SENDİKALAR ANKARA’DA BİRARAYA GELİYOR
Tek paket halinde satılacak olan Erzurum, Kars, Erciş, Ağrı ve Muş Şeker fabrikaları için tekliflerin 27 Kasım'da alınmaya başlayacağının açıklanması, Şeker İş Sendikası yöneticilerini harekete geçirdi. Sendika yöneticileri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile bir görüşme talebinde bulundu. Görüşme için Ankara'da bulunan Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, fabrikalar için tekliflerin verilmesine kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, bu süre içerisinde sendika genel merkez yöneticileri ile bütün bakanlarla tek tek görüşmeyi hedeflediklerini açıkladı.
BAKANLARA BİLGİ VERİLECEK
Bakanlarla yapacakları görüşmede, en azından kar eden fabrikaların satışının durdurulmasını isteyeceklerini belirten Keskin, "Devlet bir taraftan doğuyu kalkındırmak için trilyonlarca liralık yatırım yaparken, diğer taraftan da trilyonlarca kar eden kuruluşları kapatmaya çalışıyor. Böyle tezatlık olmaz" dedi.
KESKİN:KARAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Son teklifin 27 Kasım'da alınacağını hatırlatan Keskin, yılsonuna kadar 2, 2009'un ilk 3 ayında ise 3 porföy halinde diğer şeker fabrikalarının da satışa çıkarılması kararının yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi. İhalenin kapalı zarf içerisinde teklif almak ve ikili görüşmelerle pazarlık suretiyle gerçekleştirileceğini belirten Keskin, bu özelleştirmenin her ne şekilde olursa olsun işçiyi, esnafı, maya ve nakliye sektörüne büyük darbe vuracağını iddia etti. Özelleştirme kararının yeniden gözden geçirilmesi ve kar eden fabrikaların satışının durdurulması için defalarca Sağlık Bakanı Recep Akdağ başta olmak üzere birçok milletvekili ve diğer siyasilerle görüşme yaptığını anlatan Keskin, şimdiye kadar olumlu bir sonuç alınamadığını söyledi.
KESKİN: ERZURUM EKONOMİSİ BÜYÜK KAYBA UĞRAR
Erzurum Şeker Fabrikası'nın yılda kent ekonomisine 80 milyon YTL'lik bir girdi sağladığını hatırlatan Keskin, 3-4 yıl öncesine kadar 20 milyon YTL, geçen yıl ise 3 milyon YTL kar eden bir kuruluşun özelleştirmesine de bir anlam veremediklerini ifade etti. Fabrikanın kapatılmak istendiğini, ancak hükümetin tepki alacağından dolayı özelleştirme ile kapatılmasına göz yumulacağını iddia eden Keskin, “Hükümet, 'kapatırsam tepki alırım' korkusundan özelleştirmek istiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, şartnamelerde satın alan alıcılara portföy grubu için şeker kurulu tarafından verilecek olan şeker kotası çerçevesinde 5 yıl üretim şartıdır. Kurul, bu şartı portföy içerisindeki fabrikalara ayrı ayrı koymuyor. Üretim şartını gruba getiriyor. Yani grubu alan bir alıcı, bir fabrikayı çalıştırıp, diğerlerini kapatmayı, ya da verilecek şeker kotasını başka illerde değerlendirmeyi düşünebilir. Bu da pancar eken çiftçimizden tutun da, esnafı, nakliyecileri, besicileri, masa sektörünü, tarım işçilerini ve sanayi işçilerini olumsuz yönde etkileyecektir. İşsizlik hat safhaya çıkacaktır. Bu da hem ülke, hem de şehir ekonomisine vurulmuş bir darbe anlamına gelecektir.” diye konuştu.