9. Kalkınma planı, kalkınmışlık sorunu yaşayan doğu Anadolu bölgesi için umut vaad ediyor
UMUT 9. KALKINMA PLANINDA
2007-2013 yıllarını kapsayacak olan 9.kalkınma Planında Bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi amaçlanıyor. Plan taslağında yer alan tespitlere göre, 2007 ve 2013 yılları arasında gerçekleştirilecek olan planlı çalışmalarla Bölgeler arası kalkınmışlık farkının en fazla müessir olduğu Doğu Anadolu bölgesinin kalkındırılması, göç olgusunun yavaşlatılması ve bölgenin GSMH’ya katkısının artırılması hedefleniyor.
KÜRESEL REKABET
Plan taslağında, Bölgesel Gelişme Politikasının Merkezi Düzeyde Etkinleştirilmesinin Küreselleşme süreci, yerel dinamikleri doğrudan etkileyerek, yerel ve bölgesel kalkınma açısından yeni şartlar ve fırsatlar ortaya çıkardığı belirtilerek: “Küresel rekabet koşulları altında kendileri birer rekabet birimine dönü ş en şehirler ve bölgeler,
dinamiklerini ve potansiyellerini değerlendiren uygun stratejiler çerçevesinde ve bütün kesimleri kalkınma sürecine katan iyi yönetişim modellerini hayata geçirerek daha hızlı bir gelişme eğilimi yakalama şansına sahip olmuştur. Ülkemizin AB’ye üyelik süreci de bölgesel gelişme politikaları ve uygulamalarında köklü bir değişim yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Bu kapsamda, bir taraftan üyelik sonrası kullanılabilecek olan yapısal fonlara hazırlık için merkezi ve yerel düzeyde gerekli altyapı oluşturulurken, diğer taraftan da daha aktif, katılımcı, yeterli finansman ve kurumsal yapı ile desteklenen aşağıdan
yukarıya bölgesel gelişme politikasının uygulanması için gerekli ortam hazırlanmaktadır.” İbarelerine yer veriliyor.
BÖLGELER ARASI DENGESİZLİKLER SÜRÜYOR
Ülkede, gerek kırsal ve kentsel yerleşim birimleri, gerekse bölgelerarasındaki sosyo-ekonomik yapı ve gelir düzeyi dengesizliklerin önemini koruduğu belirtilerek şunlar kaydediliyor:” Mevcut fiziki ve sosyal altyapı ile kentlerin sunduğu istihdam imkanları yoğun göç hareketlerinin yarattığı nüfus baskısını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu yapı, bölgelerin, sorunlarına ve potansiyellerine göre farklılaştırılmış tedbirleri içeren bütüncül bir bölgesel gelişme politikasını gerekli kılmaktadır. Ülke genelini kapsayan bölgesel gelişme politikalarının çerçevesinin belirlenmesini, bölgesel istatistiklerin toplanmasını ve AB bölgesel istatistik sistemine uygun karşılaştırılabilir istatistiki veri tabanı oluşturulmasını sağlayan istatistiki bölge birimleri sınıflandırması 2002 yılında üç düzey halinde yapılmıştır.”
9. Kalkınma Planının bölgesel gelişme bölümünde; içinde Erzurum’un da yer aldığı TRA1 (Bayburt, Erzincan, Erzurum) Düzey 2Bölgeleri Kalkınma Programının uygulanmasına 2006 yılı içerisinde geçilebilmesine yönelik hazırlıkların sürdürüldüğü belirtiliyor.