Ticari potansiyelini kaybettiği gerekçesiyle terk edilmeye başlanan Taşmağazalar çarşısı, adım başı rastlanan ‘satılık’ ya da ‘kiralık’ ilanlarıyla dikkat çekiyor.
ESNAF DERTLİ
Taşmağazalar çarşısının 30 yıllık sakinlerinden olan Ferit Duman isimli esnaf, “Erzurum, Doğu’nun merkezi olma, Taşmağazalar da, Erzurum’un güzelliği olma ayrıcalığını kaybetti” dedi. Önceleri bu çarşıda kiralık ya da satılık dükkan bulmanın son derece güç olduğuna dikkati çeken Duman, artık her adım başında müşteri ve kiracı bekleyen işyerlerine rastlandığını belirterek, yıllardır çalışan esnafın bile çarşıyı terk etmeye başladıklarını belirtti. 200’den fazla işyerinin bulunduğu Taşmağazalar’da, faaliyetteki dükkan sayısının yaklaşık 160’lara düştüğünü anlatan Ferit Duman, “Bunlar bizim bildiklerimiz, bir de çarşıyı terk etme planları yapanlar var. Taşmağazalar maalesef artık Erzurum’un ticaret merkezi olmaktan çıktı. Bu süreç aynen devam ederse, Taşmağazalar belki de şehrin en metruk çarşılarından olacak” diye konuştu.
DURGUNLUK, TAŞMAĞAZALARI DA ETKİLEDİ
Taşmağazalar’daki işyerlerini boşaltan esnafın büyük bölümünün Erzurum dışına göçtüğünü, bazısının da, iş değişikliğine gittiğini kaydeden Duman, “Bizim çarşımız her türlü ekonomik durgunluğa rağmen ticaretin hareketli olduğu bir mekandı. Erzurum ekonomisinin nabzını bu çarşıda ölçmek mümkündür. Geldiğimiz noktaya bakarak söyleyecek olursak; Erzurum’un ekonomik yapısı iflas ediyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.
SİFTAHSIZLIK SORUNU
İnsanların son yıllarda tüketime yönlendirildiğini ve borçlandırıldığını vurgulayan Duman, çarşılara yansıyan ticari durgunluğun, işte bu borçlanmalar yüzünden kaynaklandığını ifade etti. Erzurum’un tarihi ve en hareketli çarşısının sanki de ölüm sessizliğine büründüğünü vurgulayan Duman, şöyle konuştu: “Ben yaklaşık 30 yıldır bu çarşıda esnafım. Ama ömrüm boyunca böyle bir durgunluk, böyle bir rehavet görmedim. Memleketimiz eski Erzurum değil, müşterilerimiz de eski müşterilerimiz değil. Peşin satışları unutalı çok oldu; veresiye yaptığımız alışverişlerden de tahsilat yapmakta güçlük çekiyoruz. Bu durağanlık böyle devam ettiği sürece önümüzdeki 5 yıl içerisinde Taşmağazalar bütün cazibesini kaybetmiş olacak”