Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Dağdemir, Doğu Anadolu Bölgesi çiftçilerinin sorunlarını ERZURUM'A anlattı;
TARIMA DAYALI SANAYİ KURULMALI
Erzurum'da ki çiftçilerin ürettikleri ürünlerini ellerinden çıkarabilmesi için pazar ağının kuvvetli olmasına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Vedat Dağdemir, Erzurum'da tarıma dayalı sanayinin kurulması gerektiğini kaydetti.
DOĞU’DA ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ ELİNDE KALIYOR
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Vedat Dağdemir, çiftçinin ürettiği ürünün elinde kaldığını vurgulayarak, Erzurum'a, Tarıma dayalı sanayinin kurulması gerektiğine dikkat çekti. Dağdemir, "Dikkat edildiği zaman süt ve süt ürünleri işleyen kuruluşlar Ankara'dan bu tarafa geçmiyor. Dolayısıyla o bölgelerdeki çiftçiler, yetiştirdikleri ürünleri kolayca ellerinden çıkarabiliyorlar. Ancak bölgemizdeki çiftçiler ürettikleri ürünlerini satamıyorlar. Ellerinden çıkarsalar bile zarar ediyorlar. Çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünlerini pazarlayabilmeleri için tarıma dayalı sanayinin kurulması ve geliştirilmesi gerekiyor. Böylelikle hem şehir ekonomisinde canlılık görülür hem de çiftçinin durumunda iyileştirme sağlanmış olur" dedi.
KENT EKONOMİSİNDE ARTIŞ OLUR
Kalkınabilmenin birinci önceliğinin tarımdan, tarımında hayvancılık kolunun geliştirilmesinden geçtiğini belirten Dağdemir, "Tarıma dayalı sanayi tesislerinin kurulması; çiftçinin yönlendirilmesi, bölgede bulunan Ziraat Fakültesi öğrencilerinin istihdam etmesi demektir. Kırsal kesim zayıflatıldığı için şehir ekonomisi de zayıflıyor. Eğer kırsal kesim güçlendirilirse bu kent merkezine de yansır ve kent ekonomisinde yükselme görülür." vurgusunu yaptı.
EN BÜYÜK TEŞVİK ÜRÜNLERİN PAZARLANMASINI SAĞLAMAKTIR
Tarımda en önmeli teşvikin çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerini pazarlayacak imkan ve şartlarıh sağlanması olduğunu dile getiren Dağdemir, " Çok iyi bir pazar ağının kurulması ile birlikte çiftçi üretimini artırır. Tarım Bakanlığı teşvik yaparken de kendi kriterlerini koymalı ve çiftçilerin bu kriterlere uymalarını sağlamalı. Tarım Bakanlığı çiftçiye her yıl bana şu kadar ürün getirin der ve destek verirse, çiftçinin hem elinde ürünü kalmaz hem de buna paralel olarak üretimini artırır" şeklinde konuştu.
PAZAR AĞI KURULMALI
Batı bölgeleri standartlarıyla doğu bölgesi standartlarının bir olmadığını, yaşam ve üretim şartlarının aynilik göstermediğini açıklayan Dağdemir, Devletin doğuya, diğer illerden ayrıcalıklı değer ve imkanlar vermesi gerektiğini söyledi.
DOĞU ÇİFTÇİSİ ALTERNATİF ÜRÜNE YÖNELEMİYOR
Dağdemir, "Çiftçi sattığı ürünlerden kar etmiyor. Tohumluk patatesin kilosunu 600 bin liradan alan çiftçi üretimden sonra zarar ediyor. Çiftçinin Erzurum'da alternatif bir üretim yapacağı çeşit yok. Ekim yaptığı çeşitlilik parmak sayısını geçmez. Diğer bölgelerdeki çiftçiler bir çok ürün üretiyor ve kolaylıkla da elden çıkarabiliyor. Devletin Doğudaki çiftçileri düşünerek ürünlerin kolayca elden çıkarılabilmesi için pazar ağı kurması ve Pazar göstermesi gerekiyor" dedi.
ERZURUMDA ORGANİK TARIM İMKANLARI YETERLİ DEĞİL
Organik tarımla konversonel tarımın birbirinden ayırt edilmesi gerektiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Dağdemir, Konversonel tarımda her türlü girdi artırıcı ürünlerin kullanılabildiğini açıkladı. Dağdemir, "Konversonel tarım Erzurum'da tam olarak gerçekleştirilmiş durumda değil. Bu alanda çok önemli sorunlar var. Bu tarımın tam olarak gerçekleştirilemediği bir yerde organik tarım alternatif olarak sunuluyor. Organik tarım hayvansal ve bitkisel üretimle birbirlerini tamamlayan bir tarım şekli. Bunun içinde en az bir kaç bin dönüm arazi gerekiyor. Erzurum'da bulunan çiftçilerin de tarım arazileri dağınık olduğu için bu tarım şeklinin gerçekleştirilmesi zor görünüyor" şeklinde görüşlerini dile getirdi.