ETB vergi profilini açıkladı
Erzurum Ticaret Borsası üyelerinin 2005 yılı vergi profili açıklandı. Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, üyelerinin 2005 yılında Kazım Karabekir Vergi Dairesine 156.571.56YTL, Aziziye Vergi dairesine de 197.975.88 YTL vergi ödediğini ve üyelerin vergi payının kent ekonomisinde önemli bir yer edildiğini söyledi.
PROJELER HAZIRLIYORUZ
Vergide önemli bir yer edinmenin haklı gururunun yaşadıklarını belirten Hınıslıoğlu, “ 2005 yılı içerisinde ayrıca 19.000,00 YTL si Aziziye ve Halitpaşa İlköğretim okullarına alınan toplam 10 adet Bilgisayar bedeli olarak 14.586,25 YTL si de Diğer Sosyal Yardımlar olmak üzere toplam 33.586,25 YTL lira yardım amaçlı olarak dağıtılmıştır. Borsamız Türkiye’ de sadece birkaç borsa gibi sürekli kendini yenilediğini ispatlarcasına Ağustos 2000 tarihi itibariyle ilimizi ve borsamızı çağımızın gereksinimi haline gelen sanal bir ortam olan internet’ede taşımasını bilmiştir. Halkımızın İlimizin sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri ile borsamız hakkındaki bilgileri ile gerçekleştirdiği faaliyetleri sürekli ve güncel olarak bulabileceği bu sitemize www.erzurumtb.org.tr adresinden ulaşılabiliyor. Ayrıca gerek sitemizle ve gerekse borsamızla ilgili dilek ve şikayetlerinizi elektronik posta adresimiz olan etb@erzurumtb.org.tr’ye gönderebiliyor. 2005 yılı sonu itibariyle bu sitemizin ziyaretçi sayısı da 37.356 kişi olmuştur” dedi.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİME GEÇİLMELİ
Borsa olarak hazırladıkları projelere de değinen Hınıslıoğlu, “Orta ve uzun vadeli olarak hayvancılığın sorunlarının çözülmesi ve istenilen seviyeye getirilmesi için yeni bir modelin uygulanması gereği vardır. Gerek Türkiye ve gerekse Doğu Anadolu Hayvancılığının gelişmesi için “Sözleşmeli Üretim” tek çözüm yolu olarak görülmektedir. Çünkü sözleşmeli üretim bugün AB’nin bir çok ülkesinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Sözleşmeli üretimin en yaygın olduğu ülkeler Fransa, Belçika, Hollanda, İngiltere, Almanya’dır.Sözleşmeli üretimin gerek üretici ve gerekse sanayici açısından yadsınmayacak faydası olduğu bilinmektedir” dedi.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİN YARARLARI
Sözleşmeli üretimin yararlarına değinen Hınsılıoğlu, “Üretici açısından üreteceği ürünün fiyatını önceden bilir ve pazarlamayı garanti altına alır.Sözleşmeyi yaptığı kuruluşların yapacağı ayni ve nakdi avanslarla ürününe daha iyi girdi imkanı bulur. Dolayısıyla verim yükselir, Sanayici açısından hammaddeyi belirli ve uygun fiyattan sağlama imkanına sahip olan sanayicinin rekabet şansı artar. Kapasitesi ölçüsünde hammaddeyi istenilen zamanda temin etme garantisine sahip olur.Üretici ve sanayici açısından önemli fayda sağlayan sözleşmeli üretim özellikle hayvancılık konusunda istenilen seviyeye ulaşmaktan çok uzaktır. Başka bir deyişle AB’de geniş bir uygulama alanı bulunan Sözleşmeli üretim, maalesef Batı Anadolu’da şeker şirketinin pancardaki uygulaması ve bir kaç bitkisel ürün dışında Türkiye’de istenilen düzeye gelememiştir. Devletin destekleme alımlarının bir noktada sözleşmeli üretim olarak nitelendirmek de mümkündür.Ancak, devletin yaptığı bu uygulamanın Türkiye ekonomisine getirdiği yükün olumsuz boyutlarını yakın geçmiş göstermiştir.Bu noktadan hareketle, Doğu Anadolu Hayvancılığının gelişmesi için önerilen “Sözleşmeli Üretim” özel sektörün koordinasyonunda gerçekleştirilecek bir “Sözleşmeli Üretim”dir” dedi.
