ERZURUM’DA OYUNCAĞA TALEP DÜŞÜŞTE
Erzurum’da oyuncak sektörü temsilcisi olan esnaf, kentte oyuncak bilincinin olmamasından ve ebeveynlerin oyuncağın çocuğun zihni gelişimindeki payını bilmemelerinden yana dertli. O yüzden iş yapamadıklarını kaydederek, büyük marketlerdeki oyuncak reyonlarının da, yalnızca bu işi yapan esnafı bitirdiğini ve kapanma noktasına sürüklediğini kaydediyorlar.
OYUNCAK ÇOCUK GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ, AMA..
Çocuk Oyuncakçılığı önemli bir sektör.Gelişme ve büyüme çağındaki çocukların zihni gelişiminde oyuncağın önemli bir rolü var. Eğitimciler çocukların psikolojik bünyelerinde oyuncaklarla oynamanın katkı sağladığını belirtiyorlar.
Karpuz kabuğundan araba, tahtadan bebeklerin yapıldığı günler çok geride kaldı. Artık çocuklar bilgisayara, elektronik oyuncaklarla oynuyorlar.
BÜYÜK MARKETLER OYUNCAKÇI ESNAFINI TÜKETİYOR
Sektör ürün yönünden zengin. Ama Erzurum’da bu sektörün temsilcisi olan esnaf, Erzurum’da oyuncak bilincinin olmamasından ve ebeveynlerin oyuncağın çocuğun zihni gelişimindeki payını bilmemelerinden yana dertli. O yüzden iş yapamadıklarını kaydederek, büyük marketlerdeki oyuncak reyonlarının da, yalnızca bu işi yapan esnafı bitirdiğini ve kapanma noktasına sürüklediğini kaydediyorlar.
Oyuncak piyasasında on, on beş yıl önceki canlılığın kalmadığını ifade eden oyuncakçı esnafı, bunda halkın alım gücünün düşmesinin önemli olduğunu, ekonomik sıkıntının yarattığı sarsıntıdan oyuncak esnafının da etkilendiğini belirtiyorlar.
BÜYÜK MARKETLERLE OYUNCAKÇILAR REKABET EDEMİYOR
Abbasoğulları Oyuncak Sahibi Gürbüz Abbasoğlu, Erzurum'da oyuncakçılığın bakkal ve marketlere döndüğünü ileri sürerek, "Büyük marketlerdeki oyuncak bölümlerinin olması bizim iş yapmamızı engelliyor. Ayrıca insanlarımızın alım gücünün olmaması da oyuncak satışlarını düşürüyor. Dükkanımızda elektroniğinden mekaniğine kadar bir çok oyuncak çeşidi var; ancak satılmıyor. Halkımızın oyuncaklara talebi çok az. Bu da alım gücünün olmamasından kaynaklanıyor. Ekonomik sıkıntının sonucu meydana gelen sarsıntıdan oyuncakçı esnafı da etkilendi" dedi.
OYUNCAKÇI ESNAFI ZORDA
Oyuncak piyasasının gıda sektörü gibi canlı olmadığını belirten Selami Abbasoğulları, "Doğu Anadolu bölgesinde oyuncak ritüeli canlı ve yaygın değil.. Oyuncak tüketimi düşük. Halkın gelir dağılımı da alt düzeyde. Bu yüzden satışların da iyi olması söz konusu değil. Ayrıca şehrimizde bulunan büyük marketler oyuncak sektörünü de sekteye uğrattılar. Onlar satamadıkları oyuncakların zararını diğer bir üründen çıkarabiliyor. Ama bizim satamadığımız mal yıllarca elimizde kalıyor" şeklinde konuştu.