MÜSİAD‘IN İHRACATTAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM REÇETESİ
MÜSİADBaşkanı Dursun Yıldız, ihracatın sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhracatın artmasıyla üretim ve istihdamın artacağın belirten Yıldız, gümrüklerle, lojistik ve nakliye sorunları ve maliyetlere ilişkin sorunlar bankacılık ve finansman ile ilgili sorunlar, teşviklerin cazibesinin olmaması ve sınır ticaret merkezleri ile ilgili sorunların aşılması konusunda çözüm önerilerini sıraladı.
MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Dursun Yıldız, ihracatın sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, ihracattaki sorunların çözümü konusunda hazırladıkları raporu açıkladı.
İhracatın gümrüklerle ilgili sorunlarına değinen Yıldız, “İran’dan ülkemize ithal edilen ve ülkemizden ihraç edilen malların ülkemizden girişlerinde çeşitli problemlerin yaşandığı malların Türk gümrüğü tarafından bekletildiği bununda nakliyeci firmalara ekstradan para ödemesine ve maliyetlerin artmasına neden olduğu ayrıca ihracat, ithalat esnasında gümrük sahasında ve gümrük sahası dışında yollarda defalarca yapılan kontrollerin dış ticareti caydırıcı ve bıktırıcı olduğu ihracatçımız tarafından dile getirilmektedir. Bu kontrollerin mümkünse yalnızca gümrük sahası içerisinde yapılmasının sağlanması veya yapılan kontrollerin asgariye indirilmesi için girişimlerde bulunulmaması gümrüklerde personel eksikliliğinin giderilmesi, İstanbul, Trabzon gibi gümrüklerden Ermenistan vatandaşlarının giriş, çıkış ve yolcu beraberinde ticaret yapabilmelerine rağmen Iğdır Alican ve Kars Doğu Kapı Gümrük kapılarının ticaret yapılmadığı gibi giriş çıkışta kapalı olması. Söz konusu bu kapılar açılmalıdır” dedi.
LOJİSTİK VE NAKLİYE SORUNLARI
Bölge illerinin hammadde kaynaklarına uzak olduğunu belirten Yıldız, “Bölge illeri, ham madde kaynakları ve yurtiçi pazarlara uzak olduğu gibi büyük ölçekli potansiyel pazar niteliğindeki orta Asya Türk Cumhuriyetlerine de hali hazırda ki ulaşım imkanları ve mesafeleri açısından uzakta bulunmaktadır. Bölgemizin diğer illerine nazaran önemli bir ticaret merkezi olan Erzurum Palandöken Dağları ile kış turizminin gözdesi olma yolundadır. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük havaalanı olma özelliğine sahip Erzurum sivil hava alanı etkin bir şekilde kullanılmadığından hava yoluyla gerçekleşen uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı istenilen şekilde değildir. Hava alanın ulaşımda gidiş ve dönüş alanı gün içerisinde yapılabilmelidir. Hava alanı uluslar arası uçak trafiğine açık tutularak komşu ülke kargo uçuk iniş ve kalkışları sağlanmalı ilimizden direkt uçak seferleri düzenlenerek bölge turizm ve ticaretini ivme kazandırılmalıdır” diye konuştu.
MALİYETLERE İLİŞKİN SORUNLAR AŞILMALI
Maliyetlere ilişkin sorunların aşılmasının bu konurda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldız, “ Bölgemizde hayvancılık sektörü girdi fiyatlarının yüksek olması hayvansal ürünlerin maliyetlerinin gerçekçi olarak hesaplanmaması ve bu ürünlerin piyasa fiyatlarının maliyetlerini karşılar fiyatlardan uzak olması gibi nedenlerden dolayısıyla her geçen gün kan kaybetmektedir. AB ülkelerinde hayvansal ürünlerin pazarlanmasında yüzde 50liler varan teşvikler verilmektedir. Pazar sorununun aşılması için yüksel maliyetli teşvikler verilmelidir.. ayrıca Eximbank banka teminat oranları n düşürülmeli ve firmaların yöredeki gayrimenkullerinin teminat olarak kabul edilmesi sağlanmalıdır. Teşviklerin cazibesinin olmaması da bu konuda bir diğer sorundur. Bölgesel ve sektörel teşvik uygulaması gündeme geçirilmelidir. “ dedi.
STMLERDEKİ EKSİKLER GİDERİLMELİ
Sınır ticaret merkezleri ile ilgili eksiklerin giderilmesininde ihracat açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldız, “ İthal edilen ürün listesinin tespiti yapılırken il ihtiyacına göre değil de bölge illerinin ihtiyaçlarına göre tespit edilmeli ve bölge ihtiyacı düşünerek kotalar artırılmadır. İhracat kontrollerinin mümkünse yalnızca gümrük sahası içinde yapılmasının sağlanması veya yapılan kontrollerin asgariye inmesi için girişimlerde bulunulması ve gümrüklerde personel eksikliğinin ve eğitimin giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu.