ERZURUM TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI CİNDİLLİ:
YATIRIMCIYA SEKTÖREL DESTEK VERİLMELİ
Tarım ve hayvancılıkta eski gücünü kaybeden Erzurum’da kalkınma umudunun Turizm sektörünü geliştirmek olduğunu vurgulayan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muammer Cindilli; Erzurum'un uzun yıllar kar ile mücadele eden bir il olduğunu, ancak turizmde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, artık bu külfeti avantaja dönüştürdüklerini ifade etti.
TURİZM, KALKINMANIN UFKUNU OLUŞTURUYOR
Cindilli, "Son yılarda kentimizde yeni bir sektör yarattık. Palandöken'de 5 yıldızlı 5 adet otelimiz var. Kış turizmi için gelen yaklaşık 200 bin turistin 40 binini yabancı turistler oluşturuyor. Artık yerlilerden ziyade yabancı turistlerin de ilgisi artmaya başladı. Ağırlıklı Rus turistler geliyor, ancak biz Türkiye'ye yakın ülkelerden de turist çekmeye çalışıyoruz" dedi. Cindilli, hedeflerinin kış turizmini doğa ve inanç turizmi ile bağdaştırmak olduğunu da açıkladı.
TARIM SEKTÖRÜ CANLANDIRILMALIDIR
Turizmin tek başına il ekonomisi için yeterli olmayacağını vurgulayan Cindilli, hayvancılığı yeniden canlandırmak gerektiğine dikkat çekti. 1980'li yıllarda Türkiye ihracatının 3 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Cindilli, "O dönemde Erzurum'dan yapılan ihracat ise 300 milyon dolar idi. Bizim il bazında o seviyeleri yakalayabilmemiz için en az 10 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var" dedi.
DGD, ÜRETİMİ TEŞVİK ETMELİ
Doğrudan gelir desteğinin (DGD) somut işlere verilmesi gerektiğini savunan Cindilli, desteğin mülk sahibine gübre karşılığı verilebileceğini belirtti. Bu şekilde üç misli verim alınabileceğine dikkat çeken Cindilli, "Biz bunu yerel bazda yapıyoruz, ancak bu iş Ankara'da bürokrasiye takılabiliyor" diye konuştu.
TEŞVİKTEN UMDUĞUMUZU BULAMADIK
Teşvik yasasının beklenen yararı sağlamadığını da bildiren Cindilli, "Burada yapılan komşudan yatırımcı çalmaktır. Teşviklerin il bazında değil, sektörel ve bölgesel bazda olması gerekir" dedi.
Bölgeler arası kalkınmışlık farkının geri kalmışlık bakımından etkilediği Doğu anadolu’da Bölgesel sorunların başında işsizlik ve göçün geldiğini söyleyen ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli, yatırımların bölgeye yönelmesi için teşviklerin yerel ve sektörel olması gerektiğini, yatırımcıların önündeki bürokratik engellerinde kaldırılmasının şart olduğunu kaydetti.
İMALAT SEKTÖRÜ ZORDA
Erzurum’da tarım ve diğer sektörlere yönelik imalat sanayinin gelişebilmesinin önünde
5 sorun bulunduğunu kaydeden Cindilli, bunları beşeri Sermaye eksikliği, sosyal sermayenin olmaması, alt yapı eksiklikleri, bilgi ve teknoloji kullanımı eksiklikleri ve yenilikçi olmama şeklinde sıraladı.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Cindilli: “Firmalar ihtiyaçları olan kalifiye elemanı kolaylıkla bulamadıkları için, sorun yaşamaktadırlar. Yedek eleman yetiştirme konusunda yetersiz olduklarından, firmada hizmet içi eğitim yoluyla eğitilen eleman işten ayrılınca, telafi edecek yedek eleman olmadığından imalatçı firmalar güç durumda kalmaktadır. Meslek Yüksek Okulları, Meslek Liseleri, Çıraklık Eğitim Merkezleri üyelerin ihtiyaçlara yönelik eğitim yapmadığı için kalifiye ve teknik eleman ihtiyacı yeterince karşılanamamaktadır. Bunun yanı sıra özellikle yabancı dil eğitimi veren kurumların azlığı İhracat yapan firmaları güç durumda kalmaktadır.” dedi.
SOSYAL SERMAYE OLUŞAMIYOR
Aynı ve benzer sektörlerdeki imalatçı firmalarda işbirliği ve ortaklık sağlanamaması dolayısı ile sosyal sermaye oluşumunda güçlük yaşandığını kaydeden Cindilli şunları söyledi:” Daha önceki ortaklık ve işbirliği konusunda yapılan çalışmalardan verimlilik sağlanamadığından ,firmalarda ve girişimcilerde sosyal sermaye oluşumu zayıf kalmaktadır, bireysellik ön plandadır.Mesleki kurumların (ticaret odaları, borsalar, birlikler) faaliyetleri hakkında üyeler yeterince bilgi erişimine sahip olmamakta ve aktif üyelik konusunda yetersiz kalınmaktadır.”
ALTYAPI EKSİKLİKLERİ, YATIRIMLARI ENGELLİYOR
Kamu altyapı yatırımlarının yetersizliğinin İmalatçı firmaları güç durumda bıraktığını, özellikle Organize Sanayi Bölgesi (OSB) altyapı problemleri ve amacı dışında depo olarak kullanılması, Yeni yatırım yapacak olan firmaları atıl durumla ittiğini açıklayan Cindilli şunları kaydetti:”. Firmaların yatırım yaparken yeterince etkili fizibilite çalışması yapmaması ve kamu altyapı projelerinin zamanında bitirememesi diğer bir engeldir. İmara açılan sanayi alanlarında elektrik su yol vb gibi altyapı eksiklikleri yatırımcıları güç durumda bırakmaktadır. Altyapı çalışmalarının hızlanması ve etkili olabilmesi için Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer sivil toplum kuruluşları baskı yapmalıdır.”
Cindilli: “Aile şirketi yapılaşmasının Erzurum sanayisinde baskın olması ve kurumsallaşamama, yöneticilerin bilgi ve haberleşme teknolojilerinden habersiz olmaları, Ticaret odasından bilgi akışının sağlanamaması en büyük eksikliktir.İmalatçı firmaların ihracat alanında etkin olabilmesi için en önemli şart olan fuarlara katılımın azlığı ve rakip firmaların incelenememesi , sektördeki gelişmelerin yeterince takip edilememesi , kurumsallaşmamış yapıdan kaynaklanan yeniliklere kapalı yapı gelişimi engelleyen unsurlardandır.”dedi.