SİSTEMİN İŞLEMESİ VE UYGULAMAYA KONULMASI İÇİN SOMUT ÖNERİ
Doğu Anadolu Bölgesinde, “ Doğu Anadolu Projesi (DAP)” çerçevesinde bir paket hayvancılık projesi uygulamaya konulması gerketiğini belirten Hınıslıoğlu, “Pilot il Erzurum seçilmeli ve uygulamaya bu ilden başlanmalıdır. Daha sonraki uygulama aşağıdaki kapsamda düşünülmelidir. İlimizde kurulacak organize hayvancılık bölgesi yeri ile ilgili kamulaştırma çalışmaları başlatılarak alt yapı hizmetleri bir an önce tamamlanarak faaliyete alınmalı buna ilaveten olarak Erzurum merkez köylerinde ulaşım ve kontrolü kolay pilot köyler seçilerek buralarda kültür ırkı hayvanlar yetiştirilmeli bölgeye uyum sağlayacak olmaları.Bu pilot köylerde verimi düşük olan yerli hayvan kalmamalıdır. Devlet bunları alıp yerine kültür ırkı hayvanlar vermelidir. Bu köyler koruma altına alınarak diğer hayvanların girişine ve üretim alınan hayvanların dışarı çıkartılmasına izin verilmemelidir.Veteriner ve Ziraat hizmetleri bedelsiz olarak tarım il müdürlüğü tarafından yapılmalıdır. Köylüye Ziraat Fakültesinin bilimsel uygulamaları anlatılmalı ve tatbiki olarak gösterilmelidir. Devlet desteğinin sıfır faizli en az 2 yıl ödemesiz 6 yıl geri dönüşü olmalıdır.Ziraat Bankası veya herhangi bir devlet kuruluşu bu projenin finansmanını üslenmelidir. Ancak burada önerilen finansman uygun faizlerle borçlandırarak kredilendirme şeklinde olacaktır” diye konuştu.
ANONİM ŞİRKET KURULMALI
Proje kapsamında bir anonim şirketin kurulmasının önemine değinen Hınısılıoğlu, “ Devletimiz tarafından Hibe hiç bir şekilde söz konusu değildir. Pilot İl'de bir "Anonim Şirket" kurulacak ve işletmelerin yönetimi tamamen profesyonel yöneticilerden oluşacaktır. Şirkete tüzel ve gerçek kişiler ortak olabilmelidir.Şirket proje tutarının % 30 unu öz kaynak olarak sağlamalıdır.Şirket ise damızlık üretiminden başlamak ve daha sonraki birinci yıldan itibaren süt inekçiliği ve besi hayvancılığı projeye entegre olarak düşünmelidir. Şirket yem fabrikası, et kombinası, süt fabrikası gibi entegrasyonu tamamlayan tesislere sahip olmalı ve bölgede var olan atıl fabrikaları kiralayabilmeli veya satın alabilmelidir. Şirket üreticiye damızlık süt ineği, besi danası temin etmek durumundadır. Şirket üreticiyi yem, ilaç, veteriner hizmetleri v.b. gibi konularda ayni olarak kredilendirmek durumundadır. Şirkete Bu bölgedeki Askeri Birlikleri ve Kamu Kuruluşlarının bu ürünleri alımlarında ihalelerde öncelik tanınmalı ve ithal ürünlerin bu ünitelerce tüketilmesi önlenmelidir.Böylesine entegre bir hayvancılık projesinin "Sözleşmeli üretim" adı altında uygulamaya konulması prensip olarak kabul gördüğünden yapılacak ilk iş, pilot olarak seçilen il'de bir fizibilite hazırlanmasıdır. Proje uygulama yeri olarak Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne ait arazi üzerindeki tesislerin tahsis yolu ile alınarak, geliştirilmesi ve yeniden yapılanması halinde projenin uygulanabilirliği kısa vadede gerçekleştirilebilir.Yapılan temas ve incelemelerde; Erzurum İl'inde bulunan üreticilerin ve sanayicilerin gerekse tüzel kişilerin böyle bir Anonim Şirket kuruluşuna çok olumlu yaklaştıkları görülmüştür. Bunlara ilaveten önerilen sözleşmeli üretim projesinin Atatürk Üniversitesi Akademisyenleri tarafından uygulanabilir olduğu belirlenmiştir. Daha da ötesi Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile uygulamanın fizibilite projesi yapım konusunda mutabakat sağlanmıştır. Türkiye'de hayvancılığın bir çok sorunlarının olduğu, bu sorunların Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha da yaygınlaştığı görülmektedir. Bu sorunların çözümü için, kısa vadeli ve orta-uzun vadeli bir proje paketine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.