TEKNO KENT HAYATA GEÇİYOR
Bu haftaki söyleşi köşemizin konuğu Erzurum Defterdarı Osman Şimşek. Sayın Şimşek ile kent ekonomisinin profilini analiz ettik. Şimşek,Yeşil kart ödemeleri için ilk altı aylık sürede yaklaşık 300 bin kişiye 31 milyon 331 bin YTL ilaç ve hastane gideri ödemesi yapıldığını kaydederek yıl sonuna kadar bu rakamın 60 milyon YTL yi geçeceğini ifade etti. Şimşek, geçen yıl bu rakamın 47 milyon YTL olduğunu da hatırlattı.
Şimşek ayrıca 2022 sayılı kanuna göre 2 bin 961 erkek ve 790 kadına maaş bağlandığını da ifade etti. Tekno kent projesinin hayata geçmesi için alt yapı çalışmalarına hız verdikleri belirten Şimşek,, tekno kent projesi için üniversite içerisinde 60 bin 140 metre karelik yer satın alındığını ifade ederek, proje kapsamında 11 milyon YTL’lik yatırım yapılacağını kaydetti.
Tekno kent projesinin hayata geçmesiyle kent ekonomisinde önemli gelişmeler yaşanacağını belirten Şimşek, “ Proje Erzurum ekonomisinde önemli girdiler sağlayacak. Proje kapsamında üretim alanında faaliyet gösteren firmalar danışmanlık hizmeti de sunulacak” dedi. Kent ekonomisinin kalkınması için kent dışındaki yatırımcı Erzurum’a davet eden Şimşek, teşvik yasası konusunda önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler yaşanacağını ifade ediyor. Sayın Şimşek ile yaptığımızı söyleşiyi okuyucularımıza aktarıyor, iyi haftalar diliyoruz. G.İ
ERZURUM : Sayın Defterdar, öncelikle kent ekonomisinde önemli bir belirleyici olan ve kurumunuz tarafından yapılan olan yeşil kart ödemelerine değinmek istiyorum. 2006 yılının ilk altı alında kaç yeşil kartlı ne kadarlık kaynak ayrıldı?
31 MİLYON 331 BİN YTL ÖDEME YAPILDI
ŞİMŞEK: Toplam yeşil kartlı sayısı 300 bin ve bu rakımın 65 bini merkezde ikamet ediyor. Yeşil kartlılara 31 milyon 331 bin YTL ilaç ve hastane gideri kaynağı ayrıldı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 60 milyon YTL’yi geçeceğini tahmin ediyoruz. Geçen yıl bir rakamm 47 milyon YTL idi. Ayrıca. 2022 sayılı kanuna göre 2 bin 961 erkek ve 790 kadına maaş bağladık.
İLİMİZDE 33 BİN 361 ADET TAŞINMAZ MAL BULUNMAKTADIR
ERZURUM Sayın Defterdar Milli Emlak Müdürlüğü ne ait taşınmaz mal bilançosu konusunda neler söyleyeceksiniz?
ŞİMŞEK: İlimizde 29 bin 950’si iratlı 891 milyon 75 bin 787 metre kare olan 3 bin 411 ‘de tahsisli taşınmaz toplam33 bin 361 adet taşınmaz mal bulunmaktadır.
TEKNO KENT PROJESİ KAPSAMINDA 11 MİLYON YTLLİK YATIRIM
ERZURUM: Sayın Defterdar, tekno kent projesiyle ilgi olarak önemli gelişmeler yaşanıyor, konuyla ilgi yapılan çalışmalar hangi aşamada?
ŞİMŞEK: Tekno kent projesinin hayata geçmesi için alt yapı çalışmalarına hız verdik. Proje için 60 bin 140 metre karelik yer satın alındı. Proje kapsamında 11 milyon YTL’lik yatırım yapılacak. Tekno kent projesinin hayata geçmesiyle kent ekonomisinde önemli katkılar sağlanacak.Proje Erzurum ekonomisinde önemli girdiler sağlayacak. Proje kapsamında üretim alanında faaliyet gösteren firmalara danışmanlık hizmeti de sunulacak”
GELİRLER GİDERLERİN YÜZDE 28.59 OLDU
ERZURUM: Sayın Defterdar kent ekonomisinde yerel gelirler ve yerel giderlere ilişkin son verileri okuyucularımızla paylaşır mısınız?
ŞİMŞEK: Konuyla ilgi rakamları her ay ERZURUM gazetesi okuyucularıyla paylaşıyorum. Bu yöndeki rakamlara ilgi göstermeniz ekonomi haberciliği açısından son derece önemli. Erzurum’da haziran ayı sondu itibariyle 235 milyon 235 bin YTL, tahakkuk gerçekleşirken, 141 milyon 40 bin YTL tahsilat gerçekleşti. Giderler ise 514 milyon 223 bin YTL oldu. Gelirin gideri karşılama oranı haziran ayında yüzde 28.59 olarak gerçekleşti.
TEŞVİKTEKİ SON GELİŞMELER
ERZURUM: Sayın Defterdar yatırımların artması açısından teşvik yasaları önemli bir yere sahip, bu alandaki başvurular kurumumuza yapılıyor. Teşvik yasasından bugüne kadar kaç firma müracaat etti şu an ilgili teşviklerden kaç firma yararlanıyor?
ŞİMŞEK: Teşvik yasası kapsamında 7 firmanın başvurusu var. Birçok firma yasal prosedürü yerine getiremediğinden ve eksik evraktan dolayı başvurularını kabul edemedik. Teşvik yasası kapsamında önümüzdeki günlerde istihdam oranında ciddi artışlar olacağı kanaatindeyiz. Zirai Donatım Kurumunun yerini bir bilgisayar firmasına tahsis ettik,. Üç yıl içerisinde firmanın yatırım taahhüdüne uyması gerekiyor. Firma ilk etapta 310 kişi çalıştırılacak. Diğer firmalarda değişik alanlarda faaliyet gösterecekler.
YATIRIMCIYI ERZURUM’A DAVET EDİYORUZ
ERZURUM: Sayın Şimşek Erzurum da sanayinin sektörünün gelişmesi sizce ne düzeyde bir öncelik taşıyor ve yatırımcıya bu noktada neler söyleyeceksiniz?
ŞİMŞEK: Teşvik yasası yatırımcıya bir çok konuda avantaj sağlarken, SSK ve vergi muafiyeti de bu noktada önemli bir ayrıcalık. “Erzurum’da sanayi olmaz” ön yargısına katılmıyorum; ki Erzurum’da her alanda üretim gerçekleştirilebilir. Önemli olan fizibilitenin kentin imkanlarına uygun hazırlanmasıdır. Sanayi sektörü istihdam açısından önemli bir yere sahip. Batıdaki Erzurumluları Erzurum’a yatırım yapmaya davet ediyorum. Yatırımcı yasanın avantajlarından yararlanarak, memleketine istihdam sağlamalıdır. Bizde bu konuda yatırım yapmak isteyen firmalara yasal prosedür çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz..
KENT EKONOMİSİNİN ÖNCELİKLİ SEKTÖRLERİ
ERZURUM: Sayın Defterdar, kent ekonomisin kalkınması için sizce neler yapılmalı, Yerelekonominin kalkınması konusunda değişik fikirler ortaya çıkarken sizhangi sektörleri öncelikli görüyorsunuz?
ŞİMŞEK: Kent önemli bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip, bu sektörlerdeki potansiyelini ön plana çıkarılması gerekiyor. Diğer bir konuda bacasız sanayi olan turizm sektörünün güçlendirilmesidir. Özellikle kış turizmi kentin geleceği açısından umut vadeden bir sektör. Bütün bunların yanında Atatürk Üniversitesi gibi bir eğitim merkezinin Erzurum da bulunması da diğer bir ayrıcalık, kent gerçekten önemli potansiyeller barındırıyor. Erzurum doğunun sağlık merkezi konumunda bir kent. Bütün bu avantajların etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Kent ekonomisindeki tıkanıklıkların aşılması sıraladığımız bu sektörlerin gelişmesine bağlı, tarım ve hayvancılık, turizm, eğitim ve sağlık alanlarında yaşanacak gelişmeler kentin kalkınmasını sağlayacaktır. Hizmetler sektörü kentte ağırlık ve öncelik kazanan sektörler içerisinde yer alıyor.
VERGİ VERMEK VATANDAŞLIK GÖREVİ
ERZURUM: Sayın Defterdar, maliye kökenli bir bürokrat olarak kentteki vergi tahsilatı konusunda neler söyleyeceksiniz?
ŞİMŞEK: Erzurum’daki ekonomik yapı beyana dayalı vergi oranının düşük olmasına neden oluyor. Örneğin beyana dayalı gelir vergisi 3 milyon YTL civarındayken, çalışanlardan kesilen stopaj usulü vergiler Haziran ayı itibarıyla 3 milyon YTL civarında. Vergi konusundaki bilincin artması gerekiyor. Ödenen vergiler vatandaşa hizmet olarak geri dönüyor. Erzurumlu vergi tahsilâtı konusunda oldukça duyarlı tahsilâtların zaman zaman düşmesini ekonomik olumsuzluklara bağlıyoruz. Vatandaş vergisin zamanında ödemelidir, hiç kimseden kazancı üzerinde vergi alınmıyor. Mükellef odaklı vergi tahsilâtı artıracaktır, bu noktada vatandaşın vergi birimleriyle diyaloglarına önem vermesini de gerekiyor. Erzurumlunun da bu noktadaki duyarlılığının devam edeceğini umuyoruz.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ediyoruz.