Erzurum Ticaret Borsası, (ETB) Devlet Planlama Teşkilatı’na sunduğu projelere destek bekliyor.Hazırladıkları projelerle üreticiye ve bölgenin istihdamına katkı sağlayacaklarını söyleyen ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, `Modern hayvan pazarı`, `Kanola yağ bitkisi` ve `Köy el sanatları` başlıkları altında 3 ayrı proje geliştirdiklerini bildirdi.
ETB PROJELERİ DPT’DEN ONAY BEKLİYOR
Dokümanları hazırlanan 3 projeye maddi destek sağlanmak üzere DPT`ye gönderildiğini anlatan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Avrupa Birliği standartlarında hazırlanan modern hayvan pazarı, kanola yağ bitkisi ve köy el sanatları projeleri hazırlanarak Devlet Planlama Teşkilatı ile Sanayi Bakanlığına gönderildi” diye konuştu.
ÜÇ PROJE TARIM SEKTÖRÜNÜ AYAĞA KALDIRACAK
Projeler çerçevesinde Erzurum ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek ciddi manada çalışmalar yapılacağını anlatan Hınıslıoğlu,şunları söyledi; “Hazırlanan projeler çerçevesinde Erzurum ve Bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek çalışmalar yapılıyor. AB Standartlarında modern hayvan pazarı projesi hazırlanmıştır. Yine ETB teknik elemanlarınca uzun süren çalışmalar sonucunda, alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen kanola üretiminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bilindiği gibi kanola yağından biodizel üretimi yapılabilmekle birlikte hayvanların ve kanatlıların yem ihtiyaçları da karşılanabilmektedir. Bölgenin ve Erzurum`un gelişmesi açısından büyük önem taşıyan bir diğer projemiz ise köy el sanatları projesidir. Bu proje ile el sanatları öğretimi ve geliştirilmesinin istihdama büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısı içinde köy el sanatlarının eskiden beri önemi çok büyük olmuştur. Köy el sanatlarının ülkenin ekonomik ve sosyal hayatı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde özetlenebilir: Köy el sanatları bir gelir kaynağıdır. Tarımdan elde edilen gelire ek olarak dokunan halılar, ihram, örülen çoraplar, atkılar, dokumalar, oymalar ve diğer el sanatı ürünlerinin ihtiyaç fazlası satılarak önemli bir gelir sağlar. Boş zamanları ve boş işgüçlerini değerlendirir. Çiftçilikten artan zaman, ayrıca kadın, çocuk, genç ve yaşlı bireylerin işgücü köy el sanatlarıyla kârlı bir uğraşa dönüşür. Yöredeki hammaddeyi değerlendirir. Tarımsal bazı hammaddeleri değerlendirir. İşsizliğin çözümüne yardımcı olur. İşsizlik ülkemizin ve dünyanın en büyük sorunlarından biridir. Köy el sanatları yaygınlaştırılarak, sorunun çözümüne bir ölçüde yardımcı olunabilir.”