Kışlık kömür ihtiyaçlarını, her yıl Ekim ve Kasım aylarında gidermeyi alışkanlık edinenler, bu yıl küresel mali krize çarpıldılar. Kömür ihtiyacını gidermek için Ekim ve Kasım ayını bekleyenler, bir ton kömür için 850 YTL ödemek zorunda kalırlarken, kömürünü Ağustos ve Eylül aylarında satın alanlar, şimdiden 250 YTL kara geçtiler.
ABD’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan mali kriz, önce dövizi, ardından enerjiyi vurdu. Türkiye’ye yurt dışından ithal edilen ve özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak tüketilen Rus linyiti, el yakmaya devam ediyor.
1 ABD dolarının, 1,20 YTL’den işlem gördüğü Ağustos ve Eylül ayları, kömür fiyatlarının yerinde saydığı dönemler olurken, ihtiyaçlarını bu zaman aralığında temin edenler, şimdiden 250 YTL kara geçtiler.
BİR TON KÖMÜR 500 DOLAR
Bir ton kömürün 500 dolardan satılıyor olması, kömür ihtiyacını henüz gidermemiş olan vatandaşları kara kara düşündürürken, fiyatlardaki tırmanışın, kalitesiz yakıtlara gösterilen ilginin de artmasına sebep olduğu öğrenildi. Kül ve nem oranı yüksek kalitesiz kömürlere gösterilen ilginin neredeyse iki-üç kat arttığına dikkat çekilirken, bu durumun hava kirliliğine davetiye çıkarmakla birlikte, insanların can güvenliğini de tehdit eder nitelikte olduğuna işaret edildi.
Uzmanlar, “Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesi gerekir. Kömürdeki nem miktarı arttıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Isınmayı sağlayan da kömürün kalorisidir. Kül ve nem oranı yüksek 2 ton kalitesiz kömür yerine kalorisi yüksek 1 ton kömürle ısınmak mümkündür” görüşünü savunurken, “Kaliteli kömüre gücümüz yetmiyor” diyen dar gelirli vatandaşlar ise, bu duruma acilen müdahale edilmesini istiyorlar.
RUS LİNYİTİNDEKİ FİYAT ARTIŞI, DOLARDAKİ YÜKSELİŞLE İZAH EDİLEMEZ
Bu arada bir zamanlar Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde tüketilen Güney Afrika kömürünün, dolar ve talep artışı nedeniyle el yakan Rus linyitine alternatif olabileceği bildirildi. Erzurum Mahrukatçılar Sitesi esnafından edinilen bilgilere göre, Afrika kömürü ile Rus linyiti arasında kalite açısından çok da fazla bir fark bulunmuyor.
ERZURUMLU ALTERNATİF İSTİYOR
Erzurum’da mahrukatçılık yapan Memduh Erören isimli esnaf, Rus linyitindeki fiyat artışının, sadece dolardaki yükselişle izah edilemeyeceğine vurgu yaparak, “Rus linyitinin fiyatının artması dolardaki yükselişle sınırlı değil. Çünkü Rusya iki yıldır linyitte kota uyguluyor. Rus linyitine uygulanan bu kota, zaten fiyatın artmasına neden olurken, dolardaki artış ise, işin tuzu ve biberi oluyor. Rus linyitinin karşısına bir alternatif çıkarmadıkça, kotadan kaynaklanan fiyat artışının önüne geçemeyiz. Çünkü Rusya’dan en fazla kömür ithal eden ülkelerin başında Türkiye geliyor. Güney Afrika kömürünün ülkemize sokulması, bir özelleştirme uygulaması nedeniyle yasaklandı. Eğer bu kömürün girişine yeniden imkan tanınırsa, Rus linyitindeki fiyat artışının önüne geçilebilir”