Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Mayıs ayı yağışlarının normalin altında olduğunu ve kuraklığın bu yıl da devam ettiğini bildirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün Mayıs ayı yağış raporuna göre Mayıs 2009 ayında yağışların normalden daha az gerçekleştiği belirtildi.
BÖLGELER MAYIS AYI YAĞIŞ ORTALAMASI
Türkiye genelinde Mayıs ayı yağış ortalamasının normale göre yüzde 16.6 azaldığı kaydedilen açıklamada, en büyük azalmanın yüzde 77.4 oranıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğü ifade edildi. Mayıs ayı yağışlarında Marmara Bölgesi'nde yüzde 47, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 33.9, Karadeniz Bölgesi'nde de yüzde 14.3 oranında azalma gerçekleştiği bildirildi.
8 AYLI YAĞIŞ NORMU
Türkiye'de Ekim 2008 ve Mayıs 2009 tarihleri arasındaki 8 aylık dönemde ise yağışların kümülatif olarak normalden yüzde 3.6 oranında, geçen yıla göre ise yüzde 21.4 oranında artış gösterdiği kaydedildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim 2008-Mayıs 2009 arasında gerçekleşen yağışların tarımsal üretim açısından değerlendirildiğinde ülke genelinde mevcut durumda tarımsal kuraklık yaşanmadığını ifade etti. Bu yıl gerçekleşen yağışlar nedeniyle son 2 yıldır Türkiye'de tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığın bu yıl yaşanmadığını belirten Bayraktar, yağışların 2 yıldan sonra normallerin üzerine çıktığını kaydetti.
MERCİMEK ÜRETİMİ
Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 78'inin Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illerinde gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, bu illerde kırmızı mercimek hasadının yeni başladığını, henüz tam olarak verim tahminlerinin yapılamadığını belirtti. Şanlıurfa ve Mardin illerinde yaşanan kuraklık nedeniyle kırmızı mercimek rekoltesinin bu yıl da normalden az olacağını bildiren Bayraktar, kırmızı mercimek üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği Diyarbakır ilinde ise zamansız gerçekleşen yağışların kırmızımercimeğin vejatataif gelişimini artırdığı, dane oluşumunun yetersiz ve kalitesiz gerçekleşmesine neden olduğunu ifade etti.
Bayraktar, kuraklık, yaşanan kriz ve girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışlar nedeniyle 2007 ve 2008 yıllarında yeterli geliri elde edemeyen çiftçilerin, 2009 yılı pazarlama döneminde ürünlerini değerinde pazarlamalarının beklendiğini kaydetti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle yeni üretim dönemine borç sıkıntısı ile giren üreticilerin bu yıl da kuraklıkla karşı karşıya kalmasının, belirtilen ilçelerde tarımsal üretimde sürekliliği engelleyeceğini dile getiren
Bayraktar, ilçelerde kuraklık tespit komisyonları çalışmaları tamamlanması ve zarar gören çiftçilerin kayıplarının telafi edilmesi için en kısa zamanda gereken tedbirlerin alınması gerektiğine işaret etti.