasında değişen vadelerde %1,89 faiz oranı uygulanacaktır.
TİCARİ TAŞIT KREDİSİ
Ticari taşıt kredisi için geçerli vadelerde ilani faiz oranlarından veya kampanya kapsamında anlaşmalı firmalardan yapılan alımlarda indirimli faiz oranlarından ticari taşıt ve filo kredisi kullanılabiliyor.Bu kapsamdaki kredilere uygulanacak faiz oranı, 0 km. ticari taşıtlar için 1-48 ay arasında değişen vadelerde binek, hafif ticari ve ticari araçlarda (kamyon, otobüs) % 1,87 olarak belirlendi.
EĞİTİM KREDİSİ
Çalışanlarının teknik bilgilerini artırmak amacıyla, ABİGEM tarafından düzenlenen eğitim programlarının bedellerinin finansmanı amacıyla eğitim kredisi kullanılabiliyor. Bu kapsamdaki kredilere uygulanacak faiz oranı 1-12 ay arasında değişen vadelerde aylık %2,10 olarak belirlendi.
İNOVASYON KREDİSİ
Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği’nin sağladığı Hibe Fonlarından almaya hak kazanan firmalar, hibe bedellerinin ödenme süresine kadar oluşacak finansman ihtiyaçlarını karşılamak için inovasyon kredisinden yararlanabilirler. İnovasyon Kredisi, spot kredi ya da taksit ödemeli ticari kredi şeklinde kullanılabiliniyor.
Bu kapsamda azami 12 ay vade ile YTL olarak kullandırılacak olan krediye uygulanacak faiz oranları aylık/esnek taksit ödemeli olarak kullandırımlarda aylık %2,10, spot kredi olarak kullandırımlarda ise ilgili vadeye tekabül eden TRLIBOR+%5 olarak belirlendi.
TRAKTÖR KREDİSİ
Çiftçilerin traktör alımlarının finansmanını teminen, ilani faiz oranlarından veya kampanya kapsamında anlaşmalı firmalardan yapılan alımlarda indirimli faiz oranlarından, aylık eşit taksit ödemeli veya esnek geri ödeme planlı olarak kullanılabiliyor. Bu kapsamdaki kredilere uygulanacak faiz oranı birinci el traktörler için 1-48 ay arasında değişen vadelerde %2,05, ikinci el traktörlerde aylık %2,10 olarak belirlendi. Kaskosu Bankadan yapılan birinci el ve ikinci el traktörlerde ise % 0,05 oranında indirim uygulanmaktadır.
TARIM EKİPMAN KREDİSİ
Çiftçilerin, üretim metodlarının modernleştirilmesine destek olmak amacıyla, biçerdöver, pulluk, pancar hasat makinesi vb. tarım ekipmanlarının finansmanını teminen, aylık eşit taksit ödemeli veya esnek geri ödeme planlı olarak kullanılabiliyor.Bu kapsamdaki kredilere uygulanacak faiz oranı 1-48 ay arasında değişen vadelerde aylık %2,05 olarak belirlendi.
KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ TARIMSAL İŞLETMELER KREDİSİ
Asgari 50 dekar araziye sahip olan çiftçilerin hasat zamanındaki finansman ihtiyaçlarının karşılanabilmesini teminen azami 10 ay vadeli olarak kullanılabiliyor.Diğer yandan, kredilerin toplam vadesi 12 ayı geçmemek üzere, ilave olarak 3 ay vadeli "Hasat Kredisi" kullanma imkanı da sunuluyor.
SÜT BESİCİLİĞİ KREDİLERİ
Süt Besiciliği İşletme Kredisi; azami 24 ay vadeli kullanılabilecek olup geri ödemeler aylık yada 3’er aylık eşit taksitlerle yapılabilecektir.
Süt Besiciliği Hayvan Alım Kredisi; azami 36 ay vadeli olarak kullanılabiliyor.Süt Besiciliği Makine Ekipman Kredisi; birinci el makine ekipman alımlarının finansmanını teminen aylık eşit taksit ödemeli veya esnek geri ödeme planlı olarak 36 aya varan vade seçenekleri ile kullanılabiliyor.
ET BESİCİLİĞİ İŞLETME KREDİSİ
Et besiciliği amacıyla büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerin yem, elektrik, veterinerlik hizmeti vb. giderleri ile ilgili işletme sermayesi ihtiyacının finansmanını teminen azami 12 ay vadeli olarak kullanılabiliyor.