ERZURUM İSTİNAF MAHKEMESİ BİNA İHALESİ BU SENE YAPILACAK"
Erzurum’da istinaf mahkemesinin kurulacağını açıklayan adalet Bakanı Cemil Çiçek Ankara, Diyarbakır ve Erzurum’da kurulacak 3 mahkemenin fiziki imkan olarak hazırlanmasındaki en önemli katkıyı AB fonlarından sağladıklarını ifade etti. Bakan Çelik " Bu sene içerisinde bu binaların ihalesi yapılacaktır, projeleri de bitmiştir" diye konuştu.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "İstinaf Mahkemeleri yasal olarak kurulmuştur. Bundan sonraki mesele, bunların ne zaman faaliyete geçirileceğidir. Bu mahkemelerin faaliyete geçirilmesiyle ilgili çok yönlü hazırlıkların yapılması gerekmektedir" dedi.
Avrupa Birliği ve Adalet Bakanlığı ortaklığında yürütülmekte olan "Türkiye'de Bölge Adliye Mahkemelerinin Kurulması Projesi" kapsamında Yargıtay Konferans Salonunda bir konferans düzenlendi. Konferansın açış konuşmasını yapan Bakan Çiçek, son 10 yıldır Türkiye'de tartışılan İstinaf Mahkemeleri'nin kurulmasının Yargıtay'ın yükünü azaltacağını söyledi. İstinaf Mahkemeleri'nin kurulmasına ilişkin Ulusal Program'da taahhütte bulunduklarını hatırlatan Çiçek, mahkemelerle ilgili tartışmaları bir tarafa bırakarak, taahhüdün en iyi şekilde gerçekleşmesi için çabaları yoğunlaştırmak gerektiğini vurguladı. "Yasal olarak bu mahkemeler kurulmuştur. Bundan sonraki mesele bunların ne zaman faaliyete geçirileceğidir" diyen Çiçek, "Bu mahkemelerin faaliyete geçirilmesiyle ilgili çok yönlü hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Yasanın çıkması tek başına yetmiyor. Bu mahkemeler nelere bakacak, kimlerle bakacak, personel imkanı ve fiziki mekan önemlidir" açıklamasında bulundu.
Şu anda 3 tane mahkemenin yerlerinin belirlendiğini ve bunların Ankara, Erzurum ve Diyarbakır olduğunu belirten Çiçek, bu 3 mahkemenin fiziki imkan olarak hazırlanmasındaki en önemli katkıyı AB fonlarından sağladıklarını ifade ederek, "22.5 milyon Euro AB fonlarında, 7.5 milyon Euro Bakanlık bütçesinden tahsis ediliyor. 3 mahkemenin inşaatıyla ilgili 30 milyon Euro kaynak var. Bu sene içerisinde bu binaların ihalesi yapılacaktır, projeleri de bitmiştir" diye konuştu.
Mahkemelerinin başka nerelerde kurulacağına Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun karar vereceğini söyleyen Çiçek, mahkemelerin ne kadar sayıda kurulacağının yanı sıra yasada görülen eksikliklerin tartışılması gerektiğini vurguladı. Çiçek, mahkemelerin kuruluşunu, kanunda öngörülen süre içerisinde gerçekleştirmeyi umduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Böyle bir mahkemenin kurulmasına ihtiyaç var mı? Kişisel kanaat olarak ben buna 'evet' diyorum. Adil yargılama ilkesi açısından 2 dereceli sistemin bir kısım hak mahrumiyetlerine sebebiyet verdiği, yargılamalarda zaman zaman hak ve özgürlükler açısından isabetli olarak kabul etsek bile İnsan Hakları Mahkemesi kararları açısından farklı durumların da ortaya çıktığını görüyoruz. Zaten yargılamada bu kadar kademenin söz konusu olması, adli hatayı olabildiğince asgariye indirmek içindir. Bu nedenle istinaf yolu bu anlamda kararlarda daha yüksek isabet kaydedebilmek adına bir ara çözüm olarak gözükmektedir